Aratan iklim değişikliği tüm dünyada etkisi gösterirken, buna bağlı olarak Türkiye’de ise bir yandan kuraklık diğer yandan sel olaylarıyla mücadele ediyor. Ancak iklimsel değişimlerin etkisiyle tatlı su alanları ve sulak alanlar büyük risk altında. Gittikçe azalan tatlı su kaynakları ve sulak alanlar kritik bir öneme sahip. Her gün artan sıcaklık tatlı su kaynaklarını tehdit ediyor. İlerleyen yılarda iklim değişikliğine bağlı olarak tatlı su alanları ve sulak alanların yok olması kuvvetle muhtemel. Dünya ekonomik forumun yaptığı araştırmalar neticesinde dünya ekonominin karşı karşıya kaldı 5 riskin çevresel olduğunu gösteriyor. Buna bağlı olarak yaşanan doğal kaynak krizleri ve aynı zamanda insanların doğaya uyguladığı tahribatı da ekleyerek belirtilen 5 riskin tamamı tatlı su ve sulak alanlarıyla ilişkili olduğu vurguladı.

Tatlı Sular (2)

TATLI SU KAYNAKLARININ ÖNEMİ

Dünya üzerinde yaşamın devamı için kaliteli ve yeterli su ve sulak alanların varlığına bağlı. Yerküre üzerinde yaşam sürdüren bütün canlıların su ihtiyacı her gün daha önem kazanıyor. Dünya ekonomik forumunun verdiği bir örnekte dünya genelinde var olan tüm suyu 5 litrelik bir şişe içerisinde konulduğunda yaşayan canlıların ulaşabildiği tatlı su miktarı bir yemek kaşığı kadarına ulaşabiliyor.  Yürütülen tahminde dünya üzerinde bulunan toplam suyun yüzde 1’nden daha az olduğunu ortaya koyuyor. Canlı yaşamında önemli bir yere sahip olan tatlı su ekosistemin vazgeçilmez bileşenler arasında yer alıyor. Bu nedenle gıda güvenliği ve sürdürülebilirliği sağlamak için tatlı su ve sulak alanların korunması hayati önem taşıyor.

Tatlı Sular (1)

SUYUN YOLCULUĞU

WWF-Türkiye, dünya genelinde ilk kez çevrimiçi bir ortamda Büyük Menderes nehri doğduğu noktadan denize ulaştığı noktaya kadar yaşadığı yolculuğu anlatan Büyük Menderes Nehri Suyun Yolculuğu belgeseli, 5 milyondan fazla izleyici tarafından izlendi. Gösterime giren bu belgesel tatlı su ve sulak alanların doğal yaşamda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.  Öte yandan Aydın’da 100 dekarda, 3 öncü çiftçi ile pamuk üretiminde onarıcı tarım uygulayan WWF-Türkiye, toprağın organik madde miktarında artış, bitki kök gelişiminde iyileşme, toprağın su tutma kapasitesinde ve biyolojik çeşitlilikte artış yaşandığını vurguladı. Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi hem doğanın hem de insanlığın geleceği için kritik önem taşıyor. Su kaynaklarının verimli kullanımı ve korunması için atılan önemli adımlar arasında yer alıyor. Tatlı su ve sulak alanlarımızı koruyarak, kuraklık ve sel felaketlerine karşı daha dirençli bir gelecek için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / AYFER ŞİMŞEK