İMO Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, kentteki otellerin yeni sezona hazırlanmak için tadilata girdiği dönemde, depreme dayanıklılık konusunda da çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Ülkemizde meydana gelen 6 Şubat depremleri sonrası Avrupa merkezli büyük tur firmalarının otellerden deprem performans raporu talep ettiğini hatırlatan Akdoğan, bu konuda yeterli çalışmaların yapılmadığını belirtti.
DENETİMSİZ TADİLATLAR
Sezona hazırlık için gerçekleştirilen tadilatların bir kısmının ruhsatsız yapıldığını ifade eden Akdoğan, “Oteller genellikle sezon bitiminde kapsamlı tadilata giriyor. Ancak bu tadilatlar sırasında mühendislik kurallarına uyulmadığı, taşıyıcı sistemlere zarar verildiği ve ruhsatsız işlem yapıldığı sıkça görülüyor. Bu durum yapıların güvenliğini tehlikeye atıyor" dedi. Antalya'daki otellerin önemli kısmının 1980-2000 yılları arasında yapıldığını vurgulayan Akdoğan, bu dönemde denetim mekanizmalarının yetersiz olduğunu söyledi. Akdoğan, “O dönemde yapılan otellerin projelerine uygun inşa edilip edilmediği bilinmiyor. Bunun yanı sıra bu yapılar, deprem dayanıklılığı açısından yetersiz temel sistemleri ve kötü zemin koşullarıyla inşa edilmiş" dedi. Denize yakın bölgelerdeki otellerin zemin kalitesinin kötü olduğunu, bu nedenle korozyona daha açık olduğunu belirten Akdoğan, “Deniz kenarındaki otellerin temel sistemlerinde genellikle zemin iyileştirme çalışmaları yapılmamış. Bu durum, yapıların depreme karşı daha savunmasız hale gelmesine neden oluyor" diye konuştu.
'DEPREM PERFORMANSI UNUTULDU'
Turizm gelirlerinin önemine değinen Akdoğan, misafirlerin güvenli yapılarda ağırlanmasının temel bir görev olduğunu belirtti. Akdoğan, “Bugün otel sahipleri, tadilat sırasında estetik detaylara odaklanıyor, ancak en temel görev, misafirlerin güvenliğini sağlamak olmalıdır. Deprem güçlendirmesi, toplam maliyetin yalnızca yüzde 10'u kadar bütçe gerektiriyor. Bu yatırımın ihmal edilmemesi gerekiyor" dedi. 6 Şubat depremlerinin ardından bir süreliğine turistlerin deprem riski nedeniyle endişe duyduğunu belirten Akdoğan, zamanla bu korkuların unutulduğunu söyledi. Akdoğan, “Deprem performans raporları bir dönem isteniyordu ancak şu an bu talep gündemde değil. Ancak bu unutkanlık, deprem gerçeğini ortadan kaldırmıyor" dedi.
'DEPREM RİSKİ ANTALYA İÇİN DE GEÇERLİ'
Akdoğan, Antalya'nın deprem riski taşımadığına dair görüşlerin doğru olmadığını ifade ederek, “Antalya, 100 kilometrelik bir çember içinde aktif fay hatlarıyla çevrili. Bu nedenle şehrin deprem riskini göz ardı etmek mümkün değil. Karar vericilerin gerekli tedbirleri alması ve bu konuda denetim mekanizmalarını devreye sokması gerekiyor" dedi. Akdoğan, Antalya'daki otellerin hem güvenli şekilde tadilattan geçirilmesi hem de depreme dayanıklılık testlerinin yapılmasının önemine vurgu yaparak, gerekli önlemlerin bir an önce alınması çağrısında bulundu.