Türkiye’de inşaat mühendisliği önemli bir konumda yer alıyor. Çünkü inşa edilen yapılar önem arz ediyor. Son yıllarda yaşanılan deprem felaketleri ülke gündeminde yapı denetimi tartışmalara neden olmuştu. Sadece Türkiye genelinde inşaat mühendislerine 2023 verilerine göre 147 bin 627 kayıtlı mühendis bulunuyor ve her gün bu sayı artıyor. Bu duruma rağmen ülkede hıza artan mühendis ve teknik eleman sayısında sektör içerisinde nitelikli iş gücü eksikliği yaşanıyor. Ayrıca yaşanan sektördeki niteliksiz eleman eksikliği eğitim sitemindeki bozulmalar ve eksikler nedeniyle kaynaklanıyor. İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, sektörde tehlikeli gidişata dikkat çekti. Başkan Akdoğan, sektörde teknik adam bulmanın zorlaştığını ifade etti. Sektörde yaşanan bu durumun niteliksiz eğitimden kaynaklı olduğunu belirtti.

NİTELİKSİZ EĞİTİM YETERSİZ TEKNİK ELEMAN

İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, sektöre teknik eğitimi yetersiz insanların sayısının arttığını vurguladı. Ayrıca Başkan Akdoğan, inşaat sektöründe yetkin ustanın olmadığını belirterek, “İnşaat sektöründe, geçmişte yapılan düzeltmelerin üzerinde konuşulacak olursa, eğitim sisteminin kötüye gitmesi başta geliyor. Bugün herkes üniversite mezunu oluyor; mühendis, mimar, doktor, avukat gibi meslekler için gerekli ara eleman eksikliğiyle karşılaşıyoruz. İşçilik ve ustalık konusunda ciddi problemler yaşanıyor. Yetkin teknik insan da yetkin usta da artık yok. Örneğin; 2005 yılında Türkiye'de 36 üniversitede 70 bölümde inşaat mühendisliği eğitimi veriliyordu. Bugün ise 124 üniversitede 188 bölümde inşaat mühendisliği eğitimi veriliyor. 2005 yılında yılda 2 bin 500 inşaat mühendisi mezun olurken, bu sene 8 bin inşaat mühendisi mezun oldu. Geçmiş yıllarda 12-13 bin inşaat mühendisinin aramıza katıldığı dönemler yaşadık. Bu durum, teknik eğitimi yetersiz teknik insan sayısının artmasına yol açtı” dedi.

“YETKİN İNSANLAR BU İŞLERİ YAPMIYOR”

İnşaat sektöründe artık yetkin insanların ustaların iş yapmadığını aktaran Başkan Akdoğan, “Herkes üniversite okuduğu için Türkiye'nin her yerinde kasabalarda, köylerde bile tabela üniversiteleri var. Ancak üniversite mezunu olan usta ve işçi bulunamıyor; yani nitelikli eleman sıkıntısı var. En büyük sorun, nitelikli eleman eksikliği. İnşaat mühendisliği eğitimi için, inşaat mühendisliği diploması almış birine yetersiz diyemezsiniz ama yetkin değil diyebilirsiniz. Bugün yetkin mühendislik konuşulmalı. Diğer taraftan, usta ve işçi konusunda eğitimler verilerek kalite artırılmalı. Bugün bunlar yok. Mevzuat anlamında Avrupa'dan geri kalmış bir durumumuz söz konusu değil. Mevzuatlarda yeterliyiz. Türkiye'nin yasa ve yönetmelikleri sağlıklı yapı üretimi için yeterli noktada. Ancak sıkıntımız, yetkin insanlar bu işleri yapmıyor” diye konuştu.

Imo Başkanı (1)

“MÜTEAHHİT OLMAK İÇİN PARA YETERLİ”

Son olarak Türkiye’de olmak için sadece paranın olması yeterli olduğunu ve bu durumun inşaat sektörü için olumsuz bir durum yarattığını vurgulayarak, “Müteahhitliği de buna katabiliriz. Türkiye'de en kolay şey müteahhitlik. İnşaat mühendisi olmak için dört sene okumanız, belli eğitimlerden ve sınavlardan geçmeniz gerekiyor. Ancak müteahhit olmak için sadece paranızın olması yeterli. Bu anlamda mevzuatlarımız yeterli, ancak uygulamada denetim eksiklikleri var” dedi.

Muhabir: ERDEM KILIÇ