Hobi olarak başladığı işi meslek olarak seçen ve sanat sokağında büyük beğeni ve ilgi gören Mustafa Gök, yaptığı su kabağı abajurlarıyla gelen turistlerin gözlerini kamaştırıyor. Yaptığı işini severek yapan ve küçük işletmesinin hemen önünde sanatını da icra eden Gök, gelen turistlere bu işin nasıl yapıldığını da göstermiş oluyor.
Mustafa Gök, bu mesleğe nasıl başladığını ve yapım aşamasında neler yaptığını şu sözlerle ifade etti. “5 yıl önce su kabağı süsleme işine eşim ile beraber hobi olarak başladık. Daha sonra neden bunu meslek haline getirmeyelim ki dedik. Sonuç olarak bugün burada bunu işimiz olarak yapıp satıyoruz. Su kabağından yapılan bu işlem zahmetli.
Eşimle beraber tüm işlemleri biz yapıyoruz. Oyması, temizliği, modelini, delim işlemi ve boncuklaması bize ait. Eşim Ressam olduğu için çizim ve boyama işlemini o yapıyor. Tüm işlem bittikten sonra yerli ve yabancı turistlere satış yapıyoruz.
KIŞIN YAZA HAZIRLIK YAPIYORUZ
Burası 12 ay boyunca açık değil. Sadece sezon dönemi açık oluyor. Kışın burada çalışmıyoruz. Bir sonraki sezon için evimizde hazırlık yapıyoruz. Bu kabakların yapımı 1 hafta ile 10 gün gibi bir sürede hazır oluyor. İç ve dış temizliği, modellemesi, delmesi, boyaması ve vernik yapması neredeyse 10 gün sürüyor. Bu nedenle kışın yaza hazırlık yapıyoruz.
İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ YAPIYORUZ
Burası Kemer Belediyesi’ne ait. Bizler burası için aylık işgal ücreti ve elektrik ücretini ödüyoruz sadece. Burası sezonda açık kışın ise kapanıyor. Kışın çalışmadığımız için yaza yani sezona hazırlık yapıyoruz. Kışın şöyle yapıyoruz. Eşim ressam ve onun çalışmalarını da internet üzerinden satıyoruz. Çalışmalarımızı evden yapıp satıyoruz. Buradan da kazancımız gayet iyi.
Bu işçilik ile ilgili şunları söylemek isterim. Zor olduğunu söyleyemem ama uğraş ve sabır ister. Yapmak için sabırlı olmak gerekiyor. Çünkü çok uzun bir zaman alıyor. Güzel bir uğraş yapmak isteyene tavsiye ederim” dedi
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SU KABAĞI
Su kabağı geçmiş yıllarda birçok amaç için kullanılmıştır. Bazen ev hanımlarının mutfağını tuzluk, soğan ve sarımsak sepeti olarak süslemiştir. Bazen de dere kenarlarında yıkanan çamaşırların su tası olarak kullanılmıştır. Kimi zaman ise bir balıkçının ağında şamandıra görevini üstlenmiştir. Birçok amaç için kullanılsa da günümüzde başka bir seviyeye evrilmiştir. Bu evriliş kesinlikle evlerimizin rengini değiştirip farklı bir atmosfer katmıştır. Günümüzde ise estetik bir dönüşüm kazanan su kabakları abajur, takı, heykel, mumluk, oyuncak ve saksı olarak kullanılmaktadır.
EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN KULLANIM ALANI ABAJUR VE AVİZELER
Su kabağı işlemeciliğini takı, heykel, mumluk, oyuncak ve saksı olarak karşımızda görsek de en dikkat çektiği kısım abajur ve avize olarak kullanılmasıdır. Kabağın üzerine işlenen boncuklar ve çizimler, ışıklandırma ile görsel şölen oluşturmaktadır. Birçok model ve renklerine Antalya’nın Kaleiçi’nin mağazalarında, şehir içindeki mağazalarda bulmanız mümkündür. Su kabağından yapılan abajur ve avizeler mağazaların camlarını renklendirmekle kalmayıp artık Antalya’yı simgeleyen bir ürün haline gelmiştir.
SU KABAĞI İŞLEMECİLİĞİNDE KULLANILAN TEKNİKLER
Su kabağı işlemeciliğinde birden fazla teknik kullanılmaktadır. Bu teknikler delme, inceltme, kesme, yakma, desen ve boyama tekniği, sonunda ise vernikleme ve aydınlatma tekniği kullanılmaktadır. Bu teknikler kullanılarak birçok ürün ortaya çıkarılmaktadır.
TURİZM AÇISINDAN ÖNEMİ
Geçmişi çok ama çok eski zamanlara dayanan su kabağı günümüzde bir işlemecilik haline gelmiş ve bir meslek olarak da yapılmaya başlanmıştır. Su kabağı işlemeciliği turizm açısından da büyük bir öneme sahiptir. Su kabağı işlemeciliği sanatının yok olmaması için korunmalı ve geliştirilmelidir. Bu sanat dalı yurtiçi ve yurtdışında tanıtılmalı, geliştirilmeli ve desteklenmelidir. Bu sanatın yaygınlaşması ve devamı için kurs sayıları arttırılmalı ve kursiyerler desteklenmelidir. Gerçekleştirilen destekleme birçok genç insanın bu mesleği yaparak yeni iş kapısını aralamasına olanak sağlayacaktır.