Yaz aylarında sebze fiyatlarının daha uygun fiyatlı olması nedeniyle vatandaşlar, kışlık hazırlıklar yapıyor. Birçok ürün için kışlık hazırlık yapan vatandaşların listesinin başında ise konserveler geliyor. Kışın yüksek maliyetli sebzelerden kaçınmak isteyen vatandaşlar, yaz aylarında ev yapımı konserve yaparak kışa hazırlık yapıyor. Ancak ev yapımı konserveler dikkat edilmediği taktirde sağlık sorunlarına neden oluyor TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, evde yapılan konservelerde dikkat edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belitti.
DİKKAT EDİLMEZSE ÖLÜME NEDEN OLUR
Yaz aylarında yapılan konservelerin yapımına dikkat edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getiren Başkan Ali Manavoğlu, “Yaz dönemiyle birlikte sebzelerin fiyatları uygunlaşıyor, buna istinaden de kışın seradan üretildiği için maliyetleri artıyor. İster istemez de birçok insan konserve hazırlayarak, domates konservesi özellikle başı çekiyor. Konservelerini hazırlayarak da kışın içinde bu domates konservelerini tüketiyorlar. Bunu yaparken de karşımıza ne yazık ki bazı tehlikeler çıkıyor. Clostridium otulidium denilen bir bakteri, zararlı bir bakteri. İnsan da kas hücrelerini felç ederek ölüme kadar götürebiliyor. Bununla ilgili de birçok ölümlü vaka gerçekleşti” dedi.
Konserve yapımında dikkat edilmesi gereken birçok konu olduğunu ifade eden Başkan Manavoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Seçmiş olduğumuz ham madde ürün güvenilir bir gıda olması gerekiyor. Konserve yapacağımız için ezik, çürük, bozuk, kötü ürünleri burada kullanmaması gerekiyor. Sonrasında kullanmış olduğumuz ambalaj, cam kavanozların iyi bir şekilde steril hale getirilmesi gerekiyor. Yüksek sıcaklıklarda uygulamalar yapmamız gerekiyor. Daha önce kullanmış olduğumuz konserve kapağını tekrardan kullanmamamız gerekiyor. Her defasında sıfır konserve kapağı kullanmamız gerekiyor. Çünkü paslanabiliyor, kirlenebiliyor. Oradaki mikroorganizmalar ne yazık ki bir sonraki işlemde karşımızda tehdit olarak çıkabiliyor. Konserve üretimi için bizim istediğimiz aslında 121 dereceye çıkmak. Çünkü 121 derece mikroorganizmaların öldüğü sterilizasyon sıcaklığı. Ancak bizim deniz seviyesinde normal tencerelerle bu sıcaklığa çıkmamız ne yazık ki mümkün değil.”
İŞTE KONSERVENİN PÜF NOKTALARI
Konserve yapımında dikkat edilmesi gereken yerleri vurgulayan Başkan Manavoğlu, “Özel buharlı basınçlı tencereler var. Bizim konserve tencereleri. Bunları kullanarak ürünlerimize bu şekilde uygulamalar yapmamız, yüksek sıcaklıkları yapmamız gerekiyor. Konservelerimizi yaptık. Bu şartlar altında iyi bir şekilde gerçekleştirdik. Bunun kapamasını iyi bir şekilde kapağını kapatmamız gerekiyor. Konserve hiçbir şekilde hava almaması gerekiyor. Çünkü konserve açarken bilirsiniz hepimiz zorlanırız, açamayız. Yanından bir bıçakla böyle bir hava aldırmaya çalışırız ve tık tık vururuz. O şekilde olması gerekiyor. O hermetik kapama dediğimiz kapamayı iyi bir şekilde yapmamız gerekiyor. Eğer biz konserveyi yaptıktan sonra kullanacağımız zaman açılmışsa, bombe yapmışsa yani çok kolay açılıyorsa, bombe yapmışsa kesinlikle bizim o konserveyi kullanmamamız gerekiyor. Hatta bazıları böyle basınçtan falan akar, dökülür. Onları kesinlikle tüketmememiz, inha etmemiz gerekir. Oradaki bir basınç oluşumu, bomba oluşması ona sebeptir. O yüzden kesinlikle bomba yapmış ürünleri kullanmamız gerekiyor. Konserve kapağının böyle içeriye doğru çekilmiş olması gerekir. Bizim o sıcak dolumla beraber kapattığımızda ters çevirerek. Bunu mutlaka gözlemlememiz gerekiyor. Dediğimiz gibi eğer bir kolay açılma söz konusuysa, bomba yapmış bir ürün varsa orada bir mikrobolizma faaliyeti de söz konusudur ve o ürün kesinlikle ve kesinlikle kullanılmaması gerekir” ifadelerine yer verdi.
“GIDA GÜVENLİĞİNDE ÇOK FAZLA RİSK ALMAMAK GEREKİYOR”
Kış aylarında hazırlanan konservelerin kış bitimine kadar tüketilmesi gerektiğini belirten Başkan Manavoğlu “Konserveler kış aylarında fazla uzatmamak gerekiyor. Yani yazın yaptığımızı kışın bitimine doğru mutlaka ve mutlaka tüketmemiz gerekiyor. Çok fazla uzatmamız gerekiyor. Çünkü bizim evde yapmış olduğumuz üretim bir fabrikasyon sistemi olmadığı için ne yazık ki deniliyor. Çünkü fabrikalarda bu 121 derecelerde stilizasyon işlemleri doğru bir şekilde gerçekleştiriliyor. İç kalite kontrol çalışmaları yapılıyor, analizler yapılıyor. Ama evimizde bu tarz mevcut uygulamalar olmadığı için normalde konserve tüketimi tarih 1 yıl ve 1 yılın üzerinde olduğu halde bizim evimizde yaptıklarımızı daha kısa sürede bizim aslında tüketmemiz gerekiyor. Gıda güvenliğinde çok fazla risk almamak gerekiyor çünkü şakası yok. Biz tamamen burada bir zararlı mikroorganizmayla karşı karşıya kalıyoruz. O yüzden özellikle bağışıklık sistemi düşük kişilerde, bebeklerde, kemoterapi görmüş insanlarda, organ nakli geçirmiş kişilerde bu tarz mikroorganizmalar direkt ve direkt ölümcül olabiliyor ne yazık ki. O yüzden risk almadan bizim güvenilir gıdayı tercih etmemiz her zaman önceliğimizin olması gerekiyor” sözlerine yer verdi.