Büyükşehir Belediyesinin Mezitli ve Tarsus ilçelerinde faaliyet gösteren, geleceğin mühendisleri ve bilim insanlarının yetiştiği Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji atölyelerinde robotik kodlama, oyun geliştirme ve 3D tasarım eğitimleri veriliyor. 7-17 yaş aralığındaki öğrencilerin yaşadığı deneyimlerin tamamı, kırsal mahallerde yaşayan çocuklarla buluşturuluyor. Atölyelerde eğitim alan öğrenciler, gidilen kırsal mahallelerdeki etkinliklerde çocuklara gönüllü öğretmenlik de yapıyor.

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji atölyelerindeki etkinliklerin bir araya getirildiği Dijital Köy Buluşmaları projesinin son durağı ise Akdeniz ilçesindeki Barış Mahallesi oldu. Robotik kodlama, stem, ahşap işleme, 3D tasarım, VR gözlük deneyimi ile çocuklar birçok farklı etkinlikle buluşturuldu. Barış Mahallesi’nde 7’den 70’e her yaştan vatandaşın katıldığı etkinlikte çocuklar; Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji atölyelerinde yapılan robotları kullanıp, ahşap işleme stantlarında ahşap figürlerden anahtarlık yaptı. Stem çalışmaları da yapan çocuklar için ayrıca yüz boyama etkinliği gerçekleştirildi. Çocuklara patlamış mısır, pamuk şeker ve limonata ikramında da bulunuldu.

Mersin Dijital Köyler (1)

"ÇOCUKLARA BİLİM VE TEKNOLOJİYİ ULAŞTIRIYORUZ"

Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji atölyesi sorumlusu Emre Aşkın, muhtarın talebi üzerine geldikleri Barış Mahallesi’nde çocukları teknolojiyle buluşturduklarını ifade etti. Dijital Köy Buluşmaları kapsamında 13 ilçeden gelen bütün taleplere yetişmeye çalıştıklarını belirten Aşkın, "Daha önce birçok yere gittik. Gitmeye de devam edeceğiz. Şu anda yoğun bir talep var. Bilim otobüsümüz aracılığıyla, çocuklara bilim ve teknolojiyi ulaştırıyoruz. Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarla teknolojinin ne kadar önemli olduğunu, çocuklarda ne kadar fark oluşturduğunu gözlemledik" dedi.

Mersin Dijital Köyler (3)

Her talebe yanıt verdiklerini dile getiren Aşkın, "Bu kapsamda Mezitli ve Tarsus’taki atölyelerimizde bulunan imkanları sahaya çıkarıyoruz. Ahşap atölyemiz var, sanal gerçeklik gözlüklerimiz var, 3D kalem atölyemiz var. Robotik kodlamayla ilgili etkinlikler sunuyoruz. Amacımız, onlara etkinliklerle farkındalık kazandırmak ve atölyemizi tanıtmak. Mezitli ve Tarsus’ta eğitimlerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Etkinlikte dağıtılan, Kadın ve Çocuk, Bilim ve Teknoloji atölyeleri öğretmenlerinin hazırladığı ‘Bilimin İzinde Geleceğin Peşinde’ dergisinin yapay zeka destekli ilk çocuk dergisi olma özelliği taşıdığına dikkat çeken Aşkın, dileyen herkesin dergiyi atölyelerden temin edebileceğini kaydetti.

Mersin Dijital Köyler (2)

"GENÇLERİMİZ Z KUŞAĞI. ONLAR İÇİN İDEAL BİR ETKİNLİK OLDU"

Barış Mahallesi Muhtarı Metin İlkyaz da taleplerinin bir hafta içinde gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu zor süreçte çocuklarımıza, ailelere böyle güzel bir etkinlik yapıldığı için çok mutluyum. Gençlerimiz Z kuşağı. Onlar için ideal bir etkinlik oldu" ifadelerini kullandı.

Aileler, etkinliğin çocukları için çok yararlı olduğunu düşünürken, çocuklar da bilimsel projeleri eğlenerek öğrendiler.

Kaynak: İHA