Mersinli çiftçiler zor durumda kalıyor. Narenciye üreticilerinin sıkıntıları bir türlü bitmiyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, üreticileri ziyaret ederek sorunlarını dinliyor. Mersin’in Toroslar ilçesinde Çağlarca Köyü’nde üreticileri dinlendi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, açıklamada bulundu. Yetkililere seslenen sorunlara kulak tıkamayın uyarısında bulundu. Başkan Yılmaz, “Mersin’de çok kaliteli ve aroması yüksek ürünler üretiyoruz ama maalesef çiftçinin emeği boşa gidiyor. Çiftçimizi konuşturacağız, pikap aracını dayamış bahçeye Meysu’ya sıyırıyor ürünlerini. Ürünler halde 10 TL fiyat, hale gidinceye kadar 8 TL maliyeti var. Üretim maliyeti 7 TL.”

Mersin Çiftçi (1)

“BİZİ DİNLEMESİ GEREKEN İNSANLARIN KULLAKLARINA SESLENİYORUM”

“Bu çiftçimiz bu üretim maliyetini kurtarmak için annesiyle kardeşleriyle tek başlarına bu ürünleri toplayıp Meysu ürünü alan firmalara götürüp teslim ediyor. Üreticiler bu şartlarda nasıl ayakta duracak. Bizi dinlemesi gereken insanların özellikle kulaklarına sesleniyorum. Lütfen bu çiftçinin feryadını duysunlar artık! Eğer tarımı önemseyen gıdayı önemseyen tarım bakanlığımızın yetkililerine sesleniyorum. Bu çiftçiye sahip çıkmadığınız sürece çiftçinin ekonomik karşılığını bulmadıkça sürece üç beş sene sonra üretecek çiftçi bulamazsınız,” diyerek durumun kötü olduğunu vurguladı.

Mersin Çiftçi

GEÇEN YILA ORANLA BU YIL 2 KAT MALİYET ARTTI

Başkan Yılmaz, sözü çiftçiye verdi. Çiftçi Ali Bey, “Biz geçen yıl dâhil Meysu 6 TL değildi, geçen yıl 7 TL daha sonra yükseldi… Ama düşününce tabi geçen sene maliyetler, bu sene iki katına katlandı geçen senenin parasına satamıyoruz. Bununla birlikte haşere etkili oluyor. Kiraz olsun, erik olsun satış için komşularımız bu kurtlanma konusunda sıkıntı yaşadı. İlaçlamada bir yerine iki, iki yerine üç vermek zorunda kaldılar. Bu yıl aldığımız para ancak bahçenin bakımına karşılar. Bize ekmek parası çıkmaz, sadece önümüzdeki yılı düşünerek bahçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz” sözleriyle yaşadıkları zorlukları anlattı.

Mersin Çiftçi (3)

“BU ÜRÜNDEN ZARAR ETMİŞLER O YÜZDEN SATMIYORLARMIŞ”

Başkan Yılmaz, Tarım Kredi Korporatifi’ne ateş püskürdü. Başkan Yılmaz, “Bizim orada bir söz vardır, ‘çiftçinin karnını açmışlar on tane bu yıllıkcı çıkmış” diye. Maalesef ki çiftçi üretici kaderine terk edilmiş. Bu genç kardeşlerim, bu şartlarda, bu üretimde kalmaları mümkün gözükmüyor. Yetkililer duymayan kulaklarını açsınlar, çiftçinin feryadını duysunlar. O Meysu alan fabrika sahiplerine sesleniyorum, ellerini vicdan koysunlar. Bu çiftçinin üretim maliyetinin üstünde ürün alsınlar.

Mersin Çiftçi (4)

Maalesef geçen hafta marketlerde araştırma yaptım gittim, Tarım Kredi Korporatif marketini gezdim meyve satmıyor. Tarım Kredi Korporatifi’nin genel müdürünü aradım. “Müdürüm Tarım Kredi Korporatifi’nde neden benim ürünüm satılmıyor?” diye sordum. Bana cevabı ise, “bu üründen zarar etmişler o yüzden satmıyorlarmış. Hal fiyatı 20 TL, marketlerde 50 TL yanlış söylemiyorum. Bakın ben kendi ürünümü bir yukarıdaki köyde 12 TL’den sattım. Markete gittiğimde esnaf 50 TL’ye satıyor. El vicdan ya! Söyleyecek bir şeyimiz kalmadı. Dilimizde tüy bitti “yeter artık!” diyoruz” diyerek isyan etti.

Muhabir: UĞUR FİDAN