Bolu’da 21 Ocak tarihinde Grand Kartalkaya otelinde çıkan yangın adeta faciayı berabere berinde getirdi. Gece saatlerinde çıkan yangında 79 vatandaş yanarak can vermişti. Bununla birlikte denetimlerde gündemde yerini aldı. Yapılan incelemelerde otelle ilgi ihmaller zincirinin felakete yol açtığını gözler önüne serdi. Öte yandan 27 Ocak tarihinde Antalya’nın Alanya ilçe sınırları içinde yer alan 12 katlı bir otelde çıkan yangın yürekleri ağza getirdi. İnşaat halinde olan otelde ise 4 işçi yoğun çalışmalar sonucunda kurtarılmıştı. Ancak yangınlar sonrasında ortaya çıkan yetersiz denetimler ise gündemde yerini almaya devam ediyor. Bolu yangın faciasında yetersiz denetimlerin yapılması 79 cana mal olurken istifa eden olmadı. Bunun yanı sıra otelleri kim nasıl denetliyor sorusu hafızalara kazındı.

Kim Suçlu (2)

KOLTUKLARINDA VE MEVKİLERİNİ KORUMA PEŞİNDELER

Konuyla ilgili açıklama da bulunan Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi Başkanı Neşet Gündüz, yaşanılanların ihmal zinciri ve yetersiz denetimlerden kaynaklı olduğunu ifade etti.

Yaptığı açıklamada “Kim sorumlu, kimin denetimde olması gerekiyordu?” diyerek 79 vatandaşın hayatını kaybettiğini ancak kalanlar hala koltuklarında ve mevkilerini koruma peşinde olduklarını ifade eden Başkan Gündüz, “Gidenler gitti ama kalanlar hala koltuklarında ve mevkilerini koruma peşindeler” diye konuştu.

“HERKES BİR CADI AVINA ÇIKMIŞ”

Bolu Kartalkaya Turizm Bölgesi'nde Grand Kartalkaya Otel yangın faciası, otel yangınları faciasında dünyada 6. sırada yer aldığını belirten Başkan Gündüz, “79 insan yanarak can verdi. Önce yaraların sarılması gerekirken, herkes bir cadı avına çıkmış. Herkes can korkusu, sorumluluk korkusu peşine düşmüş” diye konuştu.

Kim Suçlu (2)-1

İŞLETMELERDE MEÇHUL DENETİMLER

Başkan Gündüz, 2012 yılında yönetmeliklerin değiştiğini söyleyerek, Denetimlerin denetim şirketlerine verildiğini belirtti.  Başkan Gündüz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İşletmeler ne kadar denetleniyor ne kadar takip ediliyor meçhul. Yapı denetim görevi itfaiyelerden alınıyor. Mecburi zararı olduğunda işletmeler talep ederse belediyelerden rapor isteyebiliyorlar veya alabiliyorlar. Eksiklerle dolu alınmış raporlarla otelinizi, hastanenizi veya okulunuzu açabiliyorsunuz.”

Kim Suçlu (1)-1

KİM SUÇLU: “KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE”

“Denetim şirketlerine bir bir yakından bakıldığında Kimin eli kimin cebinde” diyen Başkan Gündüz, Grand Kartalkaya Oteli'nin raporlarını Türkiye Turizm ve Geliştirme Ajansı'ndan sürdürülebilir turizm programı aldığını ifade etti. Ancak işletmelerin eğitim sürecinden geçmesi gerektiğini, iş güvenliğini kapsayan bir eğitim sürecinde bunların hiçbirinin olmadığını vurgulayan Başkan Gündüz, şunlara dikkat çekti:

“Bir yerde bir yangın var ama alarm çalışmıyor, yağmurlama sistemleri çalışmıyor, sensörler çalışmıyor ve yangın merdiveni mevzuatın dışında içeri yapılmış. Yangın merdiveni yangını daha çok güçlendirici bir baca görevini görmüş burada. Ve maalesef çok büyük canlarımız, kayıplarımız oldu. Tabii ki yani bunu biz hukuk sürecinde hep birlikte göreceğiz. Kim suçlu, kim sorumlu. Kim ceza alacak?

Kim Suçlu (3)-1

“DAHA FAZLA CİNAYET, DAHA FAZLA ÖLÜM”

Haziran 2024'te bu otelin personeline verilmesi gereken işçi sağlığı, güvenliği ve yangın eğitimleri verilmediğini ileri süren Başkan Gündüz, “Verilmiş gibi gösterilmiş olabilir. Verilmemesine rağmen bu sertifika maalesef verilmiş” dedi.

Verilen sertifikaların kim tarafından verildiğini, yönetim kurulunda kimin olduğuna dikkat çeken Başkan Gündüz, konuşmasında su ifadelere yer verdi:

“Bu sertifikayı Grand Otel'e kim vermiş derseniz Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı. Bu ajansın yönetim kurulu üyelerinden biri kim? Otelin sahibi Halit Ergül’dür. Aynı zamanda Halit Ergül, Karadeniz Otelcileri Otel İşletmecileri Derneğinde de görevliymiş. Yani denetleyen kurumun yönetim kurulunda kendisi, denetlenecek olan işletmenin de sahibi kendisi. Bu demek oluyor ki, daha fazla cinayet, daha fazla ölüm.”

Kim Suçlu (4)

BOLU YANGIN FACİASINDA KİM SORUMLU?

Bin 600 kişiyi ağırlayan Bolu-Kartalkaya yangın mevzuatına göre iki itfaiye aracının bulunması ve bunlardan bir tanesinin de merdivenli olması gerekiyordu. Ancak en yakın itfaiye Düzce'de, 21 kilometre uzaklıkta olduğunu dile getiren Başkan Gündüz, “Bölgenin turizm alanı olmasından dolayı sorumluluk Turizm ve Kültür Bakanlığı ve İl Müdürlüğü'ne ait. Görülüyor ki söz çare değil, yasa çare değil, öğüt çare değil” diye konuştu.

Kim Suçlu (3)

OTELLERDE TÜKETİCİ HAKLARI NEDİR?

Tüketiciler Birliği Antalya Şubesi olarak tüketicilere haklarını hatırlatan Başkan Neşet Gündüz, “Bir otele gittiğinizde muhakkak onların bir broşürünü isteyin. Ve artık tüketicilere şu konuda da uyarı yapmak istiyoruz. Bir otele gitmek istediğinizde, yakınınızı hastaneye kaldırmak istediğinizde veya çocuğunuzu okula vermek istediğinizde lütfen bu işletmelerin hangi güvenlik şartları içerisinde olup olmadığını sorgulayın ve broşürleri de isteyin. Tüketici olarak sizin hakkınız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ