Prof. Dr. Halit Özen, İstanbul'da olası bir deprem durumunda alınması gereken ulaşım önlemlerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı.

"SAHİL YOLU İÇİN TSUNAMİ TEHLİKESİ "

Özen, İstanbul'da yaşanabilecek bir depremde, doğu-batı istikametinde bulunan sahil yolu, D-100 karayolu, TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi dört ana koridorun en az ikisinin açık tutulması gerektiğini belirtti.

Depremin ulaşım hareketliliğini etkileyen üç aşamalı süreci, güvenlik amaçlı, tahliyeden kaynaklanan acil yardım-kurtarma faaliyetleri ve hasar tespiti ve onarım hizmetlerinin verilmesi amacıyla açıkladı. Özen, bu süreçlerin etkin yönetilmesinin, depremin sosyal ve fiziksel etkilerini azaltmak için gerekliliğine vurgu yaptı.

"TOPLU TAŞIMAYA GEÇİLMELİ"

Deprem öncesi ve sonrası oluşabilecek trafik yönetimi çalışmalarının önemine değinen Özen, toplu taşıma araçlarının kullanılmasının önemini vurguladı. Trafik yönetimi çalışmalarının deprem meydana geldikten sonra da hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Özen, özellikle ambulansların hızlı bir şekilde afet alanına ve hastanelere ulaşabilmesi için uygun trafik planlamasının yapılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

"AMBULANSLARIN HAREKET NOKTALARI BELİRLENMELİ"

Deprem sonrası dönemde oluşacak trafik durumunun karmaşık ve tahmin edilmesi zor olabileceğini dile getiren Özen, arama-kurtarma ve acil durum araçlarının hızlı bir şekilde ulaşımını sağlamanın önemini vurguladı. İnsanların güvenli bölgelere yönlendirilmesi ve toplanma alanlarının belirlenmesi gerektiğini aktardı.

"DENİZİ KULLANAMAYACAĞIMIZI BİLMELİYİZ"

Özen ayrıca, sahil yolu gibi önemli koridorların açık tutulmasının ve tsunamiden etkilenmemesi için uygun tasarımların yapılmasının önemine dikkat çekti. Deprem anında deniz yolu taşımacılığının da aksayabileceğini belirten Özen, insanların bu duruma göre hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ