Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) ve Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirdiği 'Anadolu Üniversiteleri Belgesel Sinema Atölyeleri' projesi çerçevesinde 7 şehirde ve 9 üniversitede atölye çalışması yapan ekibin son durağı Mersin oldu. Mersin Sinema Ofisi’nin ev sahipliğinde Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen 'Belgesel Film Proje Geliştirme Atölyesi'nde genç sinemacılara belgesel film yapımı konusunda bilgiler verildi. Atölyeye katılan öğrenciler, uzman ekibin rehberliğinde belgesel film projelerinin nasıl geliştirileceğine dair pratik bilgiler edindi. Atölyede belgesel yapım süreçlerinin her aşaması ele alınarak, öğrencilere finansman bulma yöntemlerine kadar birçok konu derinlemesine anlatıldı. Atölye, genç belgeselcilerin sinematik bakış açılarını geliştirmelerine ve projelerini profesyonel seviyeye taşımalarına da imkan sağladı.

"PROJE PAKETİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK"

Maltepe Üniversitesi Sinema TV Bölüm Başkanı ve BSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Aytekin, metropol dışında kalan yerlerde belgesel sinema konusunda destek oluşturma hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, "Bunun için de en önemli kaynaklardan biri üniversitelerin iletişim fakültelerinin sinema televizyonla ilgili bölümleri. Dolayısıyla biz hedef grup olarak bunları seçtik. Burada müfredatlarına ek olarak belgesel sinemayı fiilen de yapan insanlar olarak ‘belgesel projesi nasıl hazırlanabilir, hazırlanan projelerde nelere dikkat edilmesi gerekir ve projeler kendilerine finans ya da yapım imkanları bulmak için ne tür ortamlara sunulabilir’ konularında bir atölye düzenliyoruz" dedi.

Mersin Sinema (1)

Atölye sonunda öğrencilerin belgesel film fikirlerinin bir proje paketine dönüştürebileceğini aktaran Aytekin, "Proje dosyalarını tamamladıktan sonra gerek yurt içinde gerekse yurt dışında önereceğimiz yerlere proje dosyalarını yollayacaklar. Eğer projeleri herhangi bir imkan bulursa, ki daha önceki yıllarda yaptığımız deneyimler bunun mümkün olduğunu gösteriyor" diye konuştu. Görüntü Yönetmeni ve Belgesel Yönetmeni Ozan Turgut ise atölyenin hem akademik hem de pratik anlamda çok kıymetli olduğunu ifade ederek, "Üniversitelerde öğrenciler akademik bilgiye sahip oluyorlar, fakat sahaya çıktıklarında akademik bilginin çok da uygulanabilir olmadığını fark ediyorlar. Bunu daha başında görüp bu deneyimleri aktarmak çok değerli bir hal alıyor. Projenin amacı her atölyeden istediğimiz en az 2-3 film önerisinin çıkması durumunda, bunu hayata geçirebilecek destekleri sağlayabilmek" diye konuştu.

"ÖĞRENCİLER İÇİN BULUNMAZ BİR FIRSAT"

MEÜ İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi ve Mersin Sinema Ofisi Danışmanı Doç. Dr. Hakan Erkılıç, "Öğrenciler belgesel film süreçlerini Belgesel Sinemacılar Birliği’nin profesyonel üyelerinden öğreniyorlar. Bu öğrenciler için bulunmaz bir fırsat" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA