Türkiye, aktif fay hatlarına sahip bir bölge. Bu nedenle birçok şehirde büyük veya küçük depremler sıklıkla yaşanıyor. Vatandaşlar, yaşanan sarsıntılar sonrasında panik içinde evinin altından fay hattı geçip geçmediğini ve zemininin sağlam olup olmadığını araştırıyor. Bu haberimizde vatandaşlarımızın bu sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

Whatsapp Image 2024 10 17 At 14.24.14 (2)

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye'deki en tehlikeli deprem bölgelerini gösteren güncellenmiş diri fay hattı haritasını yayımladı. MTA'nın revize ettiği haritada, 45 ilde 5.5 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabilecek 485 fay hattı belirlendi.

Yüksek Deprem Riski Olan İller

MTA'nın Diri Fay Haritası'na göre birinci derecede riskli şehirler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt gibi iller bulunmaktadır.

Whatsapp Image 2024 10 17 At 14.24.46

İkinci Derecede Riskli Bölgeler

İkinci derecede deprem riski taşıyan iller arasında Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum yer alıyor.

Üçüncü Derecede Riskli Bölgeler

Haritaya göre, üçüncü derecede deprem riski taşıyan iller arasında Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir bulunmaktadır.

Whatsapp Image 2024 10 17 At 14.24.14 (1)

Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’yı Uyarmıştı!

Geçtiğimiz yıllarda Prof. Dr. Naci Görür, Antalya'da büyük deprem olasılığıyla ilgili dikkat çeken uyarılarda bulunmuştu. Antalya'nın aktif bir fay zonu üzerinde bulunmadığını, ancak birçok aktif faya yakın olduğunu ifade eden Görür, bu fayların büyük depremler üretmesi halinde kentin etkilenebileceğini söylemişti.

Görür, söz konusu konuşmasında, "Antalya’da deprem dirençli kentler konusunda bir panele katıldım. Hala bazı arkadaşlar konuşmamın içeriğini soruyor. Basitçe şöyle özetlenebilir: Antalya aktif bir fay zonu üzerinde oturmuyor, içinden bir fay geçmiyor; ama birçok aktif faya (deprem kaynağına) yakın. Doğusunda Akşehir, batısında Fethiye-Burdur, güneyinde Helen-Kıbrıs Dalma-Batma zonu ve kuzeyinde ise Göller Bölgesi'ne ait faylar var. Bu faylar genellikle eğim atımlı normal faylar. Genellikle kente 100 kilometre daha yakın olup büyük depremler üretebilirler ve bu depremler de belli ölçüde Antalya’yı etkileyebilir."

Antalya’nın dağ bölgesinde zemin çok sağlamdır. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklıdır. Ova bölgesinin batısında yaygın olarak travertenler yer alır. Bunlar da sağlam ve kuru zeminlerdir. Ovanın batısında çoğu kez kırıntılı genç çökeller ve alüvyonlar bulunur. Bol sulu olan bu birimler kötü kalitede zeminlerdir. Mümkünse buralar çok betona boğulmamalı ve ağır, çok katlı binalar yapılmamalıdır. Özellikle D-B aksında kent genişlememeli ve fay zonlarına yaklaşılmamalıdır” demişti.

Whatsapp Image 2024 10 17 At 14.24.14 (3)

Antalya’daki Fay Hatları Nereden Geçiyor?

Antalya’da birden fazla fay zonu mevcuttur. Bu fay hatlarından biri Fethiye-Burdur fay zonudur. Ayrıca, Manavgat'ın güney kısmından da bir fay hattı geçmektedir. Fethiye-Burdur Fay Zonu, Helenik-Kıbrıs Fayı'nın Finike açıklarındaki uzantısı olan Kıbrıs Yayı'nın devamı niteliğindeki Kırkkavak Fayı ve Aksu Fayı boyunca uzanırken, Antalya Zonu Kemer-Isparta ve Kemer-Korkuteli yönlerinde bulunmaktadır.

Antalya’da Zemini En Sağlam İlçeler Hangileri?

Antalya'nın deprem açısından dayanıklı bölgeleri arasında Konyaaltı, Kepez, Muratpaşa ve Döşemealtı'nın bazı kısımları sayılabilir. Detaylı olarak incelendiğinde, Konyaaltı'nın batısı, Kepez'in batısı, Muratpaşa'nın batısı ve Döşemealtı'nın kuzey kısımları deprem riskinin en az olduğu yerlerdir.

Antalya’da Deprem Riski Olan Bölgeler

Antalya'da deprem riski taşıyan alanlar arasında Demre, Konyaaltı ve Lara-Kundu bölgeleri bulunmaktadır. En riskli bölge olarak bilinen Demre, Konyaaltı'nda suyla doygun zemin, sahil boyunca denize kayma potansiyeli olan falezler; Lara-Kundu hattında ise kumul alanlar mevcuttur. Bu üç bölge, Antalya'daki deprem riskinin en fazla olduğu yerler olarak değerlendirilmektedir.

Antalya'da Yaşanan En Büyük Deprem

Antalya'da yaşanan en büyük depremin şiddeti kesin olarak bilinmemekle birlikte, 1481 yılında 7 şiddetinde ve daha yüksek bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi