Geçtiğimiz günlerde Instagram’a erişim engeli gelmesinden sonra gözler BTK’ya çevrilmiştir. Dün yapılan açıklama ile birlikte Instagram’ın geri adım atmadığı sürece kapalı kalacağının duyurulması ile okuyucular BTK’yı araştırmaya başladı.

Birçok kişi BTK nedir sorusunu sormakta ve gelen erişim engelini araştırmaktadır. Biz de sizler için merak edilen konuları araştırdık. İşte BTK hakkındaki detaylar...

Btk Nedir 2

BTK Nedir?

Geçtiğimiz günlerde Instagram’a BTK tarafından getirilen erişim engeli ile sosyal medya kullanıcıları araştırma yapmaya başlamıştır. BTK’nın açıklamasına göre Instagram’a “katalog suçlara uyulmadığı” gerekçesi ile 2 Ağustos 2024 tarihinde erişim engeli getirilmiştir. Bu da insanların BTK nedir diye araştırmasına yol açmıştır.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (Yani kısaca BTK) Türkiye’de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur. Bu konuda Türkiye’nin ilk sektörel düzenleyici kurumu olarak bilinmektedir.

Eski ismi Telekomünikasyon Kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 2813 sayılı, 5 Nisan 1983 tarihli “Telsiz Kanunu” isimli kanunda değişiklik yapan 27 Ocak 2000 tarihli, 4502 sayılı kanun ile kurulmuştur. Kurumun ismi 10 Kasım 2008 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olmuştur.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Türkiye’de telekomünikasyon sektörünü denetleyip düzenlemek dışında bu sektörde bulunan firmalar arasındaki rekabeti de denetlemektedir.

Btk Nedir

BTK’nın Görevleri Nelerdir?

Türkiye’nin telekomünikasyon sektöründeki otorite kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun görevleri aşağıdaki gibi belirtilmiştir:

Tüketiciyi Koruma Görevinin Kapsadığı Konular:

  • Kullanıcının veri ve özgürlüklerini korumak
  • Topluma eşit hizmet alabilme hakkını sağlamak
  • Şeffaflığı sağlamak ve ilgili konularda doğru zamanda doğru bilgilendirmelerde bulunmak
  • Abonelik sözleşmelerini denetlemek
  • Hizmet kalitesini sağlamak, denetlemek ve geliştirmek
  • Kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğin korunması gibi çeşitli konularda düzenlemeler yapmak ve bu konuları denetlemek
  • Kullanıcılarda sağlıklı internet kullanımı bilinci sağlamak.

Telekomünikasyon Sektöründe Faaliyet Gösteren Kurum ve Kuruluşlar Hakkındaki Konular:

  • Elektronik haberleşme ağını temin eden ve telekomünikasyon hizmetleri sunan şirketlere ait hak ve yükümlülükleri bakanlığın stratejisi ve hedeflerine istinaden düzenlemek ve buna ilişkin yeni düzenlemeler oluşturmak.
  • Elektronik haberleşme sektöründe güven ortamı oluşturmak
  • Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin sayısını artırarak gerekli rekabet ortamını oluşturmak ve denetlemek
  • Yerli ve yabancı telekomünikasyon yatırımını sağlamak ve teşvik etmek
  • Telekomünikasyon ve elektronik haberleşme sektörünü geliştirmek ve bu kapsamda ülkenin kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak
  • Sektör dinamiklerini ve gelişmeleri yakından takip edip bu verileri düzenli bir şekilde raporlamak ve yayınlamak

Btk Nedir4

BTK’nın Bilinen Bazı Faaliyetleri

2000 yılında kurulmuş olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun gerçekleştirdiği bazı faaliyetler şu şekildedir:

  • 2011: Güvenli İnternet adlı internet filtresi Türkiye çapında uygulanmaya başlanmıştır.
  • 2012: Kotalı internet bağlantı tarifelerinde kota aşımı sonrası sunulacak hızın 1Mbit'ten 3 Mbit'e yükseltilmesine yönelik Türk Telekom'un teklifi onaylanmıştır.
  • 2013: Mobil cihazlarda SIM kilidi uygulamasının kaldırılmasına karar verilmiştir.
  • 2016: Ülke genelinde 4.5G iletişim teknolojisine geçilmiştir.
  • 2017: Vikipedi'ye Türkiye'den erişim engellenmiştir. Bu engel 2 yıl 8 ay 17 gün sonra 15 Ocak 2020 tarihinde kaldırılmıştır.
  • 2020: BTK Akademi kurulmuştur.
  • 2023: Ekşi Sözlük sitesine erişim engel getirilmiştir.
  • 2024: Twitch, Kick gibi yayın platformları ve ardından Wattpad’e erişim engeli getirilmiştir. Geçtiğimiz günlerde ise Instagram’a erişim engel getirilmiştir.

BTK Hangi Bakanlığa Bağlıdır?

BTK nedir sorusu ile araştırılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlıdır.

BTK Üyeleri 

2024 yılında 25 milyar bütçe ayrılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun üst kurulu başkan ve ikinci başkan dahil olmak üzere toplam 7 üyeden oluşmaktadır. Günümüzde başkan Ömer Abdullah Karagözoğlu, ikinci başkan ise Selamettin Ermiş’tir.

Btk Nedir 5

BTK Başkanı Kim? Ömer Abdullah Karagözoğlu Kimdir?

Son günlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) başkanı merak ediliyor. Peki, Ömer Abdullah Karagözoğlu kimdir?

BTK başkanı Karagözoğlu, 1975 yılında İskoçya, Glosgow’da doğmuştur. Lisans eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi, elektrik-elektronik mühendisliği alanında tamamlamıştır. Kariyerine ilk adım attığı yer ise İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’dir. 2002-2004 yılları arasında burada mühendis olarak görev almıştır. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan BELBİM’de de çeşitli görevleri yerine getirmiştir. Yazılım mühendisliği ve proje mühendisliği alanında deneyimler elde ederek proje yöneticisi gibi pozisyonlarda da çalışmıştır.

2016 yılında BELBİM’den ayrılmış ce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na katılmıştır. BTK’da ilk olarak Başkan Danışmanı, Bilgi İşlem Daire Başkanı ve Kurul Üyesi olarak çeşitli görevler almıştır. 2018 yılında ise BTK Başkanı olarak atanmıştır

Kaynak: HABER MERKEZİ