Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, trafikte sigortasız araçların yol açtığı tehlikelere değindi. Aynı zamanda Başkan Gündüz trafik sigortasının yüzde 300 oranında artığını ifade etti. Öte yandan trafikteki sigortasız araçların tehlike oluşturduğunun vurgulayan Başkan Gündüz, yaklaşık 32 milyon araçtan 7 milyonunun sigortasız olduğun söyledi. Her geçen artan sigortasız araçlara acil çözüm üretilmesi gerektiğimi belirten Başkan Gündüz, “Trafikte sigortasız araç tehlikesi ciddi anlamda bizleri etkileyen, bütçemizi etkileyen, hatta devletin hukuk mahkemelerini meşgul ediyor” dedi.

TRAFİK SİGORTASI YÜZDE 300 ARTIRILDI

Sabit gelirlerin yüzde 11, yüzde 15 ve yüzde 30 gibi arttığı bir dönemde, zorunlu trafik sigortaları yüzde 300 arttırıldığını söyleyen Başkan Gündüz, “Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan sürücülerin karşılaştıkları kaza sonucunda, karşı tarafa zarar vermesi mağduriyetlere neden oluyor” diye konuştu.

Her 4 Araştan Biri Sigortasız (1)-1

4 ARAÇTAN BİRİ SİGORTASIZ

Trafik sigortası, olası bir kaza anında karşı tarafına verilen zararın limitleri dahilide karşılandığını vurgulayan Başkan Gündüz, “Yasal olarak da zorunlu ama yaklaşık 32 milyon araçtan 7 milyon üstü araç sigortasız. Bu da 4 araçtan biri sigortasız dolaşıyor” dedi.  “Trafikte her yer serseri mayınlarla dolu” diyen Başkan Gündüz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Yasak olmasına rağmen Trafikte seyreden araçların verdiği zararlardan dolayı üçüncü kişilerin zarar görmesi durumunda kusurlu tarafın imkanı yoksa, ödeme kabiliyeti veya malı veya mülkü yoksa külliyen her türlü masraf kusursuz taraf yüklenmek zorunda kalıyor.”

“TÜKETİCİ UĞRADIĞI ZARARDA KİMİ SORUMLU TUTACAK”

Yalnızca bedeni zararlar söz konusu olduğunda güvence hesabını, Türkiye Sigorta ve Reasürans şirketleri bünyesinde kurulan güvence hesabı sigortasız şekilde kaza yapan sürücülerin diğer sürücüleri mağdur etmesinin önüne geçmesi amacı taşıdığını söyleyen Başkan Gündüz, “Güvence hesabı yalnızca bedeni zararlar konusunda geçerlidir ve kusursuz tarafın aracında oluşabilecek maddi hasarları karşılamaz. Ancak mal, canın yongasıdır. Tüketici uğradığı bu zararda kimi sorumlu tutacak veya neden tüketici bu zarara uğramak zorunda? Öyle ya, karşı tarafın hiçbir şeyi yok. Malı yok, bilgi yok, sigortası yok, tüketicinin her şeyi tamam ama maalesef bütün hasar ve zararları siz ödemek zorundasınız” diye konuştu.

Her 4 Araştan Biri Sigortasız (1)-2

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI OLUMSUZLUK YARATIYOR

Karayollarında seyreden tüm araçlar için bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Gündüz, zorunlu trafik sigortasının vatandaşlar için ciddi bir olumsuzluk yaratığını ifade etti. Başkan Gündüz, “Bu sorunun çözülmesi ve fiyatların makul bir tarifeye çekilmesi gerekiyor.  Kasko ve diğer poliçelerde sigorta şirketleri kendi kriterlerine göre poliçe düzenleyebilir. Bu vatandaşın tercihine bağlıdır. Ancak zorunlu trafik sigortasında böyle bir serbestlik olamaz” dedi.

“SİGORTA ŞİRKETLERİ ÇOK FAHİŞ FİYATLAR İSTİYOR”

Ticari veya özel araçlar karayollarında seyrederken tüm taşıtlar için bu problem giderek büyüdüğünü söyleyen Başkan Gündüz, “Fiyatlar hızla artarken vatandaşlar bu durumdan ciddi anlamda rahatsız olmakta ve muhakkak bu soruma çare bulunmalıdır. Devletin belirlediği bir taban fiyatı var. Bu taban fiyat aralığının oluşturulması ve takip edilmesi gerekmekte. Maalesef ki burada sigorta şirketleri çok fahiş fiyatlar istiyor. Örneğin 4 bin lira olan bir aracın sigortasını 19 bin ila 20 bin liraya kadar rakamlar çıkabiliyor. Bunun denetlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Her 4 Araştan Biri Sigortasız (1)

FİYAT FARKLILIKLARI YAŞANIYOR

Önlem olarak sigorta bitiş tarihine yakın otomatik olarak sigortalanma sisteme getirilmesi gerektiğini savunan Başkan Gündüz, “Devletin otomatik olarak taban fiyatı 4 bin küsur ise devlet otomatik olarak bunu 4 bin küsüre sigortalayacak. Makul bir süre vererek tüketiciye ‘Sana bir ay müsaade’ diyecek.  15 gün içerisinde tüketicinin eylemsel çözüme bir hareketi varsa sıkıntı yok. Eylemsel bir hareketi yoksa otomatik olarak bir sürü kavşaklarda bir sürü köşe başlarında Mobese kameraları var. Bu araçlar otomatik olarak tespit edilecek ve bağlanacak. Aksi takdirde bu kusurlar kusursuz olan vatandaşların üzerine fatura edilmek zorunda kalacaktır. 

Sigorta şirketlerinin arasındaki fiyat farklılıklar yaşanıyor. Aynı yaş ve aynı modeldeki bir araç için sigorta şirketinin verdiği fiyatlar arasında neredeyse yüzde 100'e varan farklar olabiliyor. Tüketiciler olarak yüksek trafik sigorta poliçelerinin hayatın olağan akışına uygun olmasına ve yüksek oranda sigortasız dolaşan araçların çok hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması lazım” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ