Karadeniz mutfağı denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri kuymak veya mıhlamadır. Birçok kişi hangi ismi kullanacağına karasız kalmaktadır. Bu iki ismin farklı yemekler olup olmadığı da sıklıkla araştırılmaktadır. Kuymak ve Mıhlama aynı şey mi sorusunun cevabını sizin için araştırdık!

İşte detaylar…

Kuymak Mi Mihlama Mi 4

Kuymak ve Mıhlama Aynı Şey mi?

Kuymak ve mıhlama aslında aynı yemeğin iki farklı isimdir. Karadeniz Bölgesi’nin bazı bölgelerinde  kuymak olarak adlandırılırken farklı bölgelerde mıhlama olarak adlandırılmaktadır. Her iki isim de mısır unu, tereyağı ve peynirin birleştirilmesiyle  hazırlanmaktadır. Kısaca, kuymak mı mıhlama mı sorusunun cevabı büyük ölçüde hangi bölgede olduğunuza bağlıdır. Bundan dolayı bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir.

TDK sözlüğüne bakıldığında ise kuymak, mısır ununun erimiş tereyağıyla kavrulması, su eklenmesi, bir miktar peynir katılması ve bir süre kaynatılmasıyla elde edilen yemek olarak tanımlandığı görülmektedir. Mıhlama ise yumurta, un, soğan, ıspanak karışımıyla yağda yapılan bir yemek türü olarak belirtilmiştir.

Kuymak Mi Mihlama Mi 5

Trabzon’da Kuymak mı, Mıhlama mı Denir?

Kuymak mı mıhlama mı sorusuyla birlikte diğer merak edilen de Trabzon’da ne denildiğidir.  Trabzon gibi Karadeniz Bölgesi'nin doğu illerinde mıhlama adı kullanılmaktadır. Trabzon kuymak mı mıhlama mı sorusunun net bir cevabı olmasa da genellikle mıhlama adı daha yaygındır. Kuymak adı ise daha çok Rize tarafında kullanılmaktadır.

Muhlama mı, Mıhlama mı? Doğru İsim Hangisi?

Bazı bölgelerde bu yemek muhlama olarak adlandırılsa da doğru yazımı ve telaffuzu mıhlama şeklindedir.  

Kuymak Diğer Adı Nedir?

Kuymak mı mıhlama mı diye aratıldığında iki isim de birbirlerinin yerine kullanılabilir şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Kuymak ve mıhlama aynı tür yemek çeşidi olduğunu belirtmiştir. Kuymağın diğer adının mıhlama olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle hangi ismin kullanıldığı tamamen bölgesel tercihlere ve yerel kültüre bağlıdır.

Kuymak Mi Mihlama Mi 2

Kuymak Tarifi ve Mıhlama Tarifi

Kuymak mı mıhlama mı sorusuna dair edindiğimiz bilgileri paylaştıktan sonra, sıra geldi yapımlarına!

Kuymak veya mıhlama yapımı oldukça basittir, ancak kullanılan malzemeler ve yapım tekniği yemeğin lezzetinde büyük rol oynamaktadır.

Kuymak tarifi veya diğer adıyla mıhlama tarifi aşağıdaki gibidir:

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1,5 su bardağı su
  • 200 gram Trabzon peyniri (veya tel peyniri)

Yapılışı:

  • Tereyağını tavada eritin.
  • Mısır ununu ekleyip kavurun.
  • Suyu ekleyin ve sürekli karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
  • Trabzon peynirini ekleyip karıştırın ve peynir eriyene kadar pişirin.
  • Kuymak veya mıhlama hazır olduğunda, sıcak sıcak servis edilir ve yanında mısır ekmeğiyle sunun.

Kuymak Mi Mihlama Mikuymak Mi Mihlama Mi 3

Mıhlama ve Kuymak Farkı Var mı?

Kuymak mı mıhlama mı sorusunun yanıtının araştırılmasının en büyük sebeplerinden biri kullanılan peynirin farklı olup olmamasına dair meraktır.

Kuymak ve mıhlama, aynı yemeğin farklı isimleridir ve bu nedenle tarifleri arasında belirgin fark bulunamamaktadır. Ancak bazen kullanılan peynir türü veya tereyağının miktarı bölgesel farklılıklar yaratabilir. Fakat bazı bölgelerde mıhlamanın içine daha çok peynir konulurken kuymağa daha çok mısır unu eklendiği de olmaktadır.

Mıhlama veya kuymağın yapılış şekli bölgelere göre farklılık gösterebilmektedir.

Farklı bölgelerde mıhlama veya kuymak tarifleri şu şekildedir:

  • Artvin Usulü: Tencereye Artvin’e özgü kaymak eklenir. Kaymak eriyip hafifçe kızarmaya başladığında, üzerine yavaşça mısır unu ilave edilir. Mısır unu, kaymakla birlikte kavrulurken zaman zaman azar azar ılık su eklenir. Kavruldukça yağ yüzeye çıkmaya başlar. Hazırlanan bu lezzetli karışım, sonunda tabağa alınarak servis edilir.
  • Trabzon Usulü: Tereyağı eritildikten sonra mısır unu eklenir ve kısa bir süre kavrulur. Yağın salınmaya başladığı anda, soğuk su ilave edilir. Ardından, tercihe bağlı olarak minzi peyniri ya da imansız peynir eklenir. Karışım kaynamaya başladığında karıştırma bırakılır. Orta ateşte fokurdayıp dibi kızarınca ve yağ üstüne çıkınca ocaktan alınır. Sıcak olarak servis edilir.
  • Rize Usulü: Geniş bir tavada tereyağı eritilir ve mısır unu ile hafifçe kavrulur. Bu tarifte kullanılan mısır unu, balık kızartmalarında kullanılan una göre daha iri taneli öğütülmüş olur. Ancak diğer türdeki mısır unu da kullanılabilir. Trabzon tereyağının kendine özgü aromasıyla mısır unu pembeleşince, üzerine kaynar su eklenir ve iyice karıştırılır. Bir süre sonra, yağ yüzeye çıkmaya başlar. Bu aşamada Erzurum’a özgü telli peynir ilave edilip karışım hızlıca karıştırılır.
  • Iğdır Usulü: Tava içerisinde tereyağı eritilir ve üzerine sarıkök (zerdeçal) eklenir. Diğer tarafta bir kapta su, un ve tuz karışımı hazırlanır. Bu karışım, eritilmiş yağın üzerine yavaş yavaş dökülerek hızlıca karıştırılır. Piştiğinde ocaktan alınır ve üzerine kepleme dökülür. Kepleme, İran’dan gelen ve Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan özel bir karışımdır.

Kuymak Mi Mihlama Mi

Kuymak Peyniri Adı Nedir?

Kuymak peyniri adı genellikle Trabzon peyniri olarak bilinmektedir. Tel peyniri veya dil peyniri de kullanılabilmektedir.  Kolot peyniri ve çeçil peyniri de kuymak yapımında sıklıkla kullanılan peynirlerdendir.

Mıhlama Peyniri Nedir?

Mıhlama peyniri de kuymakta olduğu gibi Trabzon peyniri veya kolot peyniri kullanılmaktadır. Önemli olan peynirin taze ve yağlı olmasıdır. Mıhlamanın uzaması için bu tür peynirlerin kullanımı önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ