Antalya, doğa güzellikleri ve tatil bölgesi olması nedeniyle çokça yerli ve yabancı turistlerin ziyaret noktalarından biridir. Sadece doğal güzellikler değil tarihi kalıntıları ile Türkiye’nin en zengin kentlerindendir. Özellikle Bizans Döneminden kalma şapeller ziyaretçiler için merak konusu haline geliyor. Antalya’da yer alan bu Şapeller geçmişte yolculuk yapılmış hissi veriyor. Antalya’nın bir vazgeçilmez bir parçası haline gelen Şapeller birçok insanın merak edip üzerine araştırma yapmasına neden oluyor. İşte bu Şapeller hakkında merak edilenler haberimizde yer alıyor.

ŞAPEL KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?

Şapel kelimesinin anlamı küçük ya da büyük kuruma bağlı olan, Hristiyanların kutsal alanı olarak inşa ettikleri yapılardır. Çoğunlukla yol kenarlarında, kırsal alanlarda ve küçük yerleşkelerde yer alır. Bu alanlar dini ihtiyaçların karşılanması için yapılmıştır.

Antalya-24

ANTALYA’DA YER ALAN ŞAPELLER HANGİ İLÇELERDE YER ALIYOR?

Birden çok Şapel yer bulunmaktadır. Bu Şapeller Antalya’nın Muratpaşa, Konyaaltı ve Manavgat ilçesinde yer almaktadır.

ANTALYA’DA HANGİ ŞAPELLER VAR?

Geyikbayırı Mahallesi (Alakisle) Bizans Şapeli

Köprülü Kanyon Bizans Şapeli

Keltepe Bizans Şapeli

Papaz Kayası Şapeli

GEYİKBAYIRI MAHALLESİ (ALAKİSLE) BİZANS ŞAPELİ

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yer alır. MS 6. yüzyılda inşa edilen Geyikbayırı Mahallesi (Alakisle) Bizans Şapeli, yonca planlı küçük bir kilisedir. Doğu ucu yonca planına sahip bu kiliseye Antik Likya Bölgesinde sık sık rastlanır. Bölge halkı tarafından “Alakisle” olarak bilinir. Doç. Dr. Ayça Tiryaki ve Prof. Dr. Engin Akyürek, 2004 yılında Bey Dağlarında yaptıkları yüzey araştırmalarında ortaya çıkarılmıştır. 2004 yılında araştırmalar sırasında bulunan kilise temizletilmiş ve bakımsızlıktan dolayı günümüzde yoğun bitki örtüsü ile kaplanmıştır.

Ala Kilise

KÖPRÜLÜ KANYON BİZANS ŞAPELİ

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer almaktadır. Köprülü Kanyon Bizans Şapeli, MS 6. yüzyılın başlarında yaptırılmıştır. Selge Antik Kenti yol güzergahında Bizans Döneminde Oluk ile Büğrüm Köprüleri arasında yer alan bir Şapel’dir.

Köprülü Kanyon Bizans Şapeli tek odalıdır. Duvarlarının alt kısımları konglomera taşlardan, üst kısmı moloz taşlardan yapılmıştır. Şapel; 1992 yılında 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.

KELTEPE BİZANS ŞAPELİ

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yer almaktadır. Keltepe Bizans Şapeli, erken Bizans Döneminde Keltepe adındaki tepenin üzerine inşa edilmiştir. 1999 yılında Prof. Dr.Engin Akyürek tarafından Palamutdüzü ve Aşağıkaraman çevresinde tespit edilmiştir. Şapel’in kuzey duvarı ile güney duvarı ayakta kalasa da batı duvarı ciddi hasar almıştır.

Keltepe Bizans Şapeli yüksek rakımda yer aldığı için ulaşımı zordur. Şapel’e giden orman yolunda güzergahı üzerinde birçok kalıntılara rastlanmıştır. Zeytinyağı ve şarap işlikleri, lahit tekneleri ve Selçuklu – Osmanlı Dönemine ait Su Sarnıcı bulunmuştur. Ama Şapel’in çevresinde mimari parçalara ve buluntulara rastlanmamıştır. Yerleşkelere yakın olmaması, su kaynağı ya da sarnıçların yer almaması ne için yapıldığına dair bilgiler edinilmesini engellemiştir.  

Bazı Şapeller belli günler ve ayinler için kullanılmaktadır. Keltepe Bizans Şapeli’nin ulaşımının zor olması Bizans Döneminde özgün aayinler, aak ayinleri ve belli günlerde gerçekleştirilen ayinlerde kullanıldığını düşünülmüştür. Günümüzde ise Şapel’in manzarasının Konyaaltı düzlüğüne bakması ziyaret edenleri büyülemiştir.

Papaz Kalesi

PAPAZ KAYASI ŞAPELİ

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yer almaktadır. Papaz Kayası Şapeli, denizden yüksekte ve dik bir kayalıktır. Antalya halkı tarafından Papaz Kayası olarak bilinir. Bir rivayete göre bölgede yaşamını sürdüren bir papaz Antalya’nın falezleri üzerinde inzivaya çekilir. Papaz, falezlerde yer alan kayalığın içerisine bir odadan oluşan şapel yapar. Hayatını bu şapelde geçirir. Yaşanılan bu süreçte bölgede yaşayan Hristiyanlar Papaz’a yiyecek ve içecek yardımı yaparlar. Bu hikaye nedeniyle de bu isim verilmiştir.

Muhabir: DEMET GÖKÇE