Antalya’nın tarihi ve doğal zenginlikleriyle ön plana çıkan bölgelerinden Finike, Demre, Kaş ve Kalkan’ı kapsayan Bölünmüş Yol Projesi'ne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verildi. Alınan karara ise bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu.

Finike Yol Projesi (2)

HALK PROJEİYİ İSTEMİYOR

Mevcut yolların iyileştirilmesi mümkünken, Likya Kültürel Mirası'nda olan birçok arkeolojik alanın, özel çevre koruma bölgelerinin, doğal sit alanlarının, verimli tarım arazilerinin ve su kaynaklarının zarar göreceği endişesiyle bölge halkı yol projesine karşı çıkıyor. ÇED halk toplantısında da bölge halkı projeyi istemediğini açıkça dile getirmişti.

Finike Yol Projesi (1)

BİRÇOK KURULUŞ DAVA AÇTI

Bölge halkı projeye karşı kararlı bir duruş sergileyerek hukuki süreci başlattı. Kaş Çevre ve Kültür Derneği, Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Doğa Derneği, Finike Toraçder, Peyzaj Mimarları Odası ve 127 vatandaşın desteğiyle, konu ile ilgili olarak Avukat Tuncay Koç, projenin iptali için yargıya başvuru yaptı. Aynı zamanda, TEMA Vakfı da projeye karşı ayrı bir dava daha açtı. Bunun yanı sıra, Demre ve Finikeli davacılar tarafından, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun sit alanları üzerinden yol geçirilmesine yönelik olumlu kararına karşı ikinci bir dava açıldı. Açılan davalarla projenin durdurulması için her türlü hukuku yola başvurulacağının altı çizildi.

Finike Yol Projesi (4)

Bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek bu projeyi protesto etti. Geri dönülemez çevresel ve kültürel tahribata neden olacağını belirttikleri bu projeye karşı direnmeyi sürdüreceklerini aktarıldı.

Finike Yol Projesi (3)-1

Muhabir: UĞUR FİDAN