İnsan denen canlının hayatını uzatmak amacı ile yapılan çalışmadır tıp hizmetleri. Sağlık kolayca bozulabilen ama dayanıklı bir süreçtir. Beslenme bozukluğu, genetik yapı, istenilmeyen kazalar, salgınlar, hatalar sebebi ile sağlık bozulabilmektedir. Sağlıkta yitirilen değerleri yakalamak yeniden o değerleri bulmak çok zordur. Mesele yaşamayı kolaylaştırmaktır.

Her insan bir gün aciziyete düşebilir ve hatta yatalak da olabilir. Yani yardımcı bir aparata, yardımcı bir bakıcıya ve/veya kendi başına daha önce ki yaşamını sürdürmesi için yapısal profesyonel yardım alma gereği bulunmaktadır.

Rehabilitasyon: Kişinin, bireyin eski şerefli haline getirilmesidir. Bu nedenle iyileştirme hizmetleri bilimsel- doğru, işlevsel, daha önceki bilimsel verilere dayanmalıdır.  Sonuçta gözlem, deney sonuçları da kaydedilip ne kadar gerçeğe ulaşıldığı karşılaştırılmalıdır.

                Merkeze gelen her hastanın arazı aynı şekilde çözülmez. Çünkü her insan biriciktir. Örneğin Romanoloji’den, romatizma tanısı konulmuş kişiyi aynı tür tedavi ile iyileştiremezsiniz. Yahut Bel fıtığı olanı her hastada farklı olduğunu bilimsel olarak düşünmelisiniz.

Tabi iyileştirmelilerin işi çok. Zamana karşı çalıştıklarını da göz önüne alıyorum. Randevu ile çalışan merkez üç gün daha etüt yaparak, doğru tanımlara ulaşmalıdır. Hasta merkeze çağılmadan önce hastaya uygulanacak teknik, tedavilerin başta sağaltımcı olmak üzere haberli olmalıdır. Hastanın hastalığının ne olduğu neyi nasıl uygulayacağı planlanmalıdır. Yani egzersiz (alıştırma) yapılacaksa terapiste bilgi verilmeli.  Gerekirse hastaya da bilgi sağaltımcı tarafından bilgi verilirse sağaltımcı ve hasta arasında güven oluşur. Tedavi işlemi başarılı olur.

Merkezlerin en büyük zaafı¸ eğitimlerinin yetersiz oluşu, eğitimcilerin eğitim tekniklerini bilmemesi, zaman, yaş, az olan eğitimci sayısı, herkesin hazırı kullanması. Asıl önemli olan Bireyselleştirilmiş Sağaltım Planıdır. Şimdi soruyorum:

                1-Hastalık hakkında bilgileriniz genel mi? Hasta hakkında ne biliyorsunuz?

                2-Hasta hakkında bilginiz varsa hangi bireysel çözüm ürettiniz?

                SONUÇ: Merkezde akademik yükselmeyi de sağlayacak bir birim kurulması bu birimde hastalara bireysel sağaltım programı gerekirse aparat tasarımı yapması.