Antalya başta olmak üzere Türkiye genelinde tartışmalara neden olan sokak köpekleri yasasının kapsamı daraltılarak değişikliklere gidildi. Hayvanseverlerin odak noktası olan sokak köpekleri yasasının meclisten geçmemesi için Türkiye genelinde eylemler yapılmıştı. Yasanın ilk hali ile sokak köpekleri toplanarak barınaklara alınacak, bir ay içerisinde sahiplenilmeyen bütün sokak köpekleri enjeksiyonla uyutulacaktı. Yasa daha meclise gelmeden büyük yankılar uyandırarak, hayvanseverleri ayağa kaldırmıştı. Türkiye’yi ikiye bölen sokak köpekleri sorunu aylardır gündemi meşgul ediyor. Sokak köpeklerin çeteleşerek vatandaşlara saldırması nedeniyle bazı vatandaşlar yasanın gelmesi isterken, bazı vatandaşlar ise bu yasayı katliam olarak kabul ederek meclisten geçmesini şiddetle reddediyor.

Sokak Kopekleri (Small)

KARAR BELEDİYELER BIRAKILACAK

AK Parti’nin hazırlamış olduğu sokak köpekleri ile ilgili yasanın sonuna gelinerek, yasanın kapsamı değiştirildi. Daha önceki taslakta yer alan uyutma maddesinde daraltılmaya gidilerek, yasanın bu hali ile önümüzdeki günlerde meclise sunulması bekleniyor. Daha önceki taslakta yer alan bir ay boyunca barınaklardan sahiplenilmeyen köpeklerin uyulması maddesi yer alıyordu. Ancak yasanın son halinde ise bu madde daraltılarak, sorumluluk yerel yönetimlere bırakılacak. Kuduz tehlikesi olan, hastalıklı, saldırgan olan köpekler barınaklarda toplanacak ve uyutulup uyutulmayacağına belediyeler gözetiminde olacak şekilde veteriner hekimlerden oluşan bir kurul karar verecek.

Sokak Kopegi (Small)

GÖREVİNİ YAPMAYAN BAŞKAN SEÇİLME HAKKINI KAYBEDECEK

Öte yandan uyutulmasına gerek olmayan sokak köpekleri, sokaklardan toplanacak ve kısırlaştırılarak aşılacak. Ancak bu işlemlerin ardından yeniden sokağa bırakılmayacak. Bütün bakımları barınaklarda yapılacak. Yasa kapsamında yerel yönetimlere iki yıl süre tanınarak barınaklarını yaparak, sorumlu oldukları bölgelerdeki köpekleri toplayacaklar. Sorumluluklarını yerine getirmeyen belediye başkanlarına bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca sorumluluklarını yerine getirmemeye devam eden belediye başkanının cezası artırılarak seçilme yeterliliğini kaybetmiş sayılacaklar.

Sokak Kopekleri Yasasi (Small)

DENETİMLER YAPILACAK

Yeni yasa tasarısında ayrıca sokak köpeklerini kendi bölgelerinden toplayarak başka bölgelere terk edenlere de para cezalarında da artışa gidilecek. Öte yandan belediyeler, barınak ve diğer bütün masraflar için bütçelerinden binde 5 pay ayırmak zorunda olacaklar. Bu konuda sık sık denetimler yapılarak, barınaklara ayrılan bütçesini başka alanlarda kullanan belediye başkanlarına cezalar verilecek.

Sokak Kopekleri Yasasi Meclise Sunulacak (Small)

EVCİL HAYVANINI TERK EDENLER YANDI!

Evcil hayvanını sokağa terk edenlere ise yine ağır cezalar verilecek. Evcil hayvanlarını sokağa bırakanlara ve yasaklı ırkların üretimini yapan kişilere hayvan başına 60 bin TL ceza verilerek bir daha hayvan sahiplenilmesi de yasaklanacak.

Sokak hayvanları yasası hakkında açıklamalar yapan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan şu sözlere yer verdi:

"Sokak hayvanları için hazırlanan tasarıda bazı maddeleri doğru bulmuyorum. 2020 yılında TBMM’de grubu bulunan bütün partilerin katılımıyla Meclis Araştırma Komisyonu oluşturulmuştu. Bu komisyonun raporunda da  uyutmanın tedbir olmadığı Hayvan Hakları Fonu kurularak hayvanların kısırlaştırılması gerektiği vurgulanmıştı. Ben de bu fonun oluşturulması gerektiğine inanıyorum.

Öte yandan sokak hayvanlarının sayısının hızla artması da bazı olumsuz durumları ortaya çıkarmıştır. Hayvanları uyutmak yerine, etkin kısırlaştırma ve onları koruyacak, yaşam kalitelerini yükseltecek sürdürülebilir çalışmalarla bu sorunun hızla çözüleceğine inanıyorum. Kısırlaştırma, hayvanların kontrolsüz şekilde çoğalmasını engelleyerek sokak hayvanı nüfusunun dengelenmesine yardımcı olurken, barınaklarımız ise hayvanların güvenli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilecekleri ortamlar sağlıyor.
Sahipsiz hayvanlar için Bakımevimizde aralıksız kısırlaştırma, tedavi, aşı ve sahiplendirme çalışmalarımız devam ediyor. Geçen sene ve bu senenin ilk 6 ayında 7 bin 749 sahipsiz hayvanımızı Bakımevimizde misafir ettik. Sahipsiz hayvan bakımevimizde 13 bin 500 metrekare alanda, 6 veteriner hekimle aralıksız çalışmalarına devam ediyoruz."

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise yasa taslağını görmeden açıklama yapma taraftarı olmadı.

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN