Antalya'da son yıllarda giderek büyüyen su krizi hakkında açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, "Özellikle Korkuteli Barajı’nın doluluk oranının %30'un altına düşmesi, su kaynaklarımızın ne kadar büyük bir baskı altında olduğunu göstermektedir." dedi.

Tüm dünyada baş gösteren sıcaklık artışları ve kuraklık su kaynaklarının tüketimini hızlandırıyor. Su kaynakları bakımından zengin olan Antalya'da da kaynaklar her geçen gün azalmaya devam ediyor. Antalya'nın ünlü Korkuteli ve Çayboğazı Barajlarının doluluk oranlarının azaldığını ve bu sorunların tarım üretimini de sekteye uğrattığının altını çizen Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, su kaynaklarını koruma yönünde DSİ'ye de eleştirilerde ve çağrıda bulundu.

Antalya Susuz (1) (Small) (Small)

"ACİL ÖNLEMLER ALINMALI"

Antalya'da yaşanan susuzluk hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Karancı, "Su krizi kapıda değil artık günlük hayatın içinde. Su kesintileri ile bunu hissediyoruz. İlerleyen dönemde tarım ürünlerinde ki fiyat artışları ile daha çok hissetmemiz kaçınılmazdır. Antalya bölgesinde su kaynakları, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle kritik bir eşiğe ulaşmış durumda. Son yıllarda artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, bölgedeki barajların doluluk oranlarında ciddi düşüşlere yol açmıştır. Korkuteli havzası başta olmak üzere, su kaynaklarımızın etkin yönetimi konusunda acil önlemler alınması gerekmektedir." dedi.

Antalya Susuz (4) (Small) (Small)

KORKUTELİ BARAJI'NIN DOLULUK ORANI %30'UN ALTINA DÜŞTÜ

Başkan Karancı, Antalya'nın ünlü barajlarının veriminin azaldığını söyleyerek, "Antalya bölgesindeki barajların doluluk oranları, su yönetimindeki eksiklikleri açıkça göstermektedir. Özellikle Korkuteli Barajı’nın doluluk oranının %30'un altına düşmesi, su kaynaklarımızın ne kadar büyük bir baskı altında olduğunu göstermektedir. Kaş ilçemizin Gömbe Yayla' sında bulunan ve Elmalı ilçesindeki tarım arazilerinin sulamasında kullanılan Çayboğazı Barajının da aktif doluluk oranı %20'nin altına düşmüştür." açıklamasında bulundu.

Antalya Susuz (6) (Small) (Small)

"DSİ GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALI"

Kaçak sondajlara davetiye çıkaran susuzluk konusunda DSİ'ye çağrıda bulunan Başkan Karancı, "Kuraklık ve su kaynaklarının azalması, kaçak sondaj faaliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Suya olan talebin artması, yasadışı sondaj faaliyetlerini teşvik etmektedir. Bu durum, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını tehlikeye atmaktadır. DSİ’nin bu konuda daha etkin denetimler yapması ve su kaynaklarımızı korumak için gerekli önlemleri alması gerekmektedir." ifadelerine yer verdi.

"DSİ YÖNETİMİ YETERSİZ"

Başkan Karancı, DSİ'nin yetersiz çalışmalarına değinerek "Avusturyalı yönetim bilimci Peter Ferdinand Drucker "Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz." demiştir. Devlet Su İşleri tahsisini yaptığı sondajlardan çekilen su miktarını doğru bir şekilde ölçememesi, kaçak sondajları engelleyememesi ve mevcut sondajların sayısını tespit edememesi, su yönetimindeki yetersizlikleri ve denetim eksikliklerini gözler önüne sermektedir. Bu durum, bölgedeki su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini engellemekte ve gelecekte daha büyük su sorunları yaşanmasına zemin hazırlamaktadır." dedi.

Antalya Susuz (3) (Small) (Small)

"YEREL TARIM POLİTİKALARI YENİDEN DÜZENLENMELİ"

Su kaynakları ile tarım arasındaki ilişkinin dengeli olması gerektiğinin altını çizen Başkan Karancı, "Tarım imar planlarının bölgenin su kapasitesine göre yapılması büyük önem taşımaktadır. Bölgedeki su kaynaklarının sınırlı olması, su yoğun tarım ürünlerinin yetiştirilmesini sürdürülemez hale getirmektedir. Bu nedenle, yerel tarım politikalarının su tasarrufunu ön planda tutacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bölgede su yoğun ürünlerin ekiminden kaçınılmalı ve daha az su tüketen bitkilerin yetiştirilmesi teşvik edilmelidir." açıklamasında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ