Şizofreni ve bipolar bozukluğun ruhsal sağlıkla ilgili iki farklı hastalık olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerime Bademli, “Her iki hastalık da kronik ruhsal hastalıktır, ancak tedavi yöntemleri ve belirtileri farklıdır. Şizofreni ve bipolar bozukluk, her ikisi de ciddi ruhsal bozukluklar olup, bireylerin düşünce, duygu ve davranışlarını derinden etkileyebilir. Bu iki bozukluk genellikle birbirine benzer belirtiler gösterebilir, ancak etiyoloji (nedenleri), belirtiler, tedavi yöntemleri ve hastaların deneyimleri açısından oldukça farklıdırlar.” açıklamasına yer verdi.

Akdeniz Üniversitesi Kerime Bademli

“HAYATININ GERİ KALANINDA TEDAVİYE İHTİYAÇ DUYAR”

Şizofreninin, kişinin gerçeklik algısını etkileyen kronik ruhsal bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kerime Bademli, “Şizofreni genellikle genç yetişkinlik döneminde, yani 18-30 yaş arasında ortaya çıkar. Şizofreni, bireyin düşüncelerini, algılarını, duygularını ve davranışlarını etkileyebilir. Bu hastalık, insanın dünyayı nasıl deneyimlediği ve anlamlandırdığı konusunda büyük bir bozulma yaratır.  Şizofreni, genellikle gerçeklikten kopma (halüsinasyonlar veya sanrılar gibi), karışık düşünceler ve duygusal donuklukla kendini gösterir. Örneğin, kişi, aslında var olmayan sesler duyabilir veya şeyler görebilir. Gerçekle ilgisi olmayan şeylere inanabilir (mesela kendisinin çok ünlü olduğunu düşünmek gibi). Mantıklı düşünmekte zorlanabilir ve konuşmaları karışık olabilir. Şizofreni, genellikle genç yetişkinlikte başlar ve kişi çoğu zaman hayatının geri kalanında tedaviye ihtiyaç duyar.” diye konuştu.

Ş İ Z O F R E N İ Bipolar Bozukluk

“RUH HALİ DALGALANMALARI HAYAT BOYUNCA DEVAM EDER”

“Bipolar Bozukluk, kişinin ruh halinin zaman zaman çok yüksek (manik dönem) ve zaman zaman çok düşük (depresif dönem) olduğu bir hastalıktır” diyen Bademli, “Bipolar bozukluğu olan bir kişi, duygusal olarak çok yüksek veya çok düşük hissedebilir ve bu ruh halindeki değişimler bazen çok hızlı bir şekilde olabilir. Bipolar bozuklukta manik dönemde kişi çok enerjik, heyecanlı, aşırı konuşkan olabilir, bazen gerçekçi olmayan düşünceler geliştirebilir, çok para harcama gibi riskli davranışlar sergileyebilir. Depresif Dönemde ise üzgün, umutsuz, yorulmuş ve hayattan zevk almaz hale gelebilir. Ayrıca, uyumakta zorluk çekebilir veya yemek yiyemez. Bipolar bozukluk, genellikle genç yaşlarda başlar ve kişideki ruh hali dalgalanmaları hayat boyunca devam edebilir.” şeklinde konuştu.

Şi̇zofreni̇ Bipolar Bozukluk

“TEDAVİ YAKLAŞIMLARI VE HASTALARIN DENEYİMLERİ FARKLI”

Şizofreni ve bipolar bozukluğun her ne kadar benzerlikler taşısa da, temel belirtilerin, tedavi yaklaşımları ve hastaların deneyimleri açısından oldukça farklı olduğunu belirten Uzmanlığı Psikiyatri Hemşireliği olan Bademli, “Şizofreni, bireyin gerçeklik algısını bozan bir hastalıkken, bipolar bozukluk, duygudurumun dalgalandığı bir bozukluktur. Bu iki bozukluk arasında doğru bir ayrım yapmak, uygun tedavi ve yönetim için kritik öneme sahiptir. Her iki hastalık da tedavi edilebilir, ancak erken tanı ve profesyonel yardım almak, hastaların yaşam kalitesini artırmak için önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN