Tarihin tekerrür mü ediyor diye düşünmekten alamıyor kendini insan.

Bazen aynı kitabı okuyor, aynı filmi veya gösteriyi seyrediyor gibi hissediyor musunuz?

Ben tam da o durumdayım.

Yıl 1812. 

Fransa imparatoru Napolyon, Polonya’yı korumak bahanesiyle, Rusya topraklarına girdi ordusuyla. Tabi esas neden bu değildi. İngilizlerle Rusların ticari ilişkisini kesmek istiyordu. O zamanın en iyi ordusuyla daldı Rus topraklarına bir Haziran günü. Başlarda her şey istediği gibi gitti. Hatta eylül ortası gibi Moskova’ya bile girdi Fransız askerleri. 

Ama devamında beklenen şey oldu. Kış geldi. Lojistik desteği yetersiz ve böyle bir soğuğa alışık olmayan Fransız ordusu savaşmadan perişan oldu. Ve apar topar ülkelerine geri döndüler. Büyük kayıplar vererek.

Yıl 1941.

Hitler, bütün Avrupa’yı tek tek ele geçirmenin verdiği özgüvenle ve şaşıracaksınız belki ama, yine İngiltere’nin müttefiki olarak gördüğü, Rusya’ya savaş açtı. Yine bahar anlarıydı. Başta yine herşey iyi gitti. Stalingrad’a kadar kolayca ilerledi Nazi ordusu. 

Sonra?

Sonra yine aynı hikaye. Kış Rusların imdadına yetişti. İkmal hatlarının iyi çalışamaması soğuk, kar, çamur Nazi ordusunu durdurdu. 

Verilen kayıplar, ordudaki moral çöküntüsü, askeri birliklerin geniş bir alana yayılmış olması zaten Hitler için sonun başlangıcı oldu. Onun da Rusya hayalleri soğukta dondu.

Her ne kadar bu savaşlarda Rus halkının direncini, Rus ordusunun savaş yeteneklerini, başta yapılan planlama hatalarını göz ardı etmemek gerekliyse de, her iki olayda da iklimin etkisi su götürmez bir gerçektir.

Şimdi gelelim bugüne.

Yıl 2022. 

Bu sefer saldırgan Rusya. Ukrayna üzerinden ABD ve Avrupa ile girişilen bir bilek güreşi başladı baharda. Yine kış geliyor. Askeri olarak lojistik sağlaması gereken Rusya bu sefer. Ama yine kışın etkilerini daha çok hissedecek olan Avrupa. Bu kez doğalgazla yapılan bir taarruz var çünkü. Soğuk ve enerji silahı yine Rusların elinde.

Tarih tekerrür eder mi, kış yine Rusları kurtarır mı bilemem.

Ama yine de faydasını görecekleri kesin.

Kış Ruslara yarar.

Almanlarla Fransızlar yine üşüyecek. 

Bu kez halklarıyla beraber.

Konfora alışkın Avrupalının bu konuda çok da dayanıklı olduğu söylenemez. Orduları bile dayanamamıştı zamanında. 

“Soğuk savaş” çetin geçecek gibi duruyor.

Kimse de diz çökmeyecek aslında. 

Bir noktadan sonra uzlaşı olacak gibi geliyor bana. Az senden az benden usulü.

Her iki tarafın da kamuoylarına zafer diye anlatacakları bir uzlaşı lazım.

Onu buluncaya kadar soğuk olacak etraf.

Üşümesi gerekenler üşüsün de daha fazla insan ölmeden uzlaşsalar keşke.

Göreceğiz…