Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi bu yıl Antalya‘daki tarım da kuraklıktan olumsuz etkilendi. Sebze ve meyve üretiminde Türkiye’nin arka bahçesi görülen Antalya’da kuraklık sebebiyle sulanamayan tarlalar, bahçeler ve seralar kurudu. “Meyve diyarı” diye anılan Antalya’da yöre halkı, mahsullerini yeteri kadar sulayamıyor. Yöre halkı, mevsim normallerinin üzerindeki sıcak havaların yanı sıra su, kaynaklarının üzerine kurulan taşocaklarını da bu durumun nedeni olarak görüyor.
SAHİLLER ÇEKİLMEYE BAŞLADI
Son dönemlerde etkisi giderek artan iklim değişikliği tarımın başkenti Antalya’yı vurdu. Antalya’da kuraklık tarımın yapısını da değiştirdi. Ziraat Mühendisleri Antalya Şubesi eski Başkanı Vahap Tuncer, “Korkuteli'ne Antep fıstığı dikilmesi bir bakanlık projesi. Geçmişte de Dağ Beli'ne Badem ağaçları dikilmişti. Bu yeni bir olay değil. Her yerde kuraklık var.
Örneğin sahillerde eskiden 20-30 metrelere çıkan yüzme suyu şimdilerde çekiliyor. Su kaynakları yer altından ve travertenlerden ulaştığı için şimdilik suyumuz var. Ama kuraklık giderek daha derine gidiyor. Gelecekte çok daha büyük hissedilecek. Buna bağlı olarak da üründe değişiklik olabilir ama Antep fıstığında öyle çok büyük bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Korkuteli'de Antep fıstığı yetiştirmek isteyenleri duydum rakım olarak da uygun olmasından dolayı.
Küresel ısınma ve yağışların düzensizliğine bağlı olarak Antalya'da yavaş yavaş ürün deseni değişiyor. Bu değişim kaçınılmaz ama temel ürünlerde bir değişiklik olmayacaktır. Antalya narenciye ve sera bölgesi olarak kalmaya devam edecektir. Yine bazı bölgelerde değişiklik yaşanır tabi, yoksa Siirt gibi Gaziantep gibi yerlerden fıstık Antalya'ya sokulmaz. Ekonomik değer olmaz yani burada üretilen şeyden. Daha önce de Çitlembik (menengiç) yani Antep fıstığının yabanisi ekilmişti. Antep fıstıkları aşılanıyordu ama gerekli verim alınamadı” dedi.