Güney körede beyin yiyen amip vakası tesit edildi. “Naegleria Fowleri” olarak adlandırılan amip türü, inan beynini istila edilerek ölümcül sonuçlar doğuran enfeksiyonel hastalıklara neden oluyor. Dünya genelinde yankı uyandıran beyin yiyen amip endişelere neden oldu. Beyin yiyen amip nedir? beyin yiyen amip nerede yaşar? Tedavisi var mı? Gibi sorular epeyce araştırma konusu oldu. İşte ayrıntılar

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Amip1 (Small)

Bilim dünyasında Naegleria Fowleri adıyla bilinen ancak halk arasında beyin yiyen amip Beyni saran zarların iltihaplanmasına, omuriliğin iltihaplanmasına neden olan bir hastalık türüdür. Tek hücreli organizma 3 farklı yaşam everesine sahip. Bu evreler kist, trofozit ve kamçılı amip olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle nerde yaşadığı merak edilen hastalık sıcak tatlı sularda, nehirlerde, göllerde ve iyi temizlenmenmiş havuzlarda bulunuyor.  Enfeksiyonel hastalıklara neden olan bu amip ölümcül olabiliyor.

BEYİN YİYEN AMİP BULAŞICI MI?

Beyin yiyen amip, hastalara burun yoluyla vücuda geçerek burun mukozasasından geçerek doğrudan beyne kadar ulaşır. Pek çok enfeksiyona neden olan amip, genellikle bulunduğu yerler havuzlar, göller, nehir kenarları gibi yerlerdir. Doğrudan insandan inasana bulaşmaz. Beyne ulaşan amip şiddetli bir menenjite neden oluyor. ABD'nin güney eyaletlerinde sıkça rastlanan bu amip, jeotermal sularda ve iyi klorlanmamış havuz sularında da bulunabilir.

BEYİN YİYEN AMİP BELİRTİLERİ NEDİR?

Beyin yiyen amip, primer amibik meningoensefalit (PAM) olarak biliniyor.  Hastalığın ilerleyen aşamalında ölüm gerçekleşebilir.  Belirtileri arasında şunlar yer alır:

Yüksek ateş

Şiddetli baş ağrısı

Boyun tutulması

Bulantı ve kusma

Amip2 (Small)

Halüsinasyonlar

Kafada karışıklık

Denge kaybı

Nöbetler

TÜRKİYE'DE DURUM NEDİR?

Türkiye'de de "Naegleria fowleri" vakalarına rastlanmıştır. 2009'da Ankara'da, 2017'de Eskişehir'de ve 2018'de Gürcistan'dan gelen bir kişide İstanbul'da bu amip tanısı konulmuştur. Prof. Dr. Ceyhan'a göre, Türkiye'deki sularda da bazı amip türleri bulunabilir. Özellikle yaz aylarında bağırsakları etkileyen amip türleri yaygın olarak görülmekte

TEDAVİ VE ÖNLEME YÖNTEMLERİ

Amip4 (Small)

Naegleria fowleri enfeksiyonunun bilinen etkili bir tedavisi yoktur. Ancak, Miltefosin adlı yeni bir ilacın kullanımıyla iki kişinin hayatta kaldığı kaydedilmiştir. Hastalığın tedavisinde aşırı beyin ödemi ile başa çıkmak büyük zorluklar taşımaktadır.

Muhabir: ERDEM KILIÇ