Antalya’nın Konya ve Van ile birlikte hayvan yetiştiriciliğinde lokomotif iller arasında yer aldığını ancak çoban bulmakta zorlandıklarını belirten Antalya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, bu soruna çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Antalya’da kayıtlı 636 bin koyun ve 674 bin keçi olduğuna dikkat çeken Öztürk, çoban ihtiyacını Afgan göçmenlerle çözmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Zeliha Öztürk

GÖÇMENLER OLMASA HAYVANCILIK BİTER

Sadece Antalya’da değil tüm Türkiye’de ciddi bir çoban sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Öztürk, “Çocuklar artık hayvan yetiştiriciliğinden kaçıyor. Böyle olunca da göçmenlerle bu ihtiyaç kazanılmaya çalışılıyor. Göçmenler yoksa tarım ve hayvancılık da yok. Örtüaltında Suriyeliler, dağda hayvan gütme konusunda Afganlar, yaşlı ve çocuk bakımı konusunda da Kırgız ve Kazaklar hakim” şeklinde konuştu.

ZELİHA ÖZTÜRK: ÇOBAN MAAŞI 100 BİN TL OLDU

Daha önce 800 Euro’ya çalışan Afganların artık 1500 Euro’ya kadar çıkan rakamlar istediğini, bir sürü için 100 Bin TL para ödemek zorunda kaldıklarını belirten Zeliha Öztürk, şunları söyledi: “Aylık 100 Bin Lira’ya çoban bulamayanlar var. Çünkü hayvan yetiştiricileri aileyi çalıştırıyor ve 4-5 kişiye maaş verince bu rakam 100 Bin lirayı buluyor. Hayvanın bakımı, sağımı, temizliği, yaylada güdülmesi için 4-5 kişiye ihtiyaç var. Çoban az olduğu için, Afganlar, daha fazla para veren sürü sahiplerine gidiyor.”

Çoban (1)-1

ÇOBANLIK VE HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ OKULLARA İNMELİ

Yaşanan çoban sorununun giderilmesi için meslek liselerinin devreye girmesi gerektiğini belirten Antalya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, şu görüşleri paylaştı: “Meslek lisesine dahil edilip, çobanlık ve hayvan yetiştiriciliği okullarda ders olarak okutulabilir. 4+4+4 eğitim sisteminin hayvancılığa olumsuz yansıması oldu. Bu noktada hayvancılıkla ilgili meslek liselerinin olması çok daha iyi olacaktır. Bazı sektörlerle ilgili meslek liseleri var. Aksu’daki Tarım Lisesi’nin benzeri, hayvancılık üzerine uygulanabilir. Ailesi hayvancılık yapan çocukların eğitimi için de böyle bir uygulama hayata geçirilebilir.”

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR