Antalya’da iklim değişikliğine bağlı olarak pek çok sorun meydana geliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Çevre Kurulu Başkanı, Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, Antalyaroyofm94 Işık Tuncel’in hazırladığı ve her hafta yayınlanan Bilimin Işığında Programı’na konuk oldu. Programda Işık Tuncel’in sorularını yanıtlayan Başkan Lokman Atasoy, Antalya’nın pek çok sorununu dile getirdi. Programda Tuncel’in sorularını yanıtlayan Başkan Atasoy, çevre kirliliğinin ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini görüldüğünü ifade ederek, Antalya’nın Doğu Akdeniz havzasında yer aldığı için bu etkiler çok daha fazla etkilendiğini dile getirdi.

“SEL FELAKETLERİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR”

“İklim değişikliğinden en çok etkilenecek coğrafyadayız” diyen Başkan Atasoy, “Antalya'da sel felaketleri her geçen yıl artıyor, aşırı hava olayları, hortumlar, fırtınalar ve yüksek sıcaklıklara maruz kalıyoruz. Her yıl rekor kırıldığı haberlerini duyuyoruz. Kış neredeyse yaşamıyoruz” diye konuştu.

ANTALYA’DA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Programda pek çok ülkede sel felaketinin yaşandığını ve temel nedeninin insan faaliyetlerinin olduğunu ifade edem Başkan Atasoy, “Fosil yakıtların aşırı kullanımı, sanayi devriminden sonra artan enerji ihtiyacı ve bunun fosil yakıtlarla karşılanması, karbon salımını arttırıyor. Bilim insanlarının söylediği senaryolar maalesef iç açıcı değil. Paris İklim Anlaşması'nın hedeflediği 1,5 santigrat dereceyi maalesef şimdiden aştık diyebiliriz. Şu anda dünyada ortalama 1.1-1,2 derece iken, Antalya'da bu değer 1,5 dereceye kadar ulaşmış durumda. Tehlike çanları çalıyor” dedi.

Lokman (2)

“HAREKETE GEÇMELİYİZ”

“Yerel yönetimler olarak değil, bireyler olarak da hepimizin yapabileceği şeyler var” diyen Başkan Atasoy, konuşmasında şu ifadelere yere ver verdi:

“Ülke politikaları ve yöneticiler olarak da sorumluluklarımız bulunuyor. 2040-2050 senaryoları çok yakın, bu nedenle harekete geçmeliyiz. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz gün itibariyle çevre koruma ve sürdürülebilirlik konularına öncelik verdik.”

Antalya’nın dünyada en fazla ziyaret edilen dördüncü kent olup, turizm gelirlerinin yüzde 40'ı kentten sağlandığını dile getiren Başkan Atasoy, “Bu büyük sorumluluğun beraberinde çevre riski ve kıyı baskısı gibi sorunlar da geliyor. Antalya'nın sürdürülebilir turizm ve çevre kavramlarına önem vererek geleceğe hazırlıklı bir kent olabilmesi için üzerimize düşeni yapmak zorundayız” diye konuştu.

Başkan Atasoy konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “2030'a kadar yüzde 40 karbon azalması hedefini koyduk. Çünkü hedef koymasanız ve bir eylem planınız olmasa yaptığınız işi ölçme ve değerlendirme kısmına giremiyorsunuz. Çünkü ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz.”

“KURAKÇIL PEYZAJ ÇALIŞMALARI YAPTIK”

“Kuraklık ve sıcaklık geliyor. Her geçen yıl bunu hissediyoruz” diyen Başkan Atasoy, “İklim değişikliğine uyumlu peyzaj çalışmaları yapmamız lazım. Bu anlamda park ve bahçeler dairesinde daha az su, işçilik ve enerji isteyen, yüzde 50 elektrik ve su, yüzde 30 işçilik ve gübre tasarrufu sağlayan kurakçıl peyzaj çalışmaları yaptık. Kamusal alanlarda, park ve bahçelerde, refüjlerde ve kendimize ait meydanlarda bu çalışmaları uyguladık. 2024 yılında 26 bin metrekarelik bir alanı bu şekilde dönüştürdük. Türkiye'de bu konuda örnek olduk. Süs havuzları konusunda ise 146 süs havuzumuz var. Birçoğu çalışmıyor, masraflı. Tüm dünya bunlardan vazgeçiyor” şeklinde konuştu.

NÖTR-KARBON HEDEFİ

Süs havuzlarını yavaş yavaş değiştirdiklerini ve iklim değişikliğine uyumlu hale getirildiklerini Belirten Başkan Atasoy, “Fen işleri kapsamında yapılan çalışmalarda ise izolasyon, su tasarrufu sağlayan malzemeler, enerji tasarrufu sağlayan malzemeler kullanıyoruz. Ulaşımda karbon salımını azaltacak akıllı kavşaklar, raylı sistemler ve elektrikli otobüsler gibi projelerle stratejik planlar oluşturuyoruz. Nötr-karbon hedefinde yerel yönetim olarak emin adımlarla ilerliyoruz” diye ifade etti.

“KAVŞAK ÇALIŞMALARI 1-2 AY İÇİNDE BAŞLAYACAK”

Programda ulaşıma değinen Başkan Atasoy, “Hızla gelişen bir kentiz ve iki kişiye bir aracın düştüğü bir nüfus yoğunluğuna sahibiz. Şu anda 1,5 milyonun üzerinde aracımız var. Herkes bireysel kullanımı tercih ediyor, bu yüzden toplu taşımayı güçlendirmemiz gerekiyor. Bu olanakları sunarak vatandaşlarımızın toplu taşımayı tercih etmesini sağlamalıyız. Maliyet ve zaman gerektiren çalışmalar yürütüyoruz. Üçüncü etap raylı sistemi tamamladık, dördüncü ve beşinci etap raylı sistem çalışmaları hızla devam ediyor. Dördüncü etap raylı sistemde yerin altından 5,5 kilometrelik bir bölüm geçecek. Katlı kavşak çalışmaları 1-2 ay içinde başlayacak” dedi.

Lokman (1)-1

“70 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLIYORUZ”

Tarım ve turizmin başkenti olarak güneş enerjisine büyük ağırlık verildiklerini dile getiren Başkan Atasoy, “Antalya'nın güneş potansiyeli yüksek ve güneşlenme süresi açısından avantajlı bir kentiz. Bu yüzden güneş enerjisi projelerine yatırım yapıyoruz. 18 Güneş Enerji Santralimizi ASAT’ın çatısına yapıyoruz. Depolamalı GES'i Türkiye'de yapan ilk kamu kurumuyuz. Belediye binamızın çatısına ve ulaşım A.Ş çatısına GES kurduk. Ayrıca, tarımsal sulamada kooperatiflerimizi desteklemek amacıyla güneş enerji santralleri kurarak enerji ihtiyacını karşılıyoruz. 2019'dan bu yana güneş enerjisinden 266 milyon lira enerji desteği sağladık. Yılda yaklaşık 70 milyon lira tasarruf sağlıyoruz. Belediyemizde biyokütle testleri yürütüyoruz ve atıktan enerji üretimi testi yapan Türkiye’deki ilk belediyeyiz. Aynı zamanda 22 adet temiz enerji üretim tesisi ile 145 bin hanenin elektrik tüketimine eşdeğer temiz enerji üretiyoruz. Bu bizim için önemli çünkü ekonomik anlamda yerel yönetimlerin zorlandığı bir dönemdeyiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek hem ekonomik hem de çevresel açıdan fayda sağlıyor” diyerek ifadelerine yer verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ