Fibromiyalji, tüm vücuda yayılan ağrılarla kendini belli eden romatizmal bir hastalıktır. Ortopedi ve Travmatoloji Hekimi Op. Dr. Evren Fehmi Atay'a göre, bu hastalık genellikle orta yaşta görülse de tüm yaş gruplarında görülebilir, ancak kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanır. Teşhisi zor olan bu hastalık, benzer belirtilere sahip diğer hastalıkların elemesiyle yapılırken, hastanın rahatsız eden bulguları dikkatle incelenmelidir.
Fibromiyaljinin belirtileri nelerdir?
Fibromiyalji belirtileri genellikle yaygın vücut ağrıları ile başlar. Bu ağrılar sızlama, zonklama ve delici tarzda olabilir. Sabah tutukluğu sıkça görülürken, bazı hastalarda yorgunluk şikayetleri de bulunur. Hastalar ayrıca yumuşak doku şişliği, uyuşma, karıncalanma ve iğlenme gibi şikayetler de yaşayabilirler.
Fibromiyaljinin neden olduğu tam olarak açıklığa kavuşturulamamış olsa da hastalığın gelişiminde çeşitli faktörler etkili olabilir. Sinir sistemindeki değişiklikler, uyku bozuklukları, genetik faktörler, travmatik olaylar ve enfeksiyonlar gibi faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülmektedir. Ayrıca, fibromiyaljinin kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Op. Dr. Fehmi Atay, fibromiyalji hastalığına "kaynana hastalığı" da dediğini belirtmiş ve bu hastalığın uzun süre aynı pozisyonda kalmak ve stres gibi faktörlerle tetiklendiğini ifade etmiştir. Bu durumu örneklemek için, kızı evlilik çağına gelmiş kadınların çeyiz hazırlığı sırasında uzun süre aynı pozisyonda kalmalarını ve kızlarından ayrılma stresini yaşamalarını örnek vermiştir.
Fibromiyalji teşhisi konan hastalara, benzer belirtileri olan diğer hastalıkların elemesi için çeşitli tetkikler yapılmasının yanı sıra, ağrı tetik nokta enjeksiyonları, yaşam tarzı değişiklikleri ve psikoterapi gibi tedaviler önerilmektedir.