Rinoplasti operasyonları hakkında bilgilendirmede bulunan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Doğukan Aydenizöz, yüz şekli, elmacık kemikleri, alın, göz, çene oranları, cilt yapısı, burun kökünün veya burun ucunun düşüklüğü, yüksekliği, eğriliği, yara dokuları ve eski geçirilmiş cerrahiye ait unsurların hasta ile planlanarak ameliyatların gerçekleştiğini ifade etti.

Burun şeklinin yeniden düzenlenmesi ve değiştirilmesi işlemine 'rinoplasti' adı verildiğini ifade eden Op. Dr. Aydenizöz, “Bu ameliyat, burnun doğal halinin veya sonradan gelişen şekil bozukluklarının hastanın isteği üzerine cerrahi olarak düzeltilmesidir" dedi.

Op. Dr. Aydenizöz, “Ameliyatlarda çok sıklıkla nefes problemleri, şekil bozukluklarına eşlik etmekte, bu sorunların temelinde de burun orta bölmesi ya da septum denilen iç kısımdaki kıkırdak ve gerisindeki kemik yapısındaki eğrilikler deviasyona sebep olmaktadır" diye konuştu.

Rinoplasti operasyonlarında bu bölgenin eğriliklerinin düzeltilip sağlıklı nefes almak için işlem yapılması durumunun 'septorinoplasti' olarak adlandırılmasının da mümkün olduğunu söyleyen Op. Dr. Doğukan Aydenizöz, şöyle devam etti;

“Ayrıca şekil değişikliklerini yapmamıza yarayan kıkırdaklar da çoğu vakada yine bu septum bölgesinden alınarak ya da yeterli bulunmaması halinde kaburga (kosta) veya kulak kepçesi kıkırdaklarından elde edilebilmektedir. Açık ve kapalı cerrahi girişimler ile yapısal veya burun sırtı koruyucu yöntemlerin harmanlanmasıyla birçok farklı teknik uygulanmış ve tanımlanmıştır."

R I N O P L A S T I O P E R A S Y O N U I L E N E F E S S O R U N L A 397175 110137

'ÜLKEMİZ OPERASYONLARIN EN İYİ YAPILDIĞI ÜLKELER ARASINDA'

Dünyada en sık uygulanan estetik amaçlı cerrahilerde rinoplasti ameliyatlarının ilk 5'te izlendiğinin altını çizen Op. Dr. Aydenizöz, “Ülkemiz bu konuda yıllardır dünyadaki kongre ve toplantılarda en iyiler arasında gösterilmektedir. Rinoplastilerde sürekli değişen ihtiyaç ve durumlara göre teknikler ve gelişmeleri izleyip, bunları da sık sık katıldığımız toplantılarda paylaşmakta ve uygulamaktayız. Yıllarca eğitim alıp beraber cerrahiler yaptığımız hocalarımız ve arkadaşlarımızla bu ameliyatları bu seviyelere gelmesinden dolayı da gurur duyuyoruz" ifadelerine yer verdi.

'İLK HAFTALARDA MORARMA VE ÖDEMLER OLABİLİR'

Burun ameliyatı sonrasında hastanede yatışın zorunlu olmadığını, ancak gerekli hallerde 1-2 gün hastane yatışı yapılabildiğinin altını çizen Op. Dr. Aydenizöz, “Ameliyat sırasında burun içine yerleştirilen silikon tampon ve burun üstüne yerleştirilen alçı 5 ile 7'nci günler arasında alınabilmektedir. Ameliyat sonrası ilk haftada göz etrafı, burunda ve yüzde ödemlenme, sızıntı şeklinde hafif kanamalar olabilmesi normal olarak kabul edilmektedir" açıklamasında bulundu.

Rinoplasti işlemi sonrasında ödemin daha kolay atılması için önerilerde bulunan Op. Dr. Aydenizöz, “Yatarken baş yüksekliğine dikkat edilmesi gerekir. Yatarken çift yastıkla yatılması, erken dönemde ayağa kalkılarak hareketliliğin sağlanması ve bazı ilaçlar ödemin daha kolay atılmasını sağlar. Ayrıca ameliyat sonrası ilk 2-3 gün yüzde soğuk uygulama yapmak ödemin atılmasını kolaylaştıracaktır" diye konuştu.

Kaynak: DHA