Epilepsinin tekrarlayan nöbetlere neden olan bir beyin rahatsızlığı olduğunu aktaran Prof. Dr. Akyüz, "Birçok epilepsi türü vardır. Bazı kişilerde neden belirlenebilir. Diğerlerinde ise neden bilinmemektedir. Epilepsi her cinsiyetten, ırktan, etnik kökenden ve yaştan insanı etkileyebilir ve maalesef yaygın görülen bir hastalıktır. Nöbet belirtileri büyük ölçüde değişebilir. Bazı insanlar nöbet sırasında bilincini kaybedebilirken diğerleri kaybetmez. Bazı insanlar nöbet sırasında birkaç saniye boş boş bakar. Diğerleri kollarını veya bacaklarını tekrar tekrar seğirebilir, bu hareketlere konvülsiyon denir" diye konuştu.

İlaç tedavisi veya bazen ameliyatın, epilepsisi olan çoğu kişide nöbetleri kontrol edebildiğini kaydeden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, "Bazı kişiler ömür boyu tedaviye ihtiyaç duyabilir. Bazı hastalarda nöbetler geçebilir. Epilepsisi olan bazı çocuklar yaşla birlikte bu durumdan kurtulabilir" dedi.

Prof. Dr. Mahmut Akyüz, epilepsiye neden olan durumları şöyle sıraladı:

"Doğum öncesi veya doğum sırasında oluşan beyin hasarı (örneğin doğum sırasında oksijen kaybı veya travma, düşük doğum ağırlığı), ciddi bir kafa travması, beyne giden oksijen miktarını kısıtlayan felç, menenjit, ensefalit veya nörosistiserkoz gibi bir beyin enfeksiyonu, belirli genetik hastalıklar, beyin tümörü."

'EPİLEPSİ HASTALARI İÇİN BÜYÜK ŞANS'

Epilepsi düzgün bir şekilde tedavi edilmezse ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve sağlık riskleri nedeniyle nöbetleri yönetmenin çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Mahmut Akyüz, şöyle devam etti:

"İlaçla yönetilemeyen nöbetler için epilepsi cerrahisi büyük şanstır. Epilepsi cerrahisi sayesinde, geçirilen nöbetlerin sayısı ve şiddeti azaltılır. Diğer tedavi yöntemleri yetersiz kaldığında, hastaların nöbetleri yönetmesine yardımcı olmaktadır. Epilepsi cerrahisi; nöbetler her zaman beynin tek bir bölgesinde gerçekleşiyorsa çok etkilidir. Epilepsi cerrahisinde nöbetlerin ortaya çıktığı bölge kaldırılır ya da değiştirilir."

'YAŞAM KALİTESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE İYİLEŞTİRİYOR'

"Epilepsisi olan kişilere, epilepsi cerrahisinin bir seçenek olup olmadığını ve ne tür bir cerrahi yapılması gerektiğini öğrenmek için ameliyattan önce birkaç test uygulanır. Epilepsi ameliyatı olmak büyük bir karardır. Ameliyat olmanın epilepsiyi iyileştirmediğini unutmamak gerekir. Ameliyattan sonra nöbetsiz olunacağının bir garantisi yoktur ancak yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebilir. Epilepsi cerrahisinde her hastada görülen sonuç farklıdır."

D I R E N C L I E P I L E P S I H A S T A L A R I N D A N O B E T L E R 644559 190960

'NÖBETLER YÜZDE 90 ORTADAN KALDIRILABİLİYOR'

"Cerrahide beklenen sonuç ilaçla nöbet yönetimidir. En yaygın prosedür olan temporal lobdaki dokunun çıkarılmasında, hastaların yaklaşık üçte ikisinde nöbetler durdurulur. Çalışmalar, bir kişi antiepileptik ilaç alırsa ve temporal lob ameliyatından sonraki ilk yılda nöbet geçirmezse, iki yıl sonra nöbetsiz olma olasılığının yüzde 87 ila yüzde 90 olduğunu göstermektedir. İki yıl içinde nöbet geçirmezse, beş yıl sonra nöbetsiz olma olasılığı yüzde 95 ve 10 yıl sonra yüzde 82'dir. En az 1 yıl boyunca nöbetsiz kalırsa, sağlık antiepileptik ilaçlar azaltılır ve sonunda ilaç tamamen kaldırılabilir. Antiepileptik ilacı bıraktıktan sonra nöbet geçiren çoğu kişi, ilacı yeniden başlatarak nöbetlerini tekrar yönetebilmektedir."

Kaynak: DHA