TUSAŞ Kaan savaş uçağı bugün ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. Milli Muharip Uçak Kaan'ın özellikleri, bugünkü uçuşun ardından büyük bir merak konusu haline geldi.

Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretim aşamasına getirmeyi hedeflediği Milli Muharip Uçak Kaan, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan eski F-4 ve F-16 uçaklarının yerini alması ve daha sonrasında ise yabancı ülkelere ihraç edilmesi planlanıyor.

Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "KAAN seri üretime geçtikten sonra Türk Hava Kuvvetleri, İsrail dahil bölgedeki en güçlü hava kuvvetleri haline gelecek" şeklinde konuştu. Pekin ayrıca, KAAN'ın bazı özelliklerinin İsrail ve ABD'nin elindeki F-35'ten daha üstün olduğunu vurguladı.

65D5Aa5Bde13Ec84F166198E.jpg

 İLK UÇUŞUNU YAPTI MI?

'KAAN' bugün sabah saatlerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Milli Muharip uçak, başarıyla gökyüzüyle buluştu ve ilk uçuşunu tamamladı. 17 Mart'ta hangardan çıkarak pist başına gelen KAAN, Türk mühendisleri tarafından hazırlandıktan sonra gökyüzüyle buluşmak için beklemişti. İlk uçuş görevi için girdiği testleri başarıyla tamamladı. Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen Milli Muharip Uçak Kaan, Türkiye'nin 5. nesil uçak üreten sayılı ülkelerinden biri olma yolunda önemli bir adım atmış oldu.

65D5Aa92De13Ec84F1661990.Jpg

Kaan, radar izini düşüren özel boyası ve tasarımı ile donatılmıştır ve gövde içi istasyonları ve içerdiği yüksek teknolojilerle 5. nesil bir uçak olarak üretilmiştir. Ayrıca, uçakta yüzlerce kilometre ötedeki onlarca düşmanı aynı anda takip edebilecek yerli üretim AESA radarı bulunmaktadır. Bunun yanında, Kaan süper sonik hızlara çıkılabilmesini sağlayan süper seyir özelliğine de sahiptir.

Süper itki sistemi, kaska monteli nişangah, sentetik açıklıklı radar sistemi (SAR), kızılötesi arama ve takip sensörü, elektro-optik hedefleme sistemi gibi son teknoloji sistemler de Kaan'ın özellikleri arasında yer almaktadır. Uçakta tamamen yerli imkanlarla üretilen havadan havaya ve havadan karaya akıllı mühimmatlar kullanılmaktadır.

KAAN - F35 KARŞILAŞTIRILMASI!

Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "Kaan'ın seri üretime geçmesi 10 yılı bulur. Ancak seri üretime geçtikten sonra Türk Hava Kuvvetleri, İsrail dahil bölgedeki en güçlü hava kuvvetleri haline gelecek" ifadelerini kullandı. Pekin, hava filosunun büyük bir kısmının Kaanlardan, kalanının da modernize edilmiş F-16'lardan oluşacağını belirtti.

Korgeneral Pekin, Kaan'ın bazı özelliklerinin İsrail ve ABD'nin elindeki F-35'ten daha üstün olduğunu vurgulayarak, "İkisi de görünmez teknolojiye sahip. Ancak Kaan, F-35'ten daha fazla mühimmat taşıyabiliyor. Yerli ve milli Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri takılabiliyor. Ayrıca Kaan çift motorlu, manevra kabiliyeti daha yüksek ve menzili daha uzun. Üstelik muazzam bir elektronik harp yeteneğine sahip" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarının üreticilerinden biri konumunda olduğunu hatırlatan Pekin, Türk Hava Kuvvetleri'nde yaklaşık 100 adet F-35 alınması planlandığını ancak 2019 yılında haksız yere F-35 programından çıkarıldığını da dile getirdi.

65D5Ab21De13Ec84F1661993.Jpg

YERLİ MOTOR GELİYOR

İsmail Hakkı Pekin, Milli Muharip Uçak Kaan için henüz işin başında olduklarını belirterek, "Çok test yapılması lazım. İlk prototipler ABD'den alınan F-16 motorları ile uçacak. Ancak TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) yerli motoru üretmek için olağanüstü bir çalışma halinde" açıklamasında bulundu.

Emekli General Pekin, Kaan'ların üretiminde İngiliz BAE Systems şirketi ile ortak çalışıldığını ifade ederek, "İngilizler de 6. nesil uçak için çalışmalara başladılar. Bu uçağın üretiminde Kaan'dan öğrenilen teknolojileri kullanıyorlar. Yani aslında Kaan'da 6. nesil uçaklarda kullanılan teknoloji var" dedi.

65D59C13De13Ec84F166193C.jpg

KAAN SAVAŞ UÇAĞININ ÖZELLİKLERİ NELER ?

KAAN, 17 Mart 2023'te hangardan çıkarak pist başı yaptı. Türk mühendisleri tarafından gökyüzüyle buluşturulmak üzere hazırlanan KAAN, geride kalan 9 aylık süreçte ilk uçuş görevi için gerekli testleri başarıyla tamamladı. Tasarımı ve imalatıyla milli olan KAAN'ın kanat açıklığı 14 metre, yüksekliği 6 metre ve uzunluğu ise 21 metredir. Kokpiti tek kişiliktir. KAAN'ın çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti, radara düşük görünürlüğü, gövde içi silah taşıyabilme özelliği ve elektronik harp kabiliyeti de dikkat çeken özellikleri arasındadır.

65D59C11De13Ec84F1661936.Jpg

KAAN'ın teknik özellikleri:

Mürettebat: 1 kişi

Uzunluk: 21 metre (69 ft)

Yükseklik: 6 metre (20 ft)

Kanat açıklığı: 14 metre (46 ft)

Güç kaynağı: 2 × General Electric F110-GE-129 art yakıcı turbofan (Sadece prototipler için)

Art yakıcı olmadan itki gücü: 2 × 17.155 pound-kuvvet (76 kN)

Art yakıcı ile itme gücü: 2 × 29.400 pound-kuvvet (131 kN)

Performans:

Azami hız: Mach 1,8 (2.210 km/sa; 1.190 kn)

Servis tavanı: 55.000 fit (17.000 m)

G limiti: +9g / -3,5g

KAAN KAÇINCI NESİL, İNSANLI MI İNSANSIZ MI?

Milli Muharip Uçak Kaan 5. nesil insanlı bir savaş uçağıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ