Antalya İl Sağlık Müdürü Evren Ekingen, gazetecilerle bir araya geldi. İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda Ekingen, müdürlük tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri anlattı. Antalya Şehir Hastanesi'nin 710 yatak kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Ekingen, ekim ayında 1000 yatak kapasitesine ulaşmayı planladıklarını söyledi. Ekingen, hastanenin personel, tıbbi cihaz, sağlık personeli ve donanımının artırılmasına yönelik çalışmanın sürdüğünü ve yeni bölümlerin açılacağını belirtti.
Döşemealtı Devlet Hastanesi'nin 140 yatak kapasitesiyle temmuz ayında hizmete açılacağını aktaran Ekingen, 400 yatak kapasitesine sahip Aksu Devlet Hastanesi'ni 2025'in şubat ayında tamamlamayı planladıklarını söyledi. 200 yatak kapasiteli Konyaaltı Devlet Hastanesi'nde çalışmaların hızla ilerlediğini vurgulayan Ekingen, 450 yatak kapasiteli Manavgat Devlet Hastanesi inşaatında zemin iyileştirilmesi yapıldığını ifade etti. Alanya Payallar'da 200 yataklı devlet hastanesinin inşaatının sürdüğünü belirten Ekingen, 2025 yılında tamamlanmasını planladıklarını dile getirdi. Ekingen, halk sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi, sağlık müdürlüğü binası ve 112 istasyonu yapımına yönelik yatırımlar ile ihale aşamasındaki projeleri anlattı.
Atatürk Devlet Hastanesi'nin 1968 yılında yapıldığından Bahseden Ekingen, şunları söyledi:
"2023'ün başında şehir hastanesine devredilmesi ile ilgili personel tıbbi cihaz, doktoruyla ilgili yazı var. Daha önce yapılmış deprem dayanıklılığı çalışması var. A bloğun boşaltma B bloğun güçlendirme kararı var. A ve B bloğun boşaltılması gerekiyor. Antalya Şehir Hastanesi'nde, Döşemealtı'nda bu ihtiyaçları karşılamamız gerekiyor. Atatürk Devlet Hastanesi, eski usul koğuş sistemi, tuvalet banyonun koridorda olduğu 4-5 yataklı servisler var.
Özellikle 2002 yılından sonra sağlık hizmetinde ciddi manada dönüşüm oldu. Kaliteli hizmet sunmak istiyoruz. Antalya'da daha kaliteli ortamlarda sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Hasta, çalışan güvenliği iş sağlığını sağlama adına Atatürk Devlet Hastanesi'nin yerine 500 yataklı hastane yapılması konusunda mutabakat aldık. Sağlık yatırımlarının duraksadığı dönemde 'Yıkılacak mı?' diye kafalarda soru işareti oldu. 500 yataklı yeni Atatürk Devlet Hastanesi yapılması için projesi çizildi. A ve B blok uygun değil. A blok boşaltılmıştı, B bloğu da bazı bölümleri taşımaya karar verdik. Şehir merkezinde polikliniklerin kapanmasını istemiyoruz.
Acil servis ve birinci basamak tedavileri devam edecek. A ve B bloktaki yataklı servislerin hizmetleri farklı hastanelerde sürdürülecek. Son yatırımlar gerçekleşene kadar hizmete devam edeceğiz. A ve B blokta sağlık hizmeti sunulması şu an uygun değil. Bazı bölümlerin personel, hekimleriyle aynı şekilde hizmeti şehir hastanesinde ve diğer hastanelerde yapacağız. Poliklinik hizmetleri devam edecek. Acil ve birinci basamak servisler devam edecek."
Ruhsatsız ve yetkisiz kişilerce diş tedavisi ve estetik uygulamasının yapıldığı iş yerlerine yönelik denetimlerin yoğunlaştığını anlatan Ekingen, "2 ayda Konyaaltı Kemer, Muratpaşa bölgesinde yetkisiz işlem yapılan estetik, güzellik merkezlerine işlem yapıyoruz. Kayıt dışı, merdiven altı işletmelere müsaade etmeyeceğiz. Diş tedavisine yönelik işlemler de yapıyoruz. Baskın yapmak bizim yetkimizde değil. Şikayet olduğu zaman ekiplere biz de dahil oluyoruz. Ruhsatsız işyerlerinde şikayet savcılık, kolluk kuvvetleriyle yürütülüyor."
Burdur'daki diyaliz merkezinde yapılan tedavi sonrası hastalananların sağlık durumu hakkında bilgi veren Ekingen, şunları söyledi:
"23 hastamız var. Gün içerisinde, bir gün sonra sevk edilen hastalar oldu. Burdur, Bucak'tan hastalar oldu. 14'ü şehir hastanesi, 6'sı eğitim araştırma hastanesi, 2'si Kepez Devlet Hastanesi, 1 hasta Akdeniz Üniversitesi'nde. Hastalarımızın genel durumu iyi, diyalizlerini oluyor. Takipleri devam ediyor. Şu an itibarıyla herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Akdeniz Üniversitesi, Şehir Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 3 hastamız entübe. 14 entübe hasta ile başlayan süreçte hastalarımız iyileşiyor."