Ömrü boyunca yalnızca 1 kez çiçek açmasından dolayı UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde yer alan Agave, yani Sabır Otu bitkisinin mucizesi bununla da sınırlı kalmıyor. Bitki, ünlü tıp insanı İbn Sina'nın, "El-Kanun fi't-Tıbb" adlı eserinde de sağlığa olan faydalarından dolayı geniş yer ediniyor. İşte, sindirim sisteminden kalp damar hastalıklarına, kanserden akneye kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği söylenen, Toroslarda boy gösteren sabır otunun faydaları...

SABIR OTU NERELERDE YETİŞİR?

057F6Fbb 7793 4A86 893B Ac2876Ee650D (Small)

Çoğunlukla Meksika’da yetişen "Ageva", halk arasındaki adıyla Sabır Otu, Güney Amerika'da yoğunluk göstermektedir. Ülkemizde genellikle süs bitkisi olarak kullanılan Sabır Otu, kurak iklimlerde kendine yer edinir. Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişir.

SABIR OTUNUN FAYDALARI

Doğal şeker içerdiği ve antiseptik özelliklere sahip olduğu bilinen Sabır Otu'nun, yaralanmalar, cilt problemleri ve böcek ısırıkları gibi durumlarda kullanıldığı takdirde, cilt tahrişlerini olumlu yönde etkilediği söylenir. Bünyesinde çinko gibi değerli mineralleri barındırmasından dolayı yaraların iyileşmesi ve tahrişlerin giderilmesinde büyük bir rol üstlendiği bilinir. Aynı zamanda fitokimyasallar bulundurması sayesinde vücuttaki antioksidanları artırarak hücrelerin korunmasına ve yenilenmesine katkıda bulunabilir.

5824Ad3C C831 4002 A198 C72C1Fc1F1F6 (Small)

Zararlı bakterilere savaş açarak solunum yolu sorunlarına veya gıda zehirlenmesine engel olabilir. Yüksek kolestrolü de düşürdüğü söylenen sabır otunun, ciltte oluşan alerjik reaksiyonlardan, strese ve sindirim sistemine kadar pek çok faydasının olduğu bilinir. Aynı zamanda kan akışını düzenlediği de iddia edilen bitki, kalp-damar sağlığı açısından faydalı olabilir.

SABIR OTU NASIL KULLANILIR?

Agave Americana (1) (Small)

Sabır otunun birçok faydası olduğu bilinse de kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak önemlidir. İçerdiği doğal şurup, tatlandırıcı olarak tüketilebilir ve kahvaltılarda, tavuk veya kırmızı et yemeklerinde, hatta çay şeklinde bile kullanılabilir. Ancak, sabır otunu kullanmadan önce mutlaka ama mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA