Bir yandan ekonomik sıkıntılarla boğuşan Konyaaltı Belediyesi, diğer taraftan da ilginç personel atamaları ile hem çalışanları hem de duyanları hayrete düşürüyor. Konyaaltı Belediyesi’nde yaşanan ekonomik kriz ile ilgili yaptığımız “Konyaaltı’ndan büyük kaçış” başlıklı haberimizin ardından adeta haber merkezimize ihbar yağdı. Özellikle atamalarla ile ilgili yaşananlar “Pes” dedirtti.
Semih Esen sonrası görevi devralan Cem Kotan yönetimindeki 9 aylık dönemde yaşananlar şaşkınlık yaratıyor. Yapılan atamalarla personele yönetim tarafından mobbing uygulandığını belirten çalışanlar, Konyaaltı Belediyesi’nin şişkin personelini bu şekilde azaltmayı hedeflediğini ileri sürdüler.
Konyaaltı Belediyesi’nde yaşanan bu atama rüzgarındaki bazı örnekler ise hayli ilginç. Bilgi İşlem Müdürlüğü’nde coğrafi konumlandırma uzmanı olarak çalışan Furkan İnceler, Kahramanmaraş depreminde büyük başarı elde etmişti. O dönem ekiplerin yönlendirilmesinde katkı koyan İnceler, seçimden sonra yapılan CHP Gençlik Kolları seçimlerinde yönetimin istediği adaya oy vermedi. Bunun üzerine kendisinden beden işçisi olmayı kabul eden bir yazıyı imzalaması istendi. Bu yazı ile ilgili sendikaya danışan İnceler “Sakınca yok” yanıtı alarak imza attı. Ardından da kendisini temizlik işleri müdürlüğünde süpürgeci olarak buldu. İnceler istifa ederek görevden ayrıldı.
Yine Kahramanmaraş depreminde etkin rol oynayan Konyaaltı Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü’ne Semih Esen dönemindeki Hukuk İşleri Müdürü Avukat Nesrin Doğan atandı. Ancak Nesrin Doğan’da resmiyette şef olmamasına rağmen vekaleten şef yapılan Sinan Toprak’a vekalet vermiş. Sinan Toprak ise sivil savunma uzmanı değil. Yani Antalya’nın doğal afete en yakın ilçeleri arasında yer alan Konyaaltı Belediyesi’nin afet işlerini Büyükşehir Belediyesi’nin eski yol çizgicisi inşaat teknikeri yönetiyor.
Basın bürosunda çalışanlar daha önce başka birimlere atanmıştı. Basın bürosunda görev yapan grafiker Hüseyin Gazi Gül, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan'a hitaben kaleme aldığı istifa yazısında, "Geçmiş yönetimi suçlayarak sorumluluklarınızdan kaçmanız, liderlik vasfınızın olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Sürekli bahaneler üreterek, hiçbir somut çözüm getirmeden zaman kazanmaya çalışıyorsunuz. Ancak bu beceriksizlik Konyaaltı halkının gözünden ve parti tabanından kaçmamaktadır" ifadelerini kullanmıştı.
Buradaki istifaların ardından uzun yıllar DHA’da çalıştıktan sonra Semih Esen döneminde Basın Müdürü olan Hasan Demirbaş Kuluçka Merkezi’ne geçerken yerine ise gazeteci olmayan Deniz Bircan Uysal getirildi.
Yine daha önce Semih Esen döneminde vekaleten Kültür Müdürlüğü yapan Canan Yılmaz kadrosu şefin üzerinde olmasına rağmen eski kendi personelinin altında çalışıyor. İnsan Kaynakları eski Müdürü Ozan Güngör’de kendi biriminde personel oldu.
Bu liste uzayıp gidiyor. Çok sayıda personelin ya yeri değişiyor, ya da yerinin değişmesi ile tehdit ediliyor.
SENDİKADAN MAAŞ AÇIKLAMASI
Öte yandan Bağımsız Yerel Yönetim Çalışanları Hak Sendikası (Bağımsız Yerel Hak-Sen) Genel Başkanı Yavuz Toptaş maaş gecikmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toptaş, “Bilindiği ve duyulduğu üzere Cem Kotan tarafından 14 Kasım 2024 günü tüm personel toplanarak “15 Kasım 2024 tarihi itibariyle tüm personele 22.000 TL maaş ödenebileceği, geçmiş dönemden kalan borçlar nedeniyle başka bir yol olmadığı, diğer zorunlu ödemelerin yapılması için bunun gerekli olduğu, bu noktada kendisinin ve yardımcılarının da maaş almayacağı” belirtilmiştir. Bu hareket ilk bakışta hoş görülebilir. Ancak Devlet Memuru olarak görev yapan personelin alması gereken en düşük maaş kanunlar gereği hükümet tarafından belirlenmektedir. Yani Kotan’ın yaptığı gibi kafanıza göre Devlet Memuru maaşı ödemesi yapamazsınız.
AYLIK PEŞİN ÖDENİR
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 164’ e göre, Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Devletimizin bir kurumu olan Konyaaltı Belediyesi’nde, Devletimiz adına, halkımıza hizmet veren Devlet Memurları 8 aydır tam maaş alamamakla birlikte, Kasım ayında da sadece 22.000 TL maaş almıştır. Kurum bütçesinde yaşanan sorunların nedeni de, fatura ödettirilecek kesimi de Devletin Memurları ve işçiler değildir. Buna karşın maaş ödemelerinin yapılmaması nedeniyle zorunlu ödemeleri yapamayan, konut giderlerini, okul giderlerini, çocuklarının servis ücretlerini karşılayamayan, banka borçlarını ödeyemeyen ve bu yüzden sürekli faiz yükü altına sokulan, Memurlar ve işçiler icralık olunca, bunun faturasını Belediye idaresi mi ödeyecektir? Kendilerine buradan sormak istiyoruz. Kaldı ki 657 Sayılı Yasa, 3472 Sayılı Yasa, 5393 Sayılı Yasa, Muhasebat Genel Müdürlüğü 6 No’lu Genel Tebliği gereği Devlet Memurlarının maaşının kanunla öngörülen zamanda ve tam olarak ödemesi kanuni sorumluluk doğurmaktadır. Diğer yandan işçilerin maaşlarının ödenmemesi de ayrıca utanılacak bir şeydir.
SENDİKAL GÜVENCE
Bu uygulama nedeniyle eylem kararı alan Bağımsız Yerel Yönetim Çalışanları Hak Sendikası (Bağımsız Yerel Hak-Sen) il/ilçe temsilcileri ile memurlar 19 Kasım 2024 tarihinde Belediye Başkanlığı önünde basın açıklaması yapmıştır. 3 Günlük iş bırakma eylemi sonunda 22.11.2024 tarihinde yine bir ilke ve kanunsuzluğa imza atan Kotan yönetimi sendikanın İlçe Temsilcisi olan ve kendi personeli olan M.G.’yi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden alarak Fen İşleri Müdürlüğü’ne atamıştır. Bu şekilde de sendikal faaliyetlerin engellenmesi, diğer personelin de korkutularak sindirilmesi amaçlanmıştır. 4688 Sayılı Kanun, Anayasamız ve Konyaaltı Belediyesi’nin imzaladığı Toplu İş Sözleşmesine aykırı şekilde sendika temsilcisinin ataması yapılamaz. Bu işlem hem sendikal hakların engellenmesi nedeniyle ve yetki sınırlarını aşmak nedeniyle suç teşkil etmekte hem de sendikal güvencenin yok sayılmasına neden olmaktadır.