Antalya Arkeoloji Müzesi’nde Avrupa Birliği COSME programı kapsamında finanse edilen Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kültür Rotaları Derneği’nin ortağı olduğu Akdeniz Rotaları Boyunca Dayanıklı Turizm Ekosistemlerinin Geliştirilmesi projesi tanıtımı yapıldı. Proje de İtalya, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan yer alırken sürdürülecek faaliyetlerle Akdeniz bölgesindeki kırsal ve tarihi rotalarda sürdürülebilir ve dirençli turizmin geliştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor. Proje, Türkiye’den pilot bölge seçilen Likya Yolu hattındaki küçük ve orta ölçekli turizm işletmelerinin dijital dönüşümünü desteklemeyi ve finansmana erişimlerini kolaylaştırıyor. Bu kapsamda sürdürülebilir turizm modellerini hayata geçirmeyi hedefliyor.
TURİZM EKOSİSTEMİNE KATKI SAĞLAYACAK
Toplam bütçesi 2 milyon avro olan ve 3 yıl sürecek olan DETOUR Projesi çalışmaları Likya Yolu üzerinde faaliyet gösteren otel ve pansiyon, kamping, bungalov, restoran, tekne turları, araç kiralama ve birçok işletmenin yanında bölgede hizmet veren acente ve rehberler ile yürütüleceği ifadelerine yer verildi:
“Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür Rotaları Derneği ile projenin Türkiye ayağında önemli bir sorumluluk üstlenmişlerdir. Pilot bölgedeki küçük ve orta ölçekli turizm işletmelerine yönelik anket ve araştırma çalışmaları, eğitimler, mentorluk ve danışmanlık hizmetleri, dijital haritalama, markalaşma ve çevresel farkındalık yaratma gibi faaliyetleri koordine edecek ve bölgedeki turizm ekosisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.”
VERİMLİLİĞİNİ ARTIRACAK BİR PROJE
Tanıtım toplantısında söz alan Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Candemir Zoroğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Projede bizimle dört farklı ülke yer alıyor. Projenin adı DETUOR. Bu proje, Yunanistan dahil olmak üzere büyük turistik merkezlerde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kapasite geliştirme, sürdürülebilirlik, turist adaptasyonu ve çevre dostu cihazları parti pazarlama teknikleriyle kullanma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Biz neden bu projede yer alıyoruz? Bu, sadece Türkiye'deki bir sektörün değil, bütün bölgenin önemli ürünlerini ilgilendiren bir proje. Bu alanda öncül bir rol oynamak istiyoruz. DETUOR'un yanı sıra, Kültür Rotaları Derneği ile de bir çalışma yaptık. Likya Yolu’nun bir mobil uygulamayla desteklenmesi gerekliliği gündeme gelmişti. Az önce bu konuda mobil uygulama da büyük yol üzerindeki güvenliğini ve verimliliğini artıracak bir proje olacak.”
TOPLAM BÜTÇESİ 8 MİLYON EURO
Likya Yolu'nun tanıtımı değil, aynı zamanda yol boyunca faaliyet gösteren işletmelerin sürdürülebilir bir biçimde işlerini geliştirmesinin amaçlandığını dile getiren Zoroğlu, “Bu projenin süresi 2 yıl olarak planlanmış olup, toplam bütçesi 8 milyon eurodur. Bunun 2 milyon eurosu, işletmelerin ve küçük esnafın kapasite geliştirme çalışmalara yönlendirilecektir. Batı Antalya bölgesi bizim özellikle önem verdiğimiz bir alandır ve bu projeden büyük fayda sağlaması beklenmektedir. Çalışmanın hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese, özellikle de Keyif Hanım ve Bütün Fotoğraf Derneği’ne teşekkür ederiz. Şimdi, projeye dair daha ayrıntılı bilgileri paylaşmak üzere sözü çalışma arkadaşlarıma bırakıyorum” sözlerine son verdi.