Mersin, Toros Dağları’nın eteklerinde yer alan yemyeşil yaylaları ile ziyaretçilerini büyülüyor! Özellikle de yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarından bunalan Akdenizliler için adeta bir vaha olan yaylaların tarihi oldukça uzun yıllara dayanıyor. Göçebe toplum izlerinin hala daha görüldüğü Mersin’de yerel halk şehirden yaylalara göç ediyor. Üstelik geniş otlak alanlara da sahip olan yaylalar, hayvanlarını burada otlatarak süt, peynir gibi temel gıda ürünlerini de üretiyor.

Mayıs ayından Eylül ayına kadar yaylaların nüfusu da bu doğrultuda artıyor. Şehir dışından gelen tatilciler ise temiz havanın tadını çıkarmak, serinlemek ve güzel manzaralara şahit olmak için Mersin’in en güzel yaylalarını merak ediyor! Doğayla iç içe olup şehrin karmaşasından, kalabalıklığından uzaklaşmak isteyenler için Mersin’in en güzel yaylaları listemizi paylaşıyoruz.

Mersin’in En Güzel Yaylaları

Akdeniz’in masmavi sularının ötesinde, Toros Dağları’nın eteklerinde de saklı bir cennet yatıyor. Mersin yaylaları; serin havası, nefes kesici manzaraları ve alabildiğine yeşil doğası ile şehirden kaçanlar için ideal ortam sunuyor.

Gözne, Fındıkpınarı, Ayvagediği gibi popüler yayla destinasyonlarının her biri kendine özgü doğal güzellikler sunuyor. Doğayla iç içe tatil yapabileceğiniz bu yaylalar özellikle kamp ve piknik yapmak için tatilciler tarafından da sıklıkla tercih ediliyor.

Mersin’in en güzel yaylaları listesi aşağıdaki gibidir:

  • Gözne
  • Fındıkpınarı
  • Ayvagediği
  • Çamlıyayla
  • Aslanköy
  • Sorgun
  • Gökbelen
  • Kırobası (Mara Köyü)
  • Kozlar
  • Abanoz

Şimdi bu yaylaları daha yakından inceleyelim…

Gozne Yaylasi

Gözne Yaylası

Mersin’in en güzel yaylaları listesine şehrin Toroslar ilçesine bağlı olan Gözne Yaylası ile başlıyoruz. Merkeze açık asfalt bir yolla bağlı olduğu için her mevsim ulaşılabilen popüler yaylalardandır. Burada yer alan Gözne Kalesi ise, bölgenin geçmişte bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlar niteliktedir. Belgelenmiş kanıtlara bakıldığında da Gözne Yaylasındaki yaşam geçmişinin ‘aramiler’ dönemine kadar uzandığı bilinir.

Bu kalenin etrafında yer alan ve ‘arami’ dilinde 5 satırdan oluşan bir yazıt da bulunur. Yazıt, 04.08.2024 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından taşınmaz kültür varlığı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. 2019 yılı nüfus sayımına göre bölgede 1.565 kişi bulunmaktadır. Günümüzde birçoğu yıkılmış bulunsa da Rumlardan kalmış evlere de rastlanılır.

NOT: Geçmişte Aramilerin yanı sıra; Grekler’in de burada yaşadıklarına dair eserler mevcuttur. Gözne Kalesi’nin M.S. 1000 yıllarında Mersin bölgesinde prenslikler kurmuş olan Ermeniler tarafından yapıldığı bilinmektedir. Aşağı Gözne’nin keşfi ise Debbas isimli Tarsuslu bir Rum’dur.

Findikpinari Yaylasi

Fındıkpınarı Yaylası

Toros Dağları’nın içlerinde yer alan ve merkeze asfalt yolla bağlanan Fındıkpınarı Yaylası, Gözne’nin ardından en sık ziyaret edilen yaylalardandır. Son sayımlarla birlikte köy nüfusu 1.003 olarak belirlenmiştir. Fakat yaz aylarında şehirden yaylaya çıkan nüfus artmaktadır.

Su gücü bakımından Mersin’in en şanslı bölgelerinden biri olan Fındıkpınarı Yaylasında, eski Mersin Valisi Tevfik Sırrı Gür tarafından bu su gücünden yararlanmak için elektrik üretilmiş ve köy aydınlatılmıştır.

Ayvagedigi Yaylasi

Ayvagediği Yaylası

Mersin’in merkezine en yakın yaylalardan biri olan Ayvagediği, özellikle yaz aylarında nüfusu artan bir yaşam alanıdır. Yaylanın temel geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılık yer alır. Ayvagediği’nin doğal alanları, tarihi ve mesire yerleri ise gezip görmek isteyen tatilciler için önerilir. Mersin merkeze oldukça yakın olması sebebiyle yayla turizmi oldukça gelişmiştir.

Camliyayla Yaylasi

Çamlıyayla

Mersin’in en güzel yaylaları listesine halk arasındaki ismi Namrun olan Çamlıyayla ile devam ediyoruz. Kış mevsimindeki 8-9 binlik nüfusu, yaz aylarında 150-200 bin arasında değişmektedir. Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarından kaçan şehir insanı ile birlikte tatilciler için de Çamlıyayla popüler bir tercihtir. Doğası ve çamlıkları ile ilgi çeken yaylada Namrun Kalesi ve Sinap Kalesi de ziyaret edilebilir.

Namrun Kalesinin 1045 yılında, bölgeyi dışarıdaki tehlikelere karşı koruyabilmek adına savunma kalesi olarak yapıldığı bilinmektedir.  Yaban keçilerinin korunduğu ve üretildiği sahalar ise Chennemdere ve Cocakdere olarak adlandırılmıştır. Cehennemdere’de aynı zamanda yerli ve yabancı av turizmi de yapılmaktadır. Durmadan akan sulara sahip ırmakları sayesinde ise Çamlıyayla trekking, dağ ve sporları açısından zengin bir alandır.

Aslankoy Yaylasi

Aslanköy

Toros Dağlarının ortasında yer alan Aslanköy, meyve ve sebze bahçeleri ile doludur. Aslanköy ile Gözne arasında ormanın içerisinden geçen bir toprak yol bulunur. Özellikle de kamp severlerin sıklıkla ziyaret ettiği bu bölgede kamp kurulabilir, çevre gezileri yapılabilir. Kuş gözlemcileri için de bu lokasyon oldukça uygun.

Mersin’in en güzel yaylaları listesine doğaseverlerin beğenebileceği bir diğer yayla ile devam ediyoruz.

NOT: Namrun Kalesi, Yalamık ve Cehennem Deresi kanyonları, yer altı mağarası ve Fakılar Mahallesi’nde yer alan Papaz’ın Bahçesi Aslanköy Yaylasında gezilebilecek alanlardır.

Sorgun Yaylasi

Sorgun Yaylası

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Sorgun Yaylası, Toros Dağlarının ortalarında yer alır ve yemyeşil bir doğa sunar. Küçük bir vadide yer alan Sorgun, özellikle şehir merkezinde yaşayan halkın yaz aylarında göç etmesi ile nüfusu artış gösterir.

Tipik yayla evlerinin yanı sıra; burada yer alan tarihi gözetleme kulesi de gezilebilir. Kamp yapmak için oldukça elverişli bir bölgedir. Fakat tam bir yayla yaşantısı deneyimlemek isteyenler, kiralık olan yayla evlerini de tercih edebilirler.

Gokbelen Yaylasi

Gökbelen Yaylası

Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan Gökbelen, her yanından akan pınarlar ile serin ve temiz bir atmosfer sağlar. ‘Taş Pınar’ ise bu pınarlar arasında en meşhur olanıdır. Gökbelen’de yaşayan gençlerin bluuşma yeri de burası olarak bilinir.

Gökbelen Yaylasının çarşısında ise taze etlerin bulunduğu kasaplar yer alıyor. Yerli ve yabancı turistler için kendin pişir-kendin ye konsepti ile bu etlerin tadını çıkarabiliyor. Gökbelen Köyü’nün bir diğer ünlü lezzeti ise halka tatlısıdır.

Kirobasi Yaylasi

Kırobası Yaylası (Mara Köyü)

Toros Dağlarının ortasında, merkeze 46 kilometrelik bir asfalt yol kadar uzak olan Kırobası Yaylası’na Silifke’den gün içerisinde belirli saatlerde kalkan minibüslerle ulaşım sağlanabiliyor. Kırobası, Silifke ilçesinin en eski yaylaları arasında yerini alıor.

Sadece ferah bir atmosfer ya da serin hava için değil; Kırobası, antik çağlardan günümüze kadar gelen kalıntıları görmek için de oldukça ideal. Roma ve Bizans dönemlerinde de yayla olarak kullanılan Kırobası’ndaki su kanallarını görebilirsiniz. Yöreye özgü olan Karamuk çalıları ve ardıç ağaçları da sizi bekliyor.

Kozlar Yaylasi

Kozlar Yaylası

Mersin’in Mut ilçesindeki Kozlar Yaylası, üç kanyonun yanında kurulmuş olan tarih ve doğayla iç içe olan köydür. Su kenarları kamp yapmak için oldukça elverişlidir. Ayrıca bu kanyonların etrafını doğa yürüyüşü yapmak için de değerlendirebilirsiniz. Kozlar’da yer alan Mavga Kalesi, Alaeddin Keykubat tarafından 1230 yılında yaptırılmıştır.

Dagpazari Yaylasi

Dağpazarı Yaylası

Dağpazarı Yaylası, Mersin’de antik bir Bizans kenti üzerine inşa edilmiş bir köydür. Burası özellikle de Bizans dönemine ait kalıntıları görmek için oldukça idealdir. Kilise, su kemerleri, kaya ve lahit mezarları ziyaret edebilirsiniz.

Abanoz Yaylasi

Abanoz Yaylası

Mersin’in en güzel yaylaları listesinin son durağı ise Anamur Ermenek arasında iki tepe yamacı ve dere yatağında kurulmuş olan Abanoz yaylasıdır. Kış aylarında nüfusu 250 kişiye kadar düşse de yaz aylarında yayla turizminin popüler destinasyonlarından biri olur ve nüfus 10.000’e kadar çıkmaktadır.

Abanoz yaylasında Göknar ve ardıç ağaçları yoğunluktadır. Üstelik yaz mevsiminde gidildiğinde bakkallar, kır kahveleri ve et yemeklerinin de yer aldığı kır lokantaları hizmet vermektedir.

Mersin’in en güzel yaylaları listesinde 10 farklı yaylaya ve turizmine yer verdik! Siz de mutlaka gidip görmelisiniz dediğiniz yayla isimlerini yorum olarak bırakabilirsiniz!

Kaynak: HABER MERKEZİ