Kuş gribi vakaları dünya genelinde artıyor. Halk arasında kuş gribi ya da tavuk vebası olarak bilinen H5N1 virüsünün insanlar için daha ciddi bir tehdide dönüşme potansiyeli bilim insanları tarafından inceleniyor. Kuş gribi, genellikle kuşlarda yaygın olarak görülse de, insanlarda nadiren görülüyor. H5N1 virüsü, bilinen adıyla kuş gribi, genellikle enfekte hayvanlarla yakın temas halinde bulaşıyor. Ancak, bilim çevreleri tarafından virüsün insanlar arasında yayılmak üzere mutasyon geçirme ihtimali taşıdığı ifade ediliyor. Bu durum tüm dünyada endişe yaratıyor.

Kus Gribi Vakasi Insandan Insana Bulasma

KUŞ GRİBİ VAKALARI GÖRÜLDÜ

Daha evvel Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) süt sığırlarında görülen kuş gribi salgını ve çok sayıda insan vakası, bu konudaki ilgiyi artırmıştı. Kanada'da ve Fransa’da kaydedilen ilk insan vakaları ile de virüsün insandan insana yayılma potansiyeline dair bir işaret olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Konuyu araştıran bilim insanları durumun ciddiyetinin ne derece olduğunu anlayabilmek açısından alarma bastı.

Fransa, Kanada ve ABD’deki sağlık yetkililerinin yaptığı açıklamalarla da anlaşılıyor ki, kuş gribi vakalarının mevcut ülkelerde görülmesi ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre, H5N1 virüsünün genetik dizisindeki belirli mutasyonlara dikkat çekiliyor ve bahsi geçen ülkelerde görülen vakalar virüsün yayılım göstermekte olduğunu gözler önüne seriyor.

Kuş Gribi-6

VAKA ARTIŞLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Kuş gribine dair dünya çapındaki mevcut duruma bakıldığında, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne (WOAH) göre, Ekim 2024'te 88 yüksek patojenik kuş gribi salgını vakası bildirilmiş. Bu rakamın her geçen ay artarak çoğaldığı da biliniyor. Kuş gribi virüsünün son yıllarda bu denli yayılması da, uzmanlar ve araştırmacılar tarafından virüsün çok önemli genetik çeşitlenmesiyle ve son derece geniş bir coğrafi dağılıma sahip olmasıyla ilişkilendiriliyor.

Göçmen kuşların sonbahar ve kış dönemlerinde Avrupa'ya çok daha fazla sayıda gelmesi nedeniyle riskin arttığı aktarılıyor. Asıl riskin sığır ve kuş popülasyonları için geçerli olduğu ve insanlarda bulaşmanın sınırlı olduğu da bilim insanları tarafından belirtiliyor. Hastalık, tespit edilen vakalarda hafif seyrederken, H5N1 riskinin insanları nasıl etkileyeceğine dair bilim insanları tarafından virüs gelişimi yakından izleniyor.

Kus Gribi Salginina Tek Mutasyon Yetiyor

TÜRKİYE’DE VAKA GÖRÜLDÜ MÜ?

Türkiye’deki uzmanlar da 'kuş gribi'ne karşı halkı uyarıyor. Uzmanlar, virüslerin yayılma ve mutasyona uğrama potansiyeline dikkat çekerek, insan sağlığı üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler noktasında vatandaşı uyarıyor. Kuş gribi belirtilerinin genellikle soğuk algınlığı belirtilerine benzediğini uzmanlarca sıklıkla belirtiliyor. Ayrıca uzmanlar, kuş gribi vakalarının artışında küresel iklim değişikliği ile birlikte göçmen kuşların gelişi, yoğun tavukçuluk uygulamaları ve yaban hayvanlarının evcil hayvanlarla artan teması gibi faktörlerin etkili olduğunu da açıklıyor. Virüsün, özellikle solunum yollarında ciddi enfeksiyonlara yol açabildiği bildiriliyor. Mutasyona uğrama potansiyeline sahip olan H5N1 virüsünün, bulaşıcı hale gelerek vakalarda şiddetli hastalığa neden olabileceği ve ölümle sonuçlanabileceğini de bildiriliyor.

Kus Gribi-5

Geçtiğimiz aylarda, Eskişehir’de kuş gribi alarmı verilmiş, 5 mahalle karantinaya alınmıştı. Eskişehir'in Sivrihisar ilçesindeki bir tavuk çiftliğinde kuş gribine rastlanmış ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bölgede çalışma başlatmıştı. Sivrihisar ilçesindeki 5 mahalle H5N1 virüsünün yayılma ihtimaline karşı karantinaya alınmıştı. Karantinaya alınan bölgede yapılan çalışmalarda, çiftliğe önceden kuş gribi vakası görülen Konya'nın Çeltik ilçesinden tavuk getirildiği belirlenmişti.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN