Manavgat Hidroelektrik Santrali’ni işleten Assan Alüminyum şirketinin, daha önce baraj gölüne yüzer GES (Güneş Enerjisi Santrali) yapma projesi kamuoyu ve Manavgat halkından gelen tepkilerle ertelenmişti ancak o dönemde bunun bir geri adım atma değil, başka bir projeyi gündeme getirme çabası olduğunu aktaran CHP Antalya Milletvekili Coşar, “Manavgat halkının yüzer GES ve hibrit GES’e karşı verdiği haklı ve kararlı mücadele sonrası şirket gelinen noktada şimdilik baraj gölünü kullanamıyorsak, barajın çevresindeki tarım arazilerini, ormanları ve toprağı kullanalım derdine düşmüştür. Gelen tepkilerle ertelenen yüzer GES’in yerine bu seferde bölge halkının tepkilerine rağmen sabit GES’ler yapmak istenmektedir. Bu proje için ÇED sürecini başlatan firma doğaya, su kaynaklarına, ormanlara, doğal yaşama ve tarım arazilerine vereceği zararı hiç düşünmeden, sadece ticari kaygılarını düşünmektedir.” dedi.
CHP’li Coşar yaptığı açıklamada önceki projeyi TBMM gündemine taşıdıklarını, bu projeyi de meclis gündemine taşıyacaklarını, halkın bu rant temelli çevre ve enerji politikalarına karşı kamuoyu oluşturma çabalarına katkı sağlayacaklarını belirtti.
TALANA KARŞI SAVUNMAYA DEVAM EDECEK
Antalya Milletvekili Aliye Coşar açıklamasının devamında şunları ifade etti;
“Antalya Manavgat Barajında yapılmak istenen önce yüzer GES, sonrasında hibrit GES şimdide GES projelerinin tek bir amacı vardır, özelleştirme ile zenginleştirilen, sermaye ve kaynak aktarılan şirketlerin daha çok kâr etmesi, bu kâr uğruna da her şeyi mubah görmeleridir. AKP iktidarının özelleştirme ile geniş yetki verdikleri şirketler barajların kullanımından, içinde orman, tarım arazisi, su kaynakları ve doğa harikası olan geniş toprakları talan etmeyi kendinde hak görüyor. Manavgat’taki GES projesi ile birlikte Akseki’de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılarak, Gidengelmez Dağları’ndaki maden sahasının genişletilmesi de aynı düşünce dünyasının ürünüdür. Kaş’ta orman arazilerine mermer ocağı ruhsatı verilmesi, Korkuteli ve Elmalı’da meralara GES projesi, Gazipaşa Kaş Pazarı Yaylası’nda yayla kültürünü ve tarihi miras mezarların üzerine yapılmak istenen GES projesi yaylalardan sahile, ormanlardan sulara Antalya’nın talanına yönelik bir rant projesidir. Antalya halkı AKP düzenin getirdiği bu talan furyasına direnmeye devam ediyor.
Manavgat’ta bölge halkının tüm itirazlarına, ilgili sivil toplum kuruluşlarının uyarılarına rağmen baraj gölü etrafında GES yapılması tarım arazileri, su kaynakları, ormanları ve doğal yaşama telafisi olmayan zarar verecektir. Bu talan projesi için vatandaşın tapulu tarım arazisine mi yoksa halkın ormanlarına mı el konulacak, rant için geleceğimize miras olan su kaynaklarını mı yoksa ormanlarımızı yok edecekler. Tüm bu ranta dayalı doğayı talan projesi ne yazık ki oldubittiye getirilmek isteniyor. ÇED süreci başlayan bu talan projesine karşı bizler bölge halkı, muhtarlarımız ve duyarlı sivil toplum kuruluşları ile birlikte 8 Nisan 2025 tarihinde yapılacak toplantıda aynı kararlılıkla direneceğiz. Manavgat’ın suyunu, doğal yaşamını, orman ve tarım arazilerini savunacağız.”