Meyan kökü, eski Mısır firavunları tarafından tatlı içecek olarak kullanıldığı ve tüketildiği bilinen bir bitki türüdür. Ancak kullanımı eski Asur, Mısır, Çin ve Hint kültürlerine kadar uzanmaktadır. Aslen baklagiller familyasına ait olan meyan kökü, çalı benzeri bir bitki olup, Avrupa, Asya ve Orta Doğu'da yetiştiriciliği bilinmekte. Hammadde olarak şeker diğer gıda, içecek ve tütün ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Anavatanı Rusya ve Çin olan Meyan kökü, ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Dünyadaki genel coğrafyası Avrupa, Asya ve Orta Doğu olarak kabul edilmektedir.

Meyan Serbeti Nasil Yapilir Meyan Koku Serbeti Faydalari Neler Meyan Koku Serbeti Tarifi 1649323432 9798
MEYAN KÖKÜ FAYDALARI NELERDİR?

1999 Haber E3H9Iy90Hsscpm63F1K84Tnsazmv9N0Sjpbr889Ilkzcabpg8T
Faydasını sağlayan etken maddeler arasında glisirizin; triterpen, saponinler ve flavanoidlerin gibi bileşikler sayesinde birçok hastalığın iyileşmesi konusunda destekleyici unsur olan meyan kökü faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Sivilce ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarını yatıştırabilir
Üst solunum yolu rahatsızlıklarını hafifletebilir
Mide için iltihap azaltıcı etkisi ile ülserin iyileşme sürecini destekler
Meyan kökü kan şekeri seviyelerini dengeler
Böbrek sağlığına iyi gelebilir
Menopoz semptomlarını azaltır
Anti-bakteriyal ve anti-viral etkisi ile mikrop üzerinde öldürücü etki yaratır
Yüksek tansiyon ve damar sertleşmesine iyi gelir


MEYAN KÖKÜ NASIL KULLANILIR?


Meyan kökü sıvı, çay, tablet, toz ve ekstrakt formlarında kullanıldığı gibi bazı içeceklerde meyan kökü şerbeti olarak da tercih edilmektedir. Köklerinin kaynatılması ve diğer işlemlerle elde edilen bal, çeşitli formlarının yanı sıra kek ve çikolata yapımında da kullanılabilmektedir. Ayrıca cilt bakım maskesi olarak hazırlanıp kullanıldığı da bilinmektedir.
Meyan Koku Serbetinin Faydalari Nelerdir 1528289269 7475

MEYAN KÖKÜ NELERE İYİ GELİR?
İnsan sağlığı üzerindeki etki ve faydaları geniş bir potansiyel olarak bilinen meyan kökünün gripten menopoza, diş problemlerinden diyabete kadar olan faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Ağızda oluşabilecek yaraları iyileştirmede etkilidir.
Grip, soğuk algınlığı ve nezleye karşı tüketilir.
Karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur.
Hazımsızlığa iyi gelir.
Regl ağrısına karşı kullanılır. Menopoz dönemindeki sıcak basmalarının önüne geçebilir.
İltihaplanmaya bağlı olarak oluşan ağrıları geçirir.
Ödem ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Kabızlığı giderici etkisi bulunur.
İçeriğindeki güçlü anti-enflamatuar özelliği sayesinde meyan kökü çay olarak tüketilirse boğazlarda hissedilen ağrıyı iyileştirebilir ve öksürüğe iyi gelebilir.


MEYAN KÖKÜ ÇAYI NASIL YAPILIR?
Meyan kökü çeşitli şekillerde tüketilebildiği gibi çay olarak da kullanılabilmektedir. 1 bardak suyu 1 tatlı kaşığı meyan kökü ile karıştırıp cezvede kaynatın. Süzüldükten sonra ılık olarak tüketilmesi gereken meyan kökünü ilk kez deneyecekseniz, tadı acı gelirse tarçın veya bal ekleyebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ