Türkiye’nin şeftali şehri olarak bilinen Mersin’de üreticiler isyan ediyor. Hasat döneminde şeftali dalında kalıyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, hasat dönemi ziyaretlerinde bu kez durağını Toroslar ilçesinin Kurudere Köyü’ne çevirdi. Burada çiftçilerin derdini dinleyen Yılmaz, iki yıldır ürünlerin 10 TL seviyelerinde alıcı olduğunu ancak maliyetlerin çok artması nedeniyle ürün satışlarında zorlandıklarını vurguladı.

Şeftali Çiftçi

MALİYETLER YÜZDE 150’Yİ GEÇİYOR

Yılmaz, sözü Kurudere Köyü’nde çiftçilik yapan Feyyaz Baysal’a bıraktı. Baysal, “Bitmek üzereyiz, bu yıl aynı fiyata satıyoruz ama maliyetler yüzde 100, yüzde 150’yi buluyor. İşçilik geçen yıl 300 TL iken bugün yevmiye 700 TL ancak işçi bulmada da zorluk yaşıyoruz. İşçiler zorla çalışıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yeni nesil bu işlerin böyle olduğunu gördüğü için çalışmak istemiyor, bizler çiftçilik işi ile uğraşan son nesiller olabiliriz, bizden sonra çiftçilik nasıl olur bilmiyorum” dedi.

Şeftali Mersin

İLAÇLARIN FİYATLARINDA GEÇEN YIL İLE BU YIL ARASINDA UÇURUM VAR

Yılmaz, Feyyaz Baysal’dan sonra sözü köyün Sulama Kooperatif Başkanı Halil Baysal’a bıraktı. Baysal, “Çiftçiliği çekirdekten yetişme yapıyoruz. Maliyetlerimiz çok fazla yüksek, ürün satışları her yıl aynı kalıyor. Enflasyon karşısında aldığımız bedeller eriyip gidiyor. İlacın maliyeti geçen yıl bin TL iken bugün 2500-3000 TL arasında değişiyor, şeftali ise aynı fiyatta kalıyor. Bu yıl ayrıca aşırıcı derece Akdeniz Meyve Sineği var. Onunla mücadele için çabalıyoruz. Herhalde çiftçiliğin son kuşakları biz olacağız gibi görünüyor. Yeni nesil bu işle uğraşmıyor, tarıma, bahçeye, tarlaya gelmiyor.

Şeftali Mersin (2)

Yılmaz, Meysu Fabrikası’na da değindi. Meysu, şeftalilerin ikinci sınıf ürünlerini aldığını bu yüzden sofralık şeftalilerin fiyatlarını belirlediğinin altını çiziyor. Yılmaz, “10 yıl önce 7-8 fabrika ürünleri alırdı, bir rekabet vardı. Rekolteye göre fiyat belirlenirdi, düşükse rekolte fiyat yüksek olurdu. Meysu konusundaki pazarımızı da kaybetmiş durumuzdayız. Bu Meysu fabrikaları maalesef kartelleşti yani tekelleştiler. Çiftçimiz artık buna dayanamıyor. Bundan sonraki nesilde çiftçilikte kalması zor olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle Allah, çiftçimizin yardımcısı olsun” diyerek durumu açıkladı.

Muhabir: UĞUR FİDAN