Antalya tarihi dokusuyla birçok medeniyeti içinde barındıran bir şehir olarak tanınıyor. Anadolu Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemi eserleriyle de anılan Antalya’da bulunan köprüler günümüze kadar kullanılmaya devam etmiştir. İşte Antalya’da bulunan Anadolu Selçuklu ve Karamanoğulları’na ait köprüler:

ALİ KÖPRÜSÜ

Ali Köprüsü, Antalya ilinin Gündoğmuş ilçesinin 30 kilometre batısında, Güneycik köyü yakınlarında, Alara Çayı üzerinde bulunuyor. Köprünün kitabesi bulunmadığından kime ait olduğu çözülemese de kemer formu, boşaltma gözü biçimi ve yapım teknikleri açısından 14. yüzyıl Karamanoğullarına ait olduğu anlaşılıyor.

Köprüler (2)

BELKIS KÖPRÜSÜ

Belkıs Köprüsü, Serik İlçe merkezinin 4 kilometre doğusunda, Aspendos Antik Kenti’nin 3 kilometre batısındaki Köprüçayı Irmağı üzerinde yer alıyor.  Selçuklu, Roma köprüsünün ayakları ve kalıntıları üzerine 13. yüzyılda Belkıs Köprüsü’nü inşa etmiştir. Kitabede yer alan bilgilere göre I. Alâeddin Keykubad tarafından yapıldığı biliniyor.

BIÇKICI KÖPRÜSÜ

Bıçkıcı Köprüsü, Gazipaşa ilçe merkezinin 3 kilometre batısında, Antalya-Mersin yolunun kuzeyindeki Bıçkıcı Deresi üzerinde bulunuyor.  Bıçkıcı Köprüsü’nün tarihi hakkında bilgi verecek inşa, onarım kitabesi veya vakfiye kaydı bulunmadığından kim tarafından yaptırıldığı bilinmese de mimari bakımdan Karamanoğulları’na ait olduğu tespit edilmiş. 1978 yılında yakınlarında inşa edilen modern betonarme köprünün yapım sürecinde dinamitle patlatılarak tahrip edilmiş.

Köprüler (4)

CIRNIK KÖPRÜSÜ

Antalya ilinin Muratpaşa ilçesinde, Antalya-Manavgat Yolu güzergâhında, Düden Irmağı üzerinde yer alıyor. Köprünün inşa kitabesi bulunmuyor. Selçuklular devrinde önemli olan Antalya - Alanya güzergâhı üzerinde yer almasından ve mimari özelliklerinden dolayı köprünün 13. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı tahmin ediliyor. 15. Yyüzyılda Karahisar-ı Sahib Sancağı’ndan Kadı Süleyman’a ait vakfiyede Şuhut’un vakıflarından elde edilen gelir ile Düden Köprüsü’nün tamirine tahsis edildiği bilgisi bulunuyor. Antalya ile Alanya arasındaki ulaşım 1960’lı yıllara kadar Cırnık Köprüsü aracılığıyla sağlanmış.

1960’lı yıllarda Cırnık Köprüsü’nün kuzeyine yeni bir karayolu köprüsü yapılmış ve tarihi köprü kullanıma kapanmıştır. Tarihi köprünün, Düden Irmağı’nın akışını etkilediği düşüncesiyle köprünün bir bölümü yıkılmıştır. İki kez restore edilmiştir.

DİM ÇAYI KÖPRÜSÜ

Dim Çayı Köprüsü; Antalya-Mersin karayolunun 5 kilometre kuzeyinde, Tosmur beldesi sınırları içerisinde, Dim Çayı’nın batı tarafında konumlanıyor. Yapı, inşa tarihini verecek herhangi bir kitabeye sahip değildir. Köprünün kime ait olduğuna dair iki görüş vardır, ilk görüş Anadolu Selçukları’na ikinci görüş Karamanoğulları’dır.

Köprüler (5)

GÜLEFŞEN KÖPRÜSÜ

Alanya ilçesinin Çıplaklı Mahallesi’nde bulunan Gülefşen Köşkü’nün 20 metre güneybatı tarafında, yer alıyor.  Herhangi bir kitabesi ve vakıf kaydı bulunmamaktadır. Gülefşen Köşkü’nü incelenmiş ve köşkün yakınlarında bulunan Karamanoğulları dönemine ait cami, medrese ve türbeden yola çıkarak, köprüyü Karamanoğulları Dönemine tarihlendirilmişse de farklı görüşte bulunuyor.  Gülefşen Köşkü’nde bulunan dama ve zik-zak motifli fresklerin, çini buluntularının ve mimari özelliklerin Selçuklu eserleriyle benzerlik göstermesinden dolayı Selçuklu dönemi eseri olarak değerlendiriliyor.

KAŞLIOĞLU KÖPRÜSÜ

Alanya ilçesinin 20 kilometre doğusundaki Demirtaş bucağında, Sedre Çayı üzerinde bulunuyor. Kaşlıoğlu Köprüsü’ne ait herhangi bir inşa kitabesi ve vakfiye kaydı bulunmuyor. Yapım teknikleri göz önünde bulundurularak 14. yüzyılda bu bölgeye egemen olan Karamanoğulları tarafından yaptırıldığı düşünülüyor.

KEMER KÖPRÜ

Gündoğmuş ilçesinde, Ortakonuş Mahallesi’nin yakınlarındaki Alara Çayı üzerinde yer alıyor. Köprünün herhangi bir kitabesi ve vakıf kaydı bulunmuyor. Köprünün kemer formu ve üzerinde bulunduğu yolun Alanya-Konya hattı üzerinde olması göz önünde bulundurularak XIII. yüzyıl Selçuklu köprüsü olduğu düşünülüyor.

Köprüler (3)

NARAS KÖPRÜSÜ

Naras Köprüsü, Manavgat ilçesinin 8 kilometre kuzeyinde, Manavgat Irmağı’na bağlanan Naras Çayı’nın üzerinde bulunuyor. Naras Köprüsü, Side Antik Kenti su yolunda yer alıyor. Naras Su Kemeri de Side’ye giden su yolu üzerine yapılmış su kemerlerinden birisi iken, işlevini kaybettikten sonra Selçuklu döneminde köprüye dönüştürülmüş.

SOĞUCAKSU KÖPRÜSÜ

Soğucaksu Köprüsü, Antalya ilinin Aksu ilçesinde, Antalya-Isparta Yolu ayrımında, Soğucaksu Deresi üzerinde yer alıyor. Soğucaksu Köprüsü, köprüye dönüştürülmeden önce antik dönemde Perge’nin 10 kilometre kuzeyindeki Gelindüşen Pınarı’ndan suyu alıp, Perge Antik Kenti’ne ileten bir su yolu olarak işlev görevi görmüş. Kitabı bulunmayan köprü Anadolu Selçukluları döneminde yapılmışsa da Osmanlı döneminde de onarılmıştır.

ÜÇ KEMERLİ KÖPRÜ

Akseki ilçesinde Taşlıca köyünün yanında bulunan Uludere Irmağı üzerinde, konumlanıyor. Köprünün inşa kitabesi olmamasından dolayı kemer formu ve yapım tekniği bakımından tarihlendirilen köprünün Selçuklu izlerine rastlanmıştır.

Muhabir: UĞUR FİDAN