Doğu Garajı Kültür Merkezinin açıldığı ilk günden itibaren istenilen yoğunluğun oluşmamasından dolayı esnaf adeta kan ağlıyor. İş yapamadıklarından dolayı isyan eden esnaflar, Antalya Büyükşehir Belediyesine ve Antalya Valiliği’ne seslenerek, yardım istedi. Zor durumda olduklarını ve geçinmekte zorluk yaşadıklarını ifade eden Doğu Garajı Halk Pazarı Dernek Başkanı Namık Karasu, iki yıldır para kazanmadıklarını ve birçok esnafın dükkanını kapattığını belirtti. 

Yaklaşık iki yıldır iş yapamadıklarını dile getiren Başkan Karasu şu şekilde konuştu:

“Yaklaşık 2 yıldır Meydan’dan Doğu Garajına taşındık. Biz burayı inşaat halinde bir umutla teslim aldık. Yaklaşık 2 yıldır siftahsız bir şekilde burada iş yapmaya çalışıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde siftah yapmadan 2 yıldır bekleyen bir esnaf yoktur. Aidatlarımızı ödedik, kepenklerimizi kendimiz yaptırdık. Biz mümkün mertebe üzerimize düşeni yaptık. Belediye de çevre düzenlemesi yaptı. Burası faaliyete geçsin diye çalışma yaptı. Ama sonuçlar başarısız oldu. Çünkü esnaflarla konuşularak bir iş yapılmadı. Bizim amacımız maddi sorunlar nedeniyle dükkanını kapatıp giden esnaflarımızın tekrar dükkanını açmasıydı. Dükkanlar açılmadı, açılmayınca belediye buraları haciz yoluyla iptal etmeye çalıştı. Ama yapamadılar. Esnaflar da kira borçlarını ödediler. Ama yine döndük başa ve dükkanlarımız yine açılmadı.

Dogu Garaji Esnafi Aciklama (2) (Small)

ESNAF MAĞDUR

Yaklaşık 340 tane dükkanımız, 60-70 tane fedakar esnafımız var. 8-10 dükkan faaliyette gerisi ise boş kaldı. Açmayan esnaflar diyor ki önce burası canlansın sonra gelip açalım. Belediye ne diyor? Senin komşun, komşunun gönlünü yap diyor. Açmıyor ne yapalım? Biz de belediyeye bu esnaf senin kiracın istemiyorsan sözleşmeni iptal et diyoruz. Sözleşmenin maddesinde, 15 gün dükkan açmazsan ve 2 defa kira ödemezsen sözleşme iptal olur diyor. Biz bunları imzaladık, notere 10-15 bin lira para ödedik. Sonuç olarak Festival ve Doğu Garajındaki esnaflarımız mağdur. Geçen yıl yaptığımız toplantı sonucu bu sene turların Antalya’ya geleceği konusunda Antalya valisi bize söz verdi. Sayın valim söz verdiniz. Bu sene turlar Doğu Garajı Festival Halk Pazarı’na gelecek.

DEFALARCA DİLEKÇE VERDİLER

Geçenlerde Cumhuriyet Meydanının orada otobüsler tıka basa sıraya girmiş. Bunun fotoğrafını çekip sayın valinin özel kalemine götürdüm. Sayın valiye, belediye başkanına, emniyet müdürüne sesleniyoruz. Antalya, üç güzel insana emanettir. Benim bu inancım devam ediyor. Burada bin tane esnaf var. Turlar buraya gelirse buradaki bütün esnaf bundan faydalanır. 100 tane otobüs için tertemiz otoparkımız var. Sadece buraya gelsinler demiyoruz. Antalya’ya dağılsınlar ve tüm esnaflar faydalansın. Markantalya’nın arkasını tamamen tur otobüsleri kaplamış. Defalarca dilekçe verdim. Mezarlıkların içine kadar tur otobüsleri giriyor. Allah belediyemizden razı olsun. Ücretsiz otopark yapmış. Ama buraya yine kimse gelmiyor. Sayın vali size sesleniyorum bu esnaflar tecrübeliler. Bu esnaf turizmi biliyor. Lütfen tur otobüslerini Doğu Garajına yönlendirin valim."

Dogu Garaji Esnafi Aciklama (1) (Small)

“BİNA ESNAF İÇİN YAPILDI”

Doğu Garajı Kültür ve Sanat Merkezi’nde esnaf olan Kemal Yılmaz ise şu sözlere yer verdi:

“Bu yapılan bina esnaflar için yapıldı. Bizleri buraya taşıdılar. Biz kepenkleri yaptık. Burası canlanacak dedik. Ama burayı yöneten arkadaşlar bizleri her zaman engellediler. Ben Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in bu durumdan haberi olduğuna inanmıyorum. Biz Başkan Böcek ile görüşemiyoruz. Görüşmek için araya milletvekili koyuyoruz. Yine görüşemiyoruz. Antalya’yı yöneten insanlara sesleniyorum. Burası turlar için yapıldı. 100’e yakın otobüs ağırlama yerimiz var. Neden buraya gelinmiyor? Bu esnaflar perişan oldu. Ben AESOB Başkanı Adlıhan Dere’ye sesleniyorum. Bu esnafa neden sahip çıkmıyor? Kapalı Yola gidip çekim yapıyor. Buraya turist gelmiyor diye. Kapalı Yol ’da iki kişi yan yana gezemiyor. Orayı destekliyor ama burayı desteklemiyor. Biz 50 senedir köklü esnaflarız. Bize niye sahip çıkılmıyor? Gelin sorun sizin eksiğiniz nedir? Bizi kimse görmüyor. Bana buranın yönetimi verin ben 1 ayda toparlarım burayı. Yazık değil mi Antalya halkına? Bu insanlar rezil oluyor.

“BİZİM REKLAMIMIZ YAPILSIN”

Trafik Şube Müdürü Mustafa Dikici bana 2013’ ün yönetmeliğini gösteriyor. Ulaşımda kararlar 2016 yılında değişti. Dosyayı önüne koydum. Bana “Ben Cumhuriyet Meydanı’nda uygulama yaparım. Doğu Garajına tur indirmem.” Bu ne demek? Orası başka ülke burası başka ülke mi? Bizim oradaki insanların ekmeğinde gözümüz yok. Ama oraya 10 tane otobüs gidiyorsa buraya da 2 tane otobüs gelsin. Yazık günah buradaki esnaflara. Belediye başkanının bu olaylardan haberi bile yok. Durmuş Ali Aslan ve Buğra diye bir arkadaş vardı. Biz etkinlik düzenlerdik bize yasak derlerdi. Bu binaya dışardan baktığında Tiyatro Binası yazıyor. Bu bina benim için yapıldı. Tiyatro için yapılmadı ki. Buraya Halk Pazarı Festival Çarşısı’da yazın. Etkinlikler düzenleyelim buralarda. Billboardlarda bizim reklamımız yapılsın. Ondan sonra bizim esnafımız koşa koşa gelir zaten. Bir gün beklemeden dükkanlarını açacak. Şimdi gelse adamlar buraya 3-5 trilyon yatırsa karşılığını alamayacak ki. Belediye önce bir adım atsın sonra burada iş yapılmazsa tamam bütün esnafı kov. İnsanlar elini vicdanına koysun. Yazık günah değil mi bu insanlara?”

Dogu Garaji Esnafi Aciklama (5) (Small)

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN İSTEKLERİNİ AÇIKLADILAR

Konuşmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesine seslenen Kemal Yılmaz, belediyeden isteklerini şu şekilde sıraladı:

1) Esnafın aidat ve kiralarının durdurulması veya ötelenmesi

2) Halk pazarı festival çarşısı binanın etrafına yazılması

3) Tramvay veya billboardlara pazarın reklamının verilmesi

4) Otoparkın ücretsiz olması ve giriş çıkışların içerden olması

5) İklimlendirme sistemlerinin çalıştırılması

6) Turların çarşımıza indirilmesi şehir içi trafiğini yüzde 60 rahatlatacaktır.

7) Belediyemizin etkinliklerinin burada yapılması

8) Pazarda oluşturulacak yeni yönetim kurulunda esnafımızın temsilcisi olması

Muhabir: SİBEL YEŞİL