Dünya’da ve Türkiye’de son yıllarda etkisini hızla hissettiren küresel ısınma ve kuraklığa bilimsel çözüm aranıyor. Konuyla ilgili çalışma yapan isimlerden Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nefise Yasemin Tezcan, özellikle örtüaltı yetiştiriciliği ve seralarda yağmur suyu kullanımına geçilmesine hız verilmesi gerektiğini söyledi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÖNEMLİ
Son yıllarda bu konuda farkındalık oluştuğunu ve üreticilerin daha bilinçli hale geldiğini belirten Doç. Dr. Nefise Yasemin Tezcan, modern seralarda sulama maliyetlerinin uzun vadede kendisini amorti ettiğini belirterek, yağmur suyu kullanımı konusunda açıklamalarda bulundu. Seralarda bulunan olukların yağmur suyunu toplama konusunda önemli rol oynadığını belirten Tezcan, tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için yağmur suyu kullanımına bir an evvel geçilmesi gerektiğini vurguladı.
HAVUZ YA DA YAPAY GÖLET
Seralarda bulunan olukların bir yönünde çıkıntılar olduğunu belirten Tezcan, çiftçilere şu önerilerde bulundu: “Sulama sistemi yapan firmalar bu çıkıntılardan kapalı borularla sulama sistemi yapma konusunda yardımcı oluyor. 100-150 milimetrelik borular, yağmur suyunu taşıyor ve havuz ya da hazırlanan yapay gölette topluyor. Kepçe ile kazılan çukurda su sızmasını önleyen bir sistem geliştirerek suyun toplanacağı alan hazırlanıyor. Gölette toplanan su, pompalama yardımı ile daha sonra kullanılıyor. Sürdürülebilirlik açışından bu çok önemli ve her serada bu uygulanabilir”.