Antalya’da yaz aylarına saylı günler kala turizm sektöründe hareketlilik yaşanmaya devam ediyor. Yaz hazırlığı yapmaya başlayan turizm işletmeleri, nitelikli çalışan arama süreci devam ediyor. Ancak   sadece 3 ila 4 ay çalışma sistemiyle turizm çalışanlarının özlük haklarında sorunlar yaşanıyor. Bunlar arasında geçici çalışma ve düşük ücretler yer alırken aynı zamanda sektörde nitelikli eleman kaybı turizm sektörünü tehdit ediyor.

Konuya ilişkin antalyaningundemi.com’a konuşan Turizm Kaptanları Sendikası Genel Başkanı Ümit Akduman, turizm çalışanlarının yaşadığı sorunlarla ilgili özlük haklarında yaşanan sıkıntılar açık bir şekilde görüldüğünü ifade etti. Akduman, yaz sezonuna girerken, bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı. 

Turizm Çalışanı (4)

“SORUN YALNIZCA ÖZLÜK HAKLARIYLA SINIRLI DEĞİL”

“Özlük haklarını yeniden ele alıyor ve bu yönde adımlar atıyoruz” diyen Akduman konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Sorun yalnızca özlük haklarıyla sınırlı değil. Çalışanların aldıkları maaşlarla ilgili ciddi problemler var. Devletin belirlediği düşük ücret seviyeleri, yeni işe başlayan çalışanların düşük ücretlerle işe başlamasına sebep oluyor. Bu durum, maaşların iyileştirilmesi yönündeki çalışmalarımızı zorlaştırıyor.”

“SEKTÖRDEKİ KALİTEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Özlük hakları ve ücretler konusunda otellerle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Akduman, “Turizm sektöründe birçok dil bilmesi gereken personel istiyoruz ancak bu personelin en düşük ücretlerle çalışmasını isteniyor. Bu durum hem çalışan memnuniyetini hem de sektördeki kaliteyi olumsuz etkiliyor. Turizm işletmeleri ise nitelikli eleman bulamama sorunu yaşıyor ancak nitelikli personelin ekonomik standartlarını yükseltme konusunda direnç gösteriyor” dedi.

Turizm Çalışanı (3)

“ÇALIŞANLARIN HAKLARINDA BÜYÜK KAYIPLARA YOL AÇIYOR”

Akduman, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Eskiden "Ekstraca" dediğimiz çalışanlar vardı. Gruplar çoğaldığında, özel partiler veya kongre gibi yoğunluk dönemlerinde kadrolara kısa süreliğine takviye yapılırdı. Üç günlüğüne, beş günlüğüne dışarıdan çalışanlar getirilirdi ve bu çalışanların ücretleri diğerlerine göre daha yüksek olurdu. Şimdi ise eğitimdeki uygulamalara benzer bir yöntemle, turizm çalışanları ücretli öğretmen ya da saatlik öğretmen gibi şekillendirilmeye çalışılıyor. İhtiyaç duyulan sürelerde daha ucuz bir şekilde çalıştırılıyor, onun dışında iş verilmemesi yönünde tedbirler alınıyor. Bu tedbirler, çalışanların haklarında büyük kayıplara yol açıyor.”

GÜNÜ BİRLİK ÇALIŞANLAR KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Bu yeni çalışma şekilleri, son 1-2 yıldır uygulandığını söyleye Akduman, “Türkiye'de nitelikli personelin eğitim yetersizliği göz önüne alındığında, bu yöntemin sürdürülebilir olacağını düşünmüyorum. Vardiyalı iş ilanları, günübirlik iş ilanları gibi yöntemler kaliteyi düşürmektedir. Kalite eksikliği ise müşteri memnuniyetsizliğini beraberinde getirir. Bu çalışma yöntemlerinin yaygınlaşması, nitelikli turizm çalışanlarını da olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Turizm Çalışanı (2)

GEÇİCİ ÇÖZÜMLER SEKTÖRÜ BİTİREBİLİR

Sorunun daha da büyümesini önlemek için herhangi bir yönetmelik veya kanunun olmadığını vurgulayan Ümit Akduman, “Tam aksine, bu tür geçici çalışma şekilleri teşvik ediliyor. İşsizliği azaltmaya yönelik geçici tedbirler, pansuman niteliğinde olsa da turizm sektörüne büyük darbe ve sıkıntılar yaratacaktır. Bu hem nitelikli çalışanlar açısından hem de ekonomik anlamda ciddi bir tehdit oluşturmakta” konuşmasında ifadelerine yer vererek sözlerine sonlandırdı.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ