Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Dr. Barış Esen, jeopolitik gelişmelerin ekonomi ve piyasaları doğrudan etkilediğini belirterek 2025 yılı ile ilgili beklentilerini anlattı. Antalya Sanayici ve İşinsanları Derneği üyelerine konuşan Dr. Barış Esen, Dünya’da silahlı çatışmaların son 80 yılın zirvesinde olduğunu belirterek, Dünya’nın artık çok fazla silahlı çatışmanın olduğu bir yer haline geldiğini ve savaşın da bir ekonomisinin olduğunu söyledi.
Yaşanan jeopolitik olaylar nedeni ile savunma harcamalarının sürekli arttığını belirten Esen, “Dünya Ekonomik Forumu’nda riskli ülkeler açıklanıyor. Türkiye ve çevresi bu anlamda ateş çemberinde. 2000 yılından günümüze kadar jeopolitik anlamda tüm Dünya’da herkesi şaşırtan gelişmeler yaşandı. Sadece son dönemde ABD gemisinin Yemen’de bombalanması, ikiz kulelere saldırı, Afganistan ve Irak’ın işgal edilmeleri, Madrid ve Londra’daki terör saldırıları. İsrail’in bölgedeki saldırıları. Rusya’nın ve İsrail’in işgalleri. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması, Dünya ekonomisini etkileyen son dönemin en riskli gelişmeleri” dedi.
ÖNEMLİ JİOPOLİTİK GELİŞMELER
Günümüzde jeopolitik anlamda risk olarak görülen olayları da anlatan Barış Esen, şunları söyledi: “Şu anda en büyük çatışma ABD-Çin stratejik mücadelesi. ABD’de yüksek teknolojili çiplerin Çin’e satışı yasaklandı. Rusya-NATO çatışmasının savaşa dönüşme ihtimali hala var. Trump İsrail’e Batı Şeria’yı da işgal edebileceğini söyledi. Şu an Trump savaş değil barış istediğini söylese de Ortadoğu’yu çok daha riskli hale getirdi. İsrail lideri Netanyahu da Gazze’yi bir kez daha vurmakla tehdit ediyor. Büyük terör saldırılarını hala yaşayabiliriz. Biz Türkiye’de sürekli seçim yaparak politik riskleri zaten sürekli yaşıyoruz. Ancak Güney Kore’de devlet başkanının gözaltına alınıp meclisi feshedeceğini kimse beklemiyordu, ancak oldu. Brezilya’da bu riskler hep var. Güney Afrika ve Arjantin’de sürekli siyasi çalkantı var. İklim politikaları çıkmazı ve büyük yangınlar, Avrupa’da ciddi siyasi parçalanma ve büyük siber saldırılar hep riskli. Jeopolitik savaş, teknolojik savaşa dönüşüyor”.
LİDERLERİN GÖZÜNDEN TEHDİTLER
Dünya Ekonomik Forumu’nun yapıldığı Davos’ta, liderlere “Dünya’da risk olarak neyi görüyorsunuz?” diye sorulduğunu belirten Barış Esen, “İlk sırada yüzde 23 ile devlet kaynaklı silahlı çatışmalar çıktı. Olağanüstü hava olayları ikinci sırada çıktı. ABD – Çin çatışması, dezenformasyonla mücadele diğer riskli olaylar çıktı. Aynı liderlere önümüzdeki 2 yıldaki en büyük riskler sorulduğunda ise dezenformasyon, olağanüstü hava olayları, silahlı çatışmalar ve sosyal kutuplaşma ve siber saldırılar ilk 5 sırada çıktı. Türkiye’de yüzde 42 olan enflasyon diğer ülkelerin gündeminde bile yok. Bu ayrıntıya dikkat ederek jeopolitik ve ekonomik tablomuzu belirlemeliyiz” bilgilerini verdi.