Bu içeriği okuyorsanız eğer bayramı Turizm cenneti Antalya’da geçirecek şanslı kişilerden birisiniz. Öncelikle bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. Dünya kenti Antalya’mıza hoş geldiniz! Hepimiz biliyoruz ki bayram hediyeleri kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasını oluşturuyor. Bizde bayram gezginlerine bu bayram Antalya’nın en güzel 7 rotasının bilgilerini derleyerek hediye etmek istiyoruz… Ee ne diyelim güle güle gezin. Yılda ortalama 300 güneşli gün görmesiyle ziyaretçilerinin içini ısıtan, Toros Dağları’na saklanan güzellikleri ile turizm tutkunlarıyla adeta saklambaç oynayan şehirde bayram tatilinizi en verimli şekilde geçirmeye hazır mısınız? Eğer hazırsanız büyülü Antalya rotalarına ziyaretimize başlayalım.

OLİMPOS ANTİK KENTİ

Bu rotaya en çok yakışan yerlerden biri olan Olympos Antik Kenti, elbette listenin başında geliyor. Antalya'nın Kumluca ilçesinde Tahtalı Dağı’nın 10 km kuzeyinde kalan Likya yerleşimi kent, Antalya'ya 85,7 km. uzaklıkta, Olimpos Beydağları Millî Parkı sınırları içinde bulunuyor. Olimpos Antik Kenti, Phaselis Antik Kenti’nden sonra bölgedeki en büyük liman kenti olmasıyla biliniyor.

Olimpos

Kent, M.Ö. 160 yıllarında inşa edilmiştir. Olympos, Likya Birliği'nde üç oy hakkına sahip olan 6 kentten birisidir. Daha sonra Rodos şövalyeleri ve Venedikliler tarafından yeniden inşa edilen kent, tarih ve kültür meraklılarının Antalya'da en çok ziyaret gerçekleştirdiği yerlerden biri olarak yerini alıyor.

OLİMPOS ANTİK KENTİ’NE NASIL GİDİLİR?

Özel araçla gelmek isterseniz Antalya Kemer güzergahını kullanmanız gerekir. Tekirova’dan sonra Kumluca’ya devam eden anayoldaki Olympos kavşağından antik kent yoluna sapmanız gerekiyor. 11 km sonra antik kente ulaşıyorsunuz. Fethiye – Kaş tarafından geliyorsanız Kumluca’dan sonra Kemer yolu üzerinden Olympos kavşağından girmeniz gerekmektedir. 11 km sonra antik kente ulaşmış olacaksınız. Olympos’a toplu taşıma araçlarıyla gelecekseniz Antalya otogarından kalkan Kumluca ve Kaş yönüne giden minibüslere binmeniz gerekmektedir. Bu minibüslerle 2 saatlik yolculuk sonrasında Olympos kavşağında inip saat başı kalkan Olympos servisleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.


KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKI

Antalya'da bilinen turistik mekanların dışında, adını belki de hiç duymadığımız ve keşfedilmeye hazır çok sayıda gizli güzelliğe de sahip. Bu güzelliklerden biri de Köprülü Kanyon, dolayısıyla bu rotalardan olmayı fazlasıyla hak ediyor. Kanyon boyunca birçok rafting tesisi ve kamp yerlerini bulabilmek mümkün.

Koprulu Kanyon

Göz alabildiğine yemyeşil bir tabiat alanı, ortasından geçen ırmak ve kuş seslerinin cıvıltısı burayı adeta cennetten bir yere dönüştürüyor. Başta bölge halkı olmak üzere hafta sonları çevre şehirlerden dahi buraya gelenler oluyor. Yaz aylarında bu topluluğa bir de yabancı turistler katılınca burası tam bir cazibe merkezine dönüşüyor.

KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKI’NA NASIL GİDİLİR?

Antalya merkezden Köprülü Kanyon’a gelmek için, öncelikle Manavgat – Antalya karayolu üzerinden Serik yönüne gidin. Serik yolu üzerinde ilerlerken Köprülü Kanyon tabelalarını göreceksiniz, onları takip edin. Köprülü Kanyon’a yaklaştığınızı turkuaz renkli Köprüçay’ın aktığı yolun yanından giderken fark edeceksiniz. Bu yoldan sapmadan 10 dakika kadar devam edin. Yol sizi Beşkonak ilçesinin merkezine ve Köprülü Kanyon’un tarihi köprülerinin bulunduğu alana getirecek. Bu noktaya geldiğinizi kanyon çevresinde çok sayıda bulunan rafting işletmelerinden anlayabilirsiniz.

UÇANSU ŞELALESİ

Kayabükü ve Eskibağ köylerinin sınırlarında, Toros Dağları'nın ortasında saklanan Uçansu Şelalesi, gizemli güzelliğiyle ilgi odağı oluyor. Çok az kişi tarafından ziyaret edilen Uçansu Şelalesi, Toros Dağları'ndan aşağı bembeyaz sularını fışkırtırken, görenleri mest ediyor.

Ucansu Selalesi

Bir kayanın ortasından yaklaşık 50 metre yükseklikten birkaç koldan coşkun şekilde dökülen Uçansu, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin üzerinde rafting yaptığı Alara Çayı'na hayat veriyor. Uçansu Şelalesi'nin suyu, ulu çınarlar ve el değmemiş ormanın içinden yaklaşık 100 kilometrelik bir yolculuğun sonunda Manavgat'ta Akdeniz'le buluşuyor.

UÇANSU ŞELALESİ’NE NASIL GİDİLİR?

Gündoğmuş ilçe merkezine 24 km uzaklıkta bulunan Kayabükü Uçansu Şelalesi’ne gitmek için iki farklı alternatiften bir tanesini seçmek olanaklı. Güzelbağ Yolu Kemer Köprü üzerinden gittiğinizde, kıyısında Alara Çayı’nın bulunduğu bir yola çıkacaksınız. Buradan devam ettiğinizde, muhteşem bir güzelliğe sahip Kayabükü Uçansu Şelalesi’ne varmış olursunuz. Bunun yanı sıra Çayırözü, Narağacı köyleri üzerinden de şelaleye ulaşım sağlamanız mümkün.

LOTAPE (AYTAP) ANTİK LİMAN KENTİ

Şehrin her tarafına boncuk gibi saçılmış antik kentleriyle öne çıkan bu şehrin en güzel antik kentlerinden biri olan bu kenti ziyaret edebilirseniz, kendinizi gerçek anlamda şanslı hissedebiliriniz. Tarihi bir atmosfer içinde muhteşem bir deniz ve muhteşem bir manzara sizi bekliyor.

Antalya Iotape (Aytap) Kamp Alani Kiyiya Yaklasan Tekneler

Kentin içerisinde; akropol, nekropol, kilise, hamam ve cadde bulunmaktadır ancak bu yapılar büyük oranda tahribata uğramıştır. Diğer antik kentlere oranla daha az hasarla günümüze kadar gelmiştir. Şehir Selefkiler kralı Antiokhos tarafından kurulmuştur. Kral burayı Karısı Lotape’nin adına yaptırmıştır. Kendisi MS 38 ile 72 yılları arasında yaşamıştır.

LOTAPE (AYTAP) ANTİK LİMAN KENTİ’NE NASIL GİDİLİR?

Antik Kenti, Antalya ilinde Alanya-Gazipaşa karayolunun 33’ncü kilometresinde yer alan bulunmaktadır. Alanya’dan gidenler, 25. Km’de Yeşilöz köyü tabelasını görünce eski sahil yolu olarak bilinen yoldan devam ediniz, 7-8 km sonra tepede surlarla çevrili akropolü göreceksiniz. Gazipaşa’dan gidenler ise, Alanya ilçesine doğru gelirken Kâhyalar köyünden eski sahil yoluna sapak ayrılıyor bu yoldan gittiğiniz de 5 km sonra ulaşacaksınız.

ASPENDOS TİYATROSU

Burası, Anadolu’da Romalılar tarafından yapılmış türünün en büyüklerinden ve bugün Roma tiyatro mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biri. Tanrılara ve devrin imparatorlarına adanan yapı, Roma tiyatro mimarisinin ve yapım tekniğinin son çizgilerini sergiler.

Aspendos

Devrinin görkemli yapılarından biri olan Aspendos tiyatrosu 15–20 bin kişi alabilir özelliktedir. İmparator Marcus Aurelius devrinde (İS 161–180) Theodoros’un oğlu mimar Zenon tarafından inşa edilmiştir.

ASPENDOS TİYATROSU’NA NASIL GİDİLİR?

Aspendos Antik Kentine ve tiyatrosuna gidebilmek için öncelikle Antalya’nın Serik ilçesine gitmeniz gerekmektedir. Özel aracınız yoksa Antalya Otogarından Serik ilçesine giden araçlardan birisine binebilirsiniz. Otobüse bindikten sonra şoföre gideceğiniz yeri söyledikten sonra şoför sizi Aspendos Antik Kentine giden minibüslerin önünde indirecektir. Bu şekilde antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz. Aspendos Antik Kentine eğer özel aracınız ile gideceksiniz Antalya ile Alanya yolunun 44 kilometre uzaklığında kalan kuzey yolunu takip ederek buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.

KORU SAHİLİ DOĞAL HAVUZLAR KOYU

Doğal Koru Plajı Gazipaşa’nın en doğu noktasında yer alan Ekmel Mahallesi sınırları içerisinde bulmaktadır. Kayalık bir sahil kesimi olan bölge, caretta carettaların doğal yaşam alanlarından birisidir.

Koru Plaji Dogal Havuzlar

Aynı zamanda kendisini temizleyebilen bir denize ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yılın bazı zamanlarında deniz kaplumbağalarının bölgeye akın etmesi, doğal bir görsel şölen oluşturur. Bölgede herhangi bir tesisin bulunmaması, doğal düzenin bozulmadan korunmasına büyük katkı sağlamıştır.

KORU SAHİLİ DOĞAL HAVUZLAR KOYU’NA NASIL GİDİLİR?

Koru Plajına gitmek için öncelikle Gazipaşa ilçesine gitmeni gerekiyor. Merkezinde bulunan Uğur Mumcu Caddesinden sahile doğru iki buçuk kilometre gitmeniz gerekiyor. Bu noktada caddeyi kesen Fındıklık Caddesinden sola saparak devam ediyorsunuz. Fındıklı Caddesi boyunca 3 Kilometre daha gittiğiniz takdirde plaj ve doğal havuz bölgesine ulaşıyorsunuz.

KALEKÖY SİMENA

Simena Antik Kenti'ni mutlaka görmelisiniz. Bu daha önce hiç görmediğiniz renk uyumlarıyla büyülenerek, ziyaret önerimiz içinse bize mutlaka teşekkür edeceksiniz. Demre ilçesi eşsiz doğası ve tarihi yerleri ile birçok tatilcinin uğrak noktası. Simena Antik Kenti de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerden biri…

Kaleköy Simena

Günümüzde Kaleköy olarak anılan antik Simena küçük bir Likya kıyı kenti olup M.Ö. 4'üncü yüzyıldan günümüze kadar iskan görmüş stratejik bir nokta olma özelliği taşıyor. Simena Antik Kenti’ne ulaşım deniz yoluyla yapılıyor. Tarihi yerlere meraklı olanlar mutlaka gitmeli. Burayı özellikle gün batımında ziyaret etmenizi öneriyoruz.

KALEKÖY SİMENA’YA NASIL GİDİLİR?

Simena’ya karayolu ile ulaşmanın tek yolu, araçla belli bir noktaya vardıktan sonra yaya olarak devam etmektir. Üçağız köyünü geçerek Simena Kalesi’ne bakan tepeleri aşarak tekne ve yatların yapıldığı tersanelere ulaşabilirsiniz. Ardından doğayla iç içe Simena’ya yürüyüş yapabilirsiniz. Yürüyüş rotanıza başladığınızda ilk olarak kaya mezarlarını ve ona eşlik eden eşsiz manzarayı görebilirsiniz. Yolu takip ettikten ve bir süre sonra Simena Antik Kenti’ne ulaşacaksınız. 

Muhabir: BUSE ER