Bekçilik günümüzde araştırılan ve tercih edilen meslekler arasında bulunmaktadır. Bekçilerin görevleri ve alımları kadar araştırılan diğer bir konu ise yeşil pasaport hakkına sahip olup olmadıklarıdır. Bekçiler yeşil pasaport alabilir mi sorusunu sizin için araştırdık!

İşte ayrıntılar…

Bekçiler Yeşil Pasaport Alabilir Mi? 

Yeşil pasaportun genişletilmesi konusu gündemde bulunan konulardandır. Bu kapsamda Bekçiler yeşil pasaport alabilir mi sorusu da merak edilmektedir. Özellikle son yıllarda yeşil pasaportla sağlanan avantajlardan yararlanmak isteyen birçok kamu görevlisi bu pasaportun kimlere verildiğini ve hangi şartların yerine getirilmesi gerektiğini merak etmektedir. Yeşil pasaport genel olarak belirli hizmet koşullarını yerine getiren devlet memurlarına  verilmektedir. Bu pasaport birçok ülkeye vizesiz giriş yapma hakkı sunmaktadır.

Mevcut yasal düzenlemelere göre bekçilerin yeşil pasaport alma imkanları bulunmamaktadır. Bekçilerin görev statüleri ve dereceleri yeşil pasaport almak için gereken şartları karşılamamaktadır. Bu nedenle bekçiler bu pasaport türünden yararlanamazlar. Çarşı ve pazar bekçileri çoğunlukla sözleşmeli olarak işe alınmaktadırlar. Herhangi bir kadro dereceleri bulunmadığından dolayı bekçilerin yeşil pasaport alması mümkün değildir.

Meclise sunulan 19 meslek grubuna yeşil pasaport hakkı tanınması yasa teklifinde çarşı ve Pazar bekçilerine de yer verilmiştir. Fakat yapılan son açıklamaya göre yeşil pasaportun kapsamının genişletilmeyeceği belirtilmiştir. Belirli kamu görevlilerine ve derecesi 3 ve olan memurlara verilemeye devam edilmesine karar verilmiştir.

Bekçiler Hangi Statüde?

Bekçilerin yeşil pasaport alıp alamayacaklarını belirleyen en önemli faktörlerden biri de statüleridir. Bekçiler, Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan kamu düzenini sağlama ve  suçların önlenmesi gibi görevleri bulunan bir kolluk kuvvetidir. 2016 yılında çıkarılan yeni kanunlar ile bekçilerin yetki ve sorumlulukları artırılmış mahalle ve çarşılarda devriye gezme, kimlik kontrolü yapma gibi yetkiler bekçilere verilmiştir.

İçişleri Bakanlığı tarafından emniyet teşkilatına ilişkin yönetmelikte yapılan düzenlemeyle birlikte bekçiler emniyet hizmetleri sınıfı personeli arasına dahil edilmiştir.

Emniyet teşkilatı yönetmeliğinde yardımcı hizmetler sınıfında gösterilen çarşı ve mahalle bekçilerinin sınıfı değiştirilmiştir. 5757 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, Devlet Memurları Kanunu ve Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de yapılan değişiklikle birlikte bekçilerin kadrosu emniyet hizmetleri sınıfına taşınmıştır.

Böylelikle çarşı ve mahalle bekçileri memur statüsüne alınmıştır. Yürürlüğe giren kanunun 3. maddesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na atıfta bulunarak, bu kanunun 36’ncı maddesinin (VII) numaralı bendine çarşı ve mahalle bekçisi ifadesinin eklendiğini belirtmiştir.

Yeşil Pasaport Hangi Statüde Verilir?

Bekçiler yeşil pasaport alabilir mi sorusu yeşil pasaport hangi statüde verilir sorusunu doğurmaktadır. Yeşil pasaport yani hususi pasaport  Türkiye Cumhuriyeti tarafından belirli kamu görevlilerine ve memurlara verilen özel bir pasaport türüdür.

Yeşil pasaport hangi statüde verilir sorusunun cevabı kamu hizmetindeki derecelere bağlıdır. 1., 2. ve 3. derece kadrolarda çalışan devlet memurları belirli bir hizmet süresini doldurmuş olmaları kaydıyla  yeşil pasaport alabilme hakkına sahiptir. Ayrıca emekli olduktan sonra bu derecelerde olan memurlar da yeşil pasaport alabilirler. Ancak bu pasaport hakkı her memura veya kamu görevlisine tanınmış bir hak değildir.

Hangi Memurlar Yeşil Pasaport Alamaz?

Hangi memurlar yeşil pasaport alamaz sorusu devlet memurları arasında merak edilen bir diğer konudur. Yeşil pasaport alabilmek için belirli kriterler bulunmaktadır.  Bu kriterlere uymayan memurlar yeşil pasaport alma hakkında sahip değillerdir.

Yeşil pasaport alamayacak memurlar şu şekildedir:

  • Devlet kadrosunda 1., 2. ve 3. derecenin altında olan memurlar yeşil pasaport alamaz. Bu durum 4. derece ve altındaki kadrolarda çalışan memurlar için geçerlidir. Bu derecelerde çalışan memurlar yeşil pasaport hakkından yararlanamazlar.
  • Devlet kadrosunda kadrolu olarak çalışan memurların yanı sıra sözleşmeli olarak çalışan personel de yeşil pasaport hakkından yararlanamaz. Sözleşmeli personel, belirli bir süre için görev yapan ancak kadrolu olmayan çalışanlardır ve bu nedenle yeşil pasaport alabilmeleri mümkün değildir.
  • Emekli olmamış aktif olarak çalışan memurların belirli bir dereceye yani 3 ve üzeri dereceye ulaşmamışlarsa yeşil pasaport alma hakkı yoktur. Emeklilikle birlikte belirli bir dereceye ulaşmış olan memurlar bu pasaport hakkından yararlanabilirler.

Hangi Memurlar Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport bazı kamu görevlilerine ve memurlara birçok avantaj sunmaktadır. Bu pasaporta sahip olan kişiler birçok ülkeye vizesiz seyahat edebilir ve  yurtdışında daha hızlı ve kolay bir şekilde giriş yapabilirler. Yeşil pasaport sahipleri Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye vizesiz giriş yapabilmektedir. Yeşil pasaport belirli bir derecede olan ve gerekli hizmet süresini tamamlamış olan memurlara verilmektedir.

Yeşil pasaport alabilen memurlar aşağıdaki gibidir:

  • Devlet memuru olarak 1., 2. ve 3. derece kadrolarda çalışan kişiler belirli bir hizmet süresini doldurduktan sonra yeşil pasaport alabilirler. Bu dereceler memurun devlet içindeki hiyerarşik konumunu ve görevini göstermektedir.
  • Emekli olmuş ve emekli iken 1., 2. veya 3. derece kadrolarda bulunmuş olan memurlar yeşil pasaport alabilirler.
  • Hakim, savcı ve bürokratlar da yeşil pasaport hakkından yararlanabilen diğer kamu çalışanları arasında yer almaktadır.

Bekçilerin Görevleri Nelerdir?

Bekçiler yeşil pasaport alabilir mi sorusundan sonra nasıl bekçi olunacağı ve koşulları da merak edilmektedir. Bekçi belirli bir alanın veya bölgenin güvenliğini sağlamakla yükümlü kişilerdir. Genellikle gece mesailerinde görev yaparlar. Bekçi olmak isteyen kişilerin sorumluluk sahibi iletişim becerisi güçlü bireyler olmaları gerekmektedir. Bekçiler, İçişleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsünde çalışmaktadırlar.

Kamu görevlisi olan bekçiler, özellikle geceleri sokaklarda asayişi sağlamakla görevlidir. Bu kişiler, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışmakta olup, polis ve jandarmaya destek sağlama görevini üstlenirler. Yetki alanları içinde, polise benzer yetkilerle donatılmışlardır. Uzun süre kaldırılan bekçilik pozisyonu, 2016 yılında yeniden hayata geçirilmiştir. Bekçilerin görevleri meslek hakkında araştırılan konuların başında gelmektedir.

Kamu görevlisi olan bekçilerin başlıca görev ve sorumlulukları şunlardır:

  • Sorumlu oldukları bölgelerde asayişi kontrol etmek ve devriye gezmek
  • Suçüstü durumlarında şüpheli kişileri güvenlik güçlerine bildirmek ve alıkoymak
  • Kavga veya saldırı durumlarında olaya müdahale etmek ve kolluk kuvvetlerine haber vermek
  • Suç mahallinde kolluk kuvveti gelene kadar delilleri korumak
  • Gerekli durumlarda silah taşımak ve kullanmak
  • Uyuşturucu ticareti, yasadışı kumar gibi suçları tespit ettiğinde yetkililere bildirmek
  • Kaza veya afet durumlarında kolluk kuvvetlerine destek sağlamak, vatandaşları sakinleştirmek ve çevre güvenliğini sağlamak

Bekçi Nasıl Olunur?

Bekçiler yeşil pasaport alabilir mi konusundan sonra bekçi nasıl olunur sorusunun yanıtı da araştırılmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü bekçi alımı için duyuru yaptığında uygun şartlara sahip adaylar sınav başvurusunda bulunabilirler. Yazılı sınav ve sözlü mülakatı başarıyla geçen adaylar çarşı ve mahalle bekçisi olarak göreve başlarlar.

Bekçi olma şartları güncel olarak şöyledir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lise veya dengi bir okuldan mezun olmak
  • En az 167 cm boyunda olmak
  • Vücut kitle indeksinin 18-27 arasında olması
  • Başvuru yaptığı ilde en az bir yıldır ikamet ediyor olması
  • Askerlik görevini tamamlamış olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak
  • Memuriyete engel teşkil edecek bir durumu bulunmamak
  • Silah taşımaya engel bir durumu olmamak
  • Emniyet Teşkilatı'nın belirlediği sağlık koşullarını karşılamak
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılığından tedavi görmemiş olmak
  • Güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanmış olması koşulları aranmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ