Son yıllarda artan ekonomik sorunlar inşaat sektöründe sorunları beraberinde getirdi. Türkiye İstatistik kurumu (TÜİK) verilerine göre inşaat maliyet endeksi 2024 ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,48 oranında artış gösterdiği belirtildi. Bir önceki yıla göre ise yüzde 37,94 oranında artış gösterdi ve bu durum inşaat sektörünün 2024 yılında yaşadığı krizi gözler önüne serdi. Öte yandan inşaat sektöründe malzeme maliyetleri de artış gösterdi. TÜİK verilerine göre malzeme maliyetleri bir önceki aya göre yüzde 1,73 oranında artış gösterirken işçilik maliyeti ise yüzde 0,98 oranında artış gösterdi. Aynı zamanda malzeme maliyeti önceki yıla göre yüzde 30,67 olurken işçilik maliyeti de bir önceki yıla göre yüzde 55,62 oranında artış gösterdi. İnşaat sektörü ile ilgili değerlendirmede bulunan İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, 2024 yılında sektörün sıkıntılı geçtiğini söyledi. Başkan Akdoğan, 2025’in ikinci çeyreğinde inşaat sektörünün rahatlayacağını ifade etti.
“ENFLASYON ARTIKÇA MALİYET ARTIYOR”
İMO Başkanı Akdoğan, enflasyon arttıkça inşaat maliyetlerine de yansıdığını ifade ederek, “Ülkede reel enflasyon şu anda yüzde 44 civarında. Yıllık enflasyon TÜİK'in açıkladığı veriler bu yönde. Öbür taraftan ENAG ve İstanbul Ticaret Odası gibi enflasyonu açıklayan kurumların açıkladığı enflasyon oranları haliyle yüksek. Bu da sektöre yansıyor” şeklinde konuştu.
Enflasyon yüksek olduğunda inşaat maliyetlerine otomatik olarak yansıdığını belirten Başkan Akdoğan, işçilik maliyetleri yüksek, ara eleman sıkıntısı, usta ve işçi sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Başkan Akdoğan, “İnşaat sektöründe değil birçok alanda kendini hissettiriyor. Bu anlamda da devlet politikası geliştirilmesi gerekiyor” dedi.
UCUZ İŞÇİLİK
Suriye Savaşı’nın bitmesiyle Suriyelilerin ülkesine dönmesi noktasında pek çok sektörde endişeli bekleyiş içinde olduğunu söyleyen Başkan Akdoğan, “Birçok sektörden “Biz ne olacağız, inşaatlar ne olacak, fabrikalar ne olacak, üretim testleri ne olacak’ diye söylenmeye başlandı” diye konuştu.
Başkan akdoğan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu durum bir ülke için çok acı bir durum. Açıkçası biz ülke olarak bu kadar genç nüfusa sahipken nüfusumuz dinamik bir nüfusa sahipken 85 milyonluk bir ülkeyken mültecilerin iş gücü olarak eline bakmamamız gerekiyor. Devlet bu konuda bir inşaat sektörü başta olmak üzere hizmet sektörüne, sanayiye ara eleman yetiştirmesi gerekiyor ve bunu bir politikaya çevirmesi gerekiyor. Geçen yıl işçilik maliyetleri de inşaat sektörünü etkiliyor.”
“2024 YILI SIKINTILI GEÇTİ”
İnşaat sektörü 2024 yılının sıkıntılı geçtiğini ifade eden Başkan Akdoğan, “2024 yılı inşaat sektörü için çok sıkıntılı bir yıldı. Faizlerin yüksek olmasından dolayı konuta ihtiyacı olan orta hali vatandaşlar hem maliyetlerden hem faizlerin yüksekliğinden dolayı konutu alamadılar” diye konuştu.
YATIRIMCILAR FARKLI KAYNAKLARA YÖNELDİ
Öte yandan konutu gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak gören iş dünyasının parayı faizde veya daha farklı kaynaklarda değerlendirdiğini dile getiren Başkan Akdoğan, “Bu nedenle inşaat sektörü durgun bir yıl geçti. Ama bu esasında parası olup ev almak isteyenler için bu dönemler tamamen bir fırsat dönemleridir. Çünkü faizlerin düşmesiyle birlikte konut fiyatlarının biz yukarıya doğru hareketleneceğini öngörüyoruz. Bundan önceki yıllarda da hep bu şekilde yaşandı” şeklinde ifade etti.
2025 SEKTÖR RAHATLAYACAK
İMO Başkanı Mehmet Soner Akdoğan 2025 yılın ikinci çeyreğinde sektörün rahatlayacağına vurgu yaparak “2025 yılının ikinci yarısından itibaren inşaat sektöründe bir toparlanma olacağını öngörüyorum ve öyle ümit ediyorum. Ama 2025'in Haziran'da kadar yine biz bu şekilde bir ileri iki geri devam edeceğiz” sözlerine son verdi.