Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılında Koruma Kurulu kararı ile birlikte yürüttüğü Hıdırlık Kulesi’nin kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan eserlerin sunulacağı ve deniz manzarasının izlenebileceği "Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi" için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Peki Hıdırlık Kulesi’nin tarihi ne? Hıdırlık Kulesi’nin projeleri neler?
HIDIRLIK KULESİ TARİHİ
Antalya Karaalioğlu Parkı yanında, Kaleiçi giriş yolu üzerinde yer alan Hıdırlık Kulesi'nin 1’inci veya 2’nci yüzyılda, Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı ve anıtsal bir mezar olduğu görüşü hakim. 14 metre yüksekliğe sahip olan kulenin üst katı silindir ve alt katı kare şeklinde inşa edilmiştir. Kulenin alt katında bulunan odada freskler yer alırken üst katta da küçük bir gezi alanı yer almaktadır. İç yapısının dayanıklılığı nedeniyle kulenin geçmiş tarihte savunma amacıyla kullanıldığı düşünülmektedir.
KAZI ÇALIŞMALARININ ARDINDAN SEYİR TERASI PROJESİ BAŞLADI
Antalya'nın kültürel gelişimi ve turizmi açısından büyük bir yatırım olarak görülen ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Hıdırlık Kulesi kazı çalışmalarında, 93 yıllık buz fabrikası, antik hamam kalıntıları, mozaikler ve kale suru kalıntıları ortaya çıkarıldı. Tamamlanan kazı çalışmalarının hemen ardından ortaya çıkarılan kalıntıları ve tarihi alanı ziyaretçilerin gezebilmeleri adına 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi'ne adım atıldı.
KORUMA ONARIM İŞLEMLERİ TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR
Fen İşleri Dairesi Başkanlığı kazı alanında restorasyon ve koruma-onarım işlemlerine devam ederken, kulenin güney kısmında yer alan alanın ahşap ve cam zemin kaplamaları altyapısında bulunan taşıyıcı kolonların çelik imalat montajlarını ve antik kalıntıların görülebileceği cam yüzeylerin montajını da tamamladı. Kulenin kuzey bölümünde yer alan taşıyıcı kolonların çelik imalat montajlarına ise devam ediliyor. Tarihi Hıdırlık Kulesi'nde bitki temizliği ve dış duvar derz dolgu çalışması da yapılıyor.
SEYİR TERASI PROJESİ İÇERİĞİ
Çalışmalarına hız kesmeden devam edilen proje ile, gün yüzüne çıkarılan antik dönem kalıntıların zeminin alt tarafında kalan kısımlarını ayrıntılı görebilmek adına yürüyüş yolları oluşturulması ve ziyaretçilerin yürüyüş yolunda yer alan cam yüzeyler aracılığıyla kalıntıları incelerken, falezlerin üzerinde oluşturulan bölüm sayesinde de Akdeniz manzarasını izleyebilmesi hedefleniyor.