Tiyatro oyuncusu ve eğitmen Osman Karakoç, Antalya Sanayici ve İşinsanları Derneği (ANSİAD) üyeleri ile bir araya gelerek, işyerlerinde ve sosyal hayatta kurulan iletişimde ‘Yasaklı kelimeler’ üzerine sunum yaptı. Bir liderin hayatı boyunca çok fazla kullanmaması gereken sözcükler olduğunu belirten Karakoç, özellikle işverenler için yasaklı kelimelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
‘ARKADAŞLAR’ DEMEYİN!
İlk kez tanışılan birisinin olduğu ortamda ‘Arkadaşlar’ kelimesinin kullanılmaması gerektiğini belirten Karakoç, bu kelimenin karşıdaki insanı rahatsız edeceğini belirtti. Sonuçta arkadaş olunmayan birisine karşı kullanılan bu kelimenin Hababam Sınıfı filmindeki ‘Mahmut hoca’ enerjisi vereceğini belirten Osman Karakoç, bu kelimenin yıllarca tanışılan birisine rahatlıkla kullanılabileceğini belirtti. ‘Yaklaşık’ kelimesinin de tehlikeli olduğunu belirten Karakoç, bu kelimenin ise karşıdaki insana, ödevine iyi çalışmamış izlenimi vereceğini bunun yerine ‘civarında’ veya ‘aşağı-yukarı’ kelimesinin kullanılabileceğini ifade etti.
ÇABALAYACAĞIM, AMA, FAKAT…
’Çabalayacağım’ kelimesinin de karşıdaki insanı rahatsız edeceğini belirten Osman Karakoç, “Bu kelime çabalayan insanın bilmediği izlenimini uyandırır. Bu kelime karşıdaki insanlara vereceğiniz enerjiyi düşürür. Bunun yerine net ifadeler kullanmak daha etkileyici olur. ‘Ama’ ve ‘fakat’ kelimeleri de tehlikelidir. Bu iki kelimeyi kullanan insanlar, bu kelimeden önceki tüm kelimelerin önemini yitirir. ‘Bununla birlikte’ denebilir veya nokta koyup yeni bir cümleye başlanabilir. Bu iki kelime karşıdaki insandaki etkiyi bitirir” şeklinde konuştu.
KARŞINIZDAKİNİ HIRSLANDIRMAYIN
Karşıdaki insana ‘Sakin ol’ denmemesi gerektiğini belirten eğitmen Osman Karakoç, “Çünkü bu insanı daha çok hırslandırır. ‘Aynen’ kelimesi de bazen gereğinden fazla kullanılıyor ve karşıdakini rahatsız edebiliyoruz. ‘Yanılıyorsun’ kelimesi tehlikelidir. Bu söz karşıdaki ile iletişimi tamamen kapatır. ‘Ben senin gibi düşünmüyorum’ denebilir. ‘Anlıyor musun?’ da kullanılmaması gereken bir kelimedir. Bu iki kelime karşıdakini suçlayıcı ifadelerdir. ‘Keşke’ ve ‘Belki’ kelimeleri de kullanılmamalı” şeklinde konuştu.