Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal üyesi bulunduğu bir paylaşım platformundan belediyenin ekonomik olarak zor durumda bulunduğunu bu nedenle de personel eksilterek gayri menkul satacağını duyurmuştu. Yapılan haberler üzerine Muratpaşa Belediyesi yazılı açıklamada bulundu. Muratpaşa Belediyesi yazılı olarak yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“Muratpaşa’mız, hayatın her alanında sunduğumuz sürdürülebilir hizmetlerle, son 10 yılda, herkesin yaşamaktan, parçası olmaktan mutlu olduğu bir kent haline geldi. Her kuruşumuzu hizmete döndürerek oluşturduğumuz bu yüksek yaşam standardını, büyük bütçe disipliniyle sağladık.

ÜLKENİN EN BORÇSUZ BELEDİYESİYİZ

Umit Uysal Forum Muratpasa (1) (Small)

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden anlamlı etkinlik… Özel çocukların anneleri o etkinlikte buluştular Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden anlamlı etkinlik… Özel çocukların anneleri o etkinlikte buluştular

Belediyemiz, ülkemizin en borçsuz belediyelerinden biridir. Hali hazırda 80-90 ay arası vadeli 37 milyon Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi, ayrıca 24 ay vadeli 306 milyon kredi borçlarımız bulunmaktadır. 2024 yılı gelir bütçesi 3 milyar 1 milyon 814 bin lira olan bir belediye için bu borç, ‘borçsuzluk’ anlamına gelmektedir.

Fakat, ‘miras’ devralınan imar planlarının neden olduğu kamulaştırmasız el atma davalarından doğan tazminatlar, belediyemizi bir anda Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biri haline getirmektedir. 

KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA NEDİR?

Muratpaşa Halkı Ümit Uysal (4)

Kamulaştırmasız el atma, idarelerin kamulaştırma işlemi yapmaksızın veya işlemlerini tamamlamaksızın özel mülkiyete tabi bir taşınmaza fiilen ve sürekli olarak bir tesis yapması ya da imar planlarında taşınmazı kamu yararına tahsis etmesi neticesinde mülkiyet hakkının kullanılmasına engel olması olarak tanımlanmaktadır.

MURATPAŞA’DA SORUNUN KAYNAĞI NE?

Muratpaşa’mızda bu sorun 40 yıl öncesine uzanmaktadır. ‘Antalya Belediyesi’ döneminde yapılan imar planı, o gün için yüzde 35 olan Düzenleme Ortaklık Payı (kamusal hizmet için taşınmaz sahibinden bedelsiz olarak alınan kısım) limitine uymaksızın yapılmıştır. Şöyle ki, imara konu her bin metrekare taşınmazın en fazla 350 metrekaresi kamusal hizmetler için kullanılabilecekken, o dönem 450-500 metrekare alan yollar, eğitim, sağlık ve spor tesisleri, parklar, ibadethaneler için ayrılmıştır. Sürecin sonunda yasal limiti aşan kısmının ‘kamulaştırma’ bedeli, belediyemizden talep edilmektedir.

RAKAMLARLA DURUM

Son 7 yılda, yıllık bütçemizin yüzde 10’unu bu tazminatlara ayırarak hizmetlerimizi aksatmadan ve üstelik geliştirerek sürdürdük. Bu süre içinde 206 milyon lira bu davalardan doğan tazminat ödendi. Ancak gerçek şu ki ödemekle yükümlü olduğumuz tazminatlar artmaktadır.

Şu an için bu bedel, yargılama gideri, avukatlık ücretleri, faiz ve benzeri kalemlerle yaklaşık 2 milyar liraya ulaşmıştır. Milyarca liralık tazminat talebine ulaşan onlarca dava henüz karara bağlanmamıştır.

ÇÖZÜM: KANUNİ DÜZENLEME ve ÖZEL BÜTÇE

Tekrar altını çizersek, Muratpaşa Belediyemiz, son 10 yılın mali tablolarına göre Türkiye’nin en borçsuz belediyelerinden biridir. Fakat, kamulaştırmasız el atma davalarından doğan tazminatlar, belediyemizi Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biri haline getirmektedir. Üstelik bu borç ‘miras’ olarak devralınmıştır. Borç, Antalya Belediyesi döneminde yapılan belediyemize devredilen imar planlarında yüzde 35’lik Düzenleme Ortaklık Payı’na uyulmamasından kaynaklanmaktadır. Çözüm kanuni düzenlemeyle ve özel bütçe ayrılmasıyla mümkündür.

Güvenilirlik ve şeffaflık ilkelerimiz çerçevesinde kamulaştırmasız el atma davalarıyla ilgili süreci kamuoyuyla paylaşırız."

Kaynak: BÜLTEN