Veteriner hekimler, yalnızca hayvan hastalıkları değil, zoonatik hastalıklarla mücadele, güvenilir gıda ve sağlıklı yaşamla ilgili her alanda özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Gıda güvenliği zincirinin her halkasında veteriner hekimler var ve sağlıklı gıdaya ulaşmak için veteriner hekim kontrolü elzem. Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, toplum sağlığını koruma noktasında başrol oynayan veteriner hekimlerin ilaç sektöründen gıda güvenliğine kadar her alanda kontrol yetkisine sahip olduklarını ifade etti.

Murat Karabayoğlu"TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMADA ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENİYORUZ"

Veteriner hekimliğin en büyük ilgi alanlarından bir tanesinin de gıda olduğunu belirten Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Karabayoğlu, "Bildiğiniz gibi et, süt, yumurta gibi her türlü hayvansal gıdaya ulaşmak için veteriner hekim kontrolü gerekiyor. Bu çok önemli bir konudur. Toplum tarafından çok fazla bilinmese de, gıda güvenliği veteriner hekimlerin büyük iştigal alanlarından birisidir. Gıda güvenliğiyle birlikte toplum sağlığını da etkileyen bir meslek grubuyuz. Veteriner hekimler sadece hayvan sağlığıyla ilgilenir gibi bir algı oluyor fakat öyle değil. Hayvan sağlığıyla birlikte toplum sağlığını ve gıda güvenliğini bir arada yürüten bir grubuz. Son zamanlarda kamuoyunun çok fazla gündeminde yer alan zoonaz hastalık mevcut ve bu zoonaz hastalıklardan insanlar hala ölüyorlar. Kuduzdan, kırım kongo kanamalı ateşinden her sene birçok vatandaşımızı kaybediyoruz. Hastalıkların yüzde 80'i zoonoz yani hayvanlardan bulaşıyor. Yüzlerce zoonoz hastalıkla bire bir mücadele ediyoruz. O yüzden toplum sağlığını direkt etkileyen meslek grubuyuz." dedi.

İLAÇ SEKTÖRÜNDEN SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNE KADAR HER YERDELER

Veteriner hekimler, hayvan sağlığı ve hayvan hastalıkları dışında gıda güvenliğiyle de ilgileniyor. Veteriner hekimlerin ilgi alanlarının çok geniş olduğunu söyleyen Başkan Karabayoğlu, "Egzotik hayvanlardan tutun su ürünlerine kadar her yerde veteriner hekimler olarak bulunuyoruz. Su ürünleri sektöründe çalışıp balık sağlığıyla ilgilenen arkadaşlarımız var. Bunların dışında Covid aşısının yapımında da veteriner hekimlerin katkıları oldu. Covid-19 virüsünü ilk izole eden bir veteriner hekimdi. Aşı yapımından ilaç sektörüne kadar veteriner hekimlik ileride durumdadır. Bu alanlarda da meslektaşlarımız canla başla çalışmaktadır." diye konuştu.

Antalya Veteriner Hekimler OdasıTÜM FELAKETLERİN BAŞ KAHRAMANLARI VETERİNER HEKİMLER OLUYOR

Veteriner hekimlerin pandemi döneminde de hem insan sağlığı hem de hayvan sağlığı ile ilgili çalışmalar yürüttüklerinden bahseden Karabayoğlu, "14 Şubat depremlerinde de o bölgede yer alarak yoğun bir şekilde çalıştık. Aslında bir sağlık çalışanı olduğumuzun en büyük göstergelerinden biri pandemi boyunca veteriner hekimlere kliniklerini açarak gelen hayvan hastaları tedavi etmede izin verildi. Hayvan sağlığı ve toplum sağlığı için pandemi döneminde de hastalık kapma riskine rağmen dışarı çıkıp çalışmalarımıza devam ettik. 6 Şubat depremlerinde de bölgeye ilk ulaşanlar meslektaşlarımız oldu. Özellikle depremin daha ikinci günü Antalya'daki ekibimiz yola çıkıp deprem bölgesine ulaştılar. Deprem bölgesinde çok uzun süre kaldık. Hayvan sağlığıyla ilgilendik, insan sağlığını etkileyecek gerekli durumlarda da bizim tecrübelerimizden yararlandılar. Her felakette varız. Sağlıkla ilgili her türlü durumda olayların göbeğindeyiz. Ancak ne yazık ki, Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmayarak sağlık personeli sayılmıyoruz." açıklamalarında bulundu.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN